Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

kan een steensoort zo ver worden verhit (niet per se op aarde) dat het in gas veranderd?? zo ja welke temperatuur is dat dan?

dit is iets wat ik me gewoon eens afvroeg. ik heb net met scheikunde smelt- en kookpunten behandeld en ik zou wel eens willen weten of steen ook een kookpunt heeft.

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
4K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (7)

Ja, dat kan. Eerst wordt het een vloeistof en als je verder gaat ook een gas. Dat kan met elke stof.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ja, dat gaat wel lukken. Als je b.v. kijkt naar lava of magma, dan is dat steen die in vloeistof veranderd is, en waarvan een deel ook al in gas veranderd is. Dat is er dan al uit verdwenen.

Nu bestaat 'steen' uit een heleboel verschillende stoffen, die allemaal hun eigen smeltpunt en kookpunt hebben. Dus je magma zal niet in één klap in gas veranderen als je het nog warmer maakt. Het element Silicium (een heel belangrijk deel van gesteenten)wordt vloeibaar bij 1410 graden celcius en kookt b.v. bij 2355 graden Celcius. Dat ga je met je gasbrandertje dus niet redden ;-)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
In een hoogoven gebeurt het een en ander. Het ijzererts wordt in de oven verhit tot circa +1500 °C. De gassen die o.a daarbij vrijkomen zijn duidelijk boven IJmuiden zichtbaar......
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Met een thermische lans kun je door beton snijden, sommige types overscheiden de 4000graden ruim, dan verdampt zelfs steen en beton.
Bij die temperatuur is Wolfram nog vloeibaar, boven de pakweg 6000 graden is alles wel zo een beetje gasvormig.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Zo ver ik weet kan dit met alle stoffen dus ook met steen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ja dat kan, lava bivooreeld is niet meer dan gesmolte steen e watandere elementen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
Dit zou wel kunnen, magma is namelijk vloeibaar gesteente, wat ooit heeft bestaan uit vast gesteente. Alle vloeibare stoffen, hoe stroperig ook, kunnen ook tot gas verhit worden. Dit wordt vaak ook wel gezien als vulkanisch gas. 98% van alle gesteentes op/in de aardkorst bestaan uit 9 stoffen (Zuurstof, Silicium, Aluminium, IJzer, Calcium, Natrium, Kalium, Magnesium, Titanium, Waterstof, Fosfor). Hiervan zijn zuurstof en silicium met een duidelijk verschil de grootste percentages waaruit de aardkorst bestaat. Silicium(Si) kan verhit kan worden tot een gas, dus is het denk ik ook wel mogelijk om een steen, zonder magma of lava op een andere manier te kunnen verhitten tot een vloeibare vorm, en evt. zelfs tot een gasvorm. Dit zou wel bij extreme hoge temperaturen moeten worden gedaan. Zuurstof is van zichzelf al natuurlijk een gas, en dus is mijn conclusie dat het wel mogelijk is om steen te verhitten tot een vloeistof/gas.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
3 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding