Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

is mijn vogel ziek? hij plukt zijn veren eruit. zie foto

Sinds een week zie ik dat mijn vogel z'n veren uit aan het plukken is. Wat wil dit zeggen? Moet ik nu naar een speciale dierenarts?

Toegevoegd na 47 seconden:
Ik zie dat de foto niet kan worden geplaatst. Het is een gazelle van ongeveer 10 maanden oud.

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
596
Rieneke1
10 jaar geleden
Stress, verveling? betreft het een groepsdiertje wat alleen zit?
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Het is me niet duidelijk om welke vogel het nu gaat. Zover ik weet is een gazelle een zoogdier, een soort antilope, die o.a. in Afrika leeft.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gazellen
Nergens vind ik een vogel die zo heet:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gazelle
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Mijn excuus; het is een Rosella. Kwam zojuist weer op het goede woord. Hij is totaal niet eenzaam. Hij erg tam en vliegt dagelijks door de huiskamer en komt dan zo nu en dan bij me zitten.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Sorry! Ik bedoel rosella! Hij is totaal niet eenzaam. Hij vliegt dagelijk door het huis en komt zo nu en dan bij me op de bank zitten. Een tamme vogel
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Dit gedrag is zeker een bezoek aan een dierenarts, gespecialiseerd in vogels, waard!

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Het plukken van veren is niet een echte ziekte maar veel meer een vorm van gestoord gedrag. Het onderhouden van de veren is voor elke vogel een dagelijkse bezigheid die hij/zij uitvoert op een rustige en veilige plek. Het verzorgen van zijn verenkleed associeert de vogel dan ook met ‘een veilig en goed gevoel’. Wanneer een kromsnavel, om wat voor reden dan ook, zich eens niet op zijn gemak voelt zal hij bezigheden zoeken waar hij/zij zich wel goed bij voelt. Eén van deze bezigheden is dus het verzorgen van zijn verenpakje. Indien een vogel in een dergelijk geval inderdaad overgaat tot het verzorgen van zijn verenpakje zal ‘het goede en veilige gevoel’ waar hij naar op zoek is echter uitblijven. Om ‘het goede gevoel’ toch te krijgen zal de vogel nog heftiger en ‘enthousiaster’ zijn verenkleed gaan verzorgen, hetgeen uiteindelijk kan leiden tot het los laten en of afbreken van de veren. Dit gestoord gedrag wordt ook wel ‘oversprong gedrag’ genoemd. De vogel vertoont een gedrag wat niet thuis hoort bij de situatie.
Oorzaken kunnen zijn:verveling,irritatie,verkeerde voeding.
(Lees meer...)
10 jaar geleden
Ivana
10 jaar geleden
Zeer duidelijk antwoord. Plus.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
+!

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding