Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe komt -fysisch gezien- dat als ik mijn 'viili' uit één pot in een andere overgiet dat de 'viili-draden' cirkels draaien?

Voor de mensen die geen 'viili' kennen, het is een soort dradige gefermenteerde yoghurt:

https://en.wikipedia.org/wiki/Viili

Toegevoegd na 38 seconden:
Foto:

http://media.mnn.com/sites/default/files/villi%20large.jpg

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
1K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Viili is stroperig. Als je viili ergens ingiet, zal er op de plek waar de viili terechtkomt een bergje ontstaan. Als je stopt met gieten zal dat bergje wegvloeien, maar zolang je giet is er een bergje.

De "draad" van naar beneden stromende viili komt op de top van dat bergje terecht. Vanwege diezelfde stroperigheid "staat" die draad als het ware een beetje op de top van het bergje. Tegelijk is die draad glibberig, dus heeft hij de neiging van het bergje af te glijden.

Zodra de draad begint te glijden, vormt zich op de nieuwe onderkant van de draad een nieuw bergje. Daardoor achtervolgt het bergje als het ware de draad. De draad zal dus verder glijden in de oorspronkelijke richting.

Maar naarmate de draad verder wegglijdt van de oorspronkelijke positie, zal de bovenkant van de draad de onderkant terugtrekken naar de oorspronkelijke plek. De onderkant van de draad loopt dus weg, maar wordt geleidelijk steeds sterker teruggetrokken.

Doordat jouw giethand een beetje beweegt, zal de teruggaande beweging niet dezelfde route volgen als de heengaande beweging. Zo zal een cirkelvormige beweging ontstaan: het bergje dat de onderkant van de viili-draad achtervolgt zorgt ervoor dat die onderkant (en dus ook het bergje) zich steeds verplaatsen, en een miniscule handbeweging in het begin zorgt ervoor dat die verplaatsing in een cirkelvormige route resulteert.
 

Toegevoegd na 1 minuut:
 
Je ziet dit verschijnsel bij elke stroperige vloeistof. Bijvoorbeeld ook bij dikke stroop en bij verf. De verklaring is in al die gevallen hetzelfde.
 
(Lees meer...)
Cryofiel
9 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Hartelijk bedankt!

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding