Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

hoe zit het met de 4 fases van de jodenvervolging?

Haii

Ik leer voor school over 4 fases van de jodenvervolging, Isoleren, concentreren, deporteren, etimineren.
Maar wat houd isoleren en concentreren nou precies in.. En wanneer moesten ze verplicht een joden ster gaan dragen?

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
16.6K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Isoleren
Isoleren betekent dat het contact tussen de als Joods betitelde bevolking en de overige mensen werd belemmerd. Daarbij werd het de als Joods betitelde mensen verbonden om deel te nemen aan allerlei activiteiten en om lid te zijn van vele organisaties, verenigingen, clubs. Steeds meer mochten zij slechts meedoen met zaken die expliciet voor "Joden" waren en ook alleen maar op Joodse scholen zitten. Verder werd het aan andere mensen opgelegd dat zij steeds minder contact met hen mochten zoeken. Dat zij daar niet moesten kopen. Dat zij geen hulp boden aan hen. ?De Jodenster maakte het heel duidelijk wie er als Jood was aangewezen waardoor er een heel duidelijke tweedeling zichtbaar was. Die versterkte de beperking van contacten tussen "joden" en "niet-joden"

Concentreren
Concentreren betekende dat de als Joos betitelde mensen slechts nog in bepaalde wijken mochten wonen.

Jodenster
Tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten Joden boven de leeftijd van zes jaar in bijna het gehele door de nazi's bezette Europa een Jodenster dragen, met uitzondering van Finland, Noorwegen, Denemarken en Vichy-Frankrijk. De ster diende om Joden te identificeren.
De nazi's maakten het dragen verplicht in Polen vanaf 23 november 1939. Vanaf 1 september 1941 moesten alle Joden vanaf 6 jaar oud in het gehele Duitse Rijk de ster dragen, op grond van de Polizeiverordnung über die Kennzeichnung der Juden. In Nederland werd deze Duitse beslissing echter pas op 9 mei 1942 gepubliceerd. Vanaf die datum gold de plicht dus effectief in Nederland.

Ik zeg steeds "als Joods betiltelde mensen" in plaats van "Joden" want er waren heel veel mensen die niet het Joodse geloof aanhingen maar wel als Jood werden aangewezen op basis van hun uiterlijk of familie.
(Lees meer...)
9 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding