Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Heeft straling op lange termijn gevolgen?

Heeft straling van elektronische apparaten op lange termijn gevolgend voor onze gezondheid, psychisch en fysiek?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
613

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Er zijn veel soorten straling. Radiostraling, microgolfstraling, warmtestraling, licht, UV, röntgenstraling, gammastraling.
Hoe verder in dit rijtje, hoe korter de golflengte, hoe groter de energie en hoe gevaarlijker. Vanaf UV kan het je DNA beschadigen. Straling van elektronica heeft langere golflengtes dan licht, heeft minder energie en kan dat niet.
Je moet niet je poes in de magnetron stoppen natuurlijk, maar dan is het probleem de hitte en niet de microgolfstraling zelf. En zo zijn er mensen bang dat de microgolfstraling die uit mobieltjes komt, je hersenen kan opwarmen.
De bolle beeldbuizen van vroeger waren wel schadelijk, daar kwam röntgenstraling uit.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Voor zover bekend niet.

Maar goed, het zou natuurlijk kunnen dat we al die tijd iets over het hoofd hebben gezien. En zo af en toe verschijnen er berichten waarin wordt verteld dat er heel misschien toch iets aan de hand is.

Maar vooralsnog kunnen we daar niet van uitgaan - er is immers nog geen effect gevonden.

Wat we wel kunnen zeggen is: ALS er al een effect bestaat, dan kan dat hooguit een klein effect zijn. Als het een groot effect was geweest, hadden we het namelijk al lang ontdekt.

Als je je zorgen maakt, moet je eerst zorgen dat je ver van alle gemotoriseerde verkeer vandaan komt. Ga buiten de stad leven, en kom zo min mogelijk in de stad, en als het even kan ook niet op andere wegen. Van uitlaatgassen en fijnstof is namelijk wel aangetoond dat het een flink aantal gevaren heeft.

Dus zelfs als straling van elektronische apparatuur gevaarlijk is, dan is het toch minder gevaarlijk dan uitlaatgassen en fijnstof. Wil je gezonder leven, pak dan eerst de grote bedreiging aan, en maak je daarna pas zorgen om de kleine bedreiging.
(Lees meer...)
Cryofiel
13 jaar geleden
Cryofiel
13 jaar geleden
Het is niet slecht voor je slaap, hoor. Althans, niet voor zover we weten. Teveel licht in je slaapkamer, teveel geluid van buiten: dat zijn de dingen die slecht zijn voor je slaap. Zelfs als straling een negatief effect op je slaap zou hebben, kun je beter EERST zorgen dat je slaapkamer donker wordt, dat je slaapkamer stil wordt, en dat je leefritme zodanig wordt dat je niet vlak voor het slapengaan veel fel kunstlicht ziet - zoals tijdens computeren of TV-kijken. Pas als dat allemaal in orde is, heeft het - misschien - zin om je druk te maken over eventuele straling.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding