Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is mijn multimeter kapot?

Ik heb een skandia multimeter aangesloten op 230V om te weten wat de stroomsterkte was. Nu kwam er een grote vonk en sloegen de stoppen door.
Nu wil ik vervolgens een weerstand meten van 270 ohm maar geeft hij steeds wisselende waarde aan.
Als hij kapot is, kan ik hem dan nog repareren?

Toegevoegd na 59 minuten:
In de foto is te zien dat het zwart geblakerd is.

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
12.5K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Bij een multimeter kan het ook zijn dat, als je die een hele tijd niet meer gebruikt hebt, het schakelcontact niet helemaal 'doorklikt'. Om die reden zijn recentere multimeters soms anders ingedeeld dan de hele oude. Ook kan er vocht ingekomen zijn of zelfs stof als die bijvoorbeeld een eind in een schrijnwerkerij of een verbouwing lag rond te 'tjolen' (dolen).

Het zou dus ook kunnen zijn dat je wel je knopje verdraaide, maar dat het onderaan niet 'klikt', en dat hij dus op de stand weerstand bleef staan. Dan krijg je ook van deze mooie effecten die ik meestal ook zo leer aan mijn leerlingen elektriciteit (ze vergeten zo'n ervaring nooit, en anders prutsen ze een van hun meters later door).

Er wordt in de lessen elektriciteit (en andere lessen) te weinig nadruk gelegd op werkmethode, orde en discipline. Alle regels (ook hygiëne) zijn net om die reden uitgevonden: om ongevallen te voorkomen.

Dus: eerst zien of je bijv. turnschoenen aan hebt bij 230 Volt, eventueel je aarding doen, en dan het reeksje overlopen: Op weerstand zetten, beide uiteinden tegen elkaar houden en meten of de waarde nul wordt. Vervolgens op de hoogste stand zetten wisselstroom en dan je waarde gaan meten. Als je zeker bent dat je op een tweefasig 230 volt netwerk zit met 2,5 mm² of 1,5 mm², kun je de waarde meteen juist zetten ook.

Altijd je gezicht voldoende verwijderd houden van de multimeter of een bril dragen (doe ik zelf ook niet altijd omdat het vroeger niet verplicht was).

Op de afbeelding af te gaan, vrees ik niet dat hij op ampère stand stond, maar op weerstand eerlijk gezegd. Was het op een stopcontact dat een zekering heeft van 10 ampère of een van 20 ampère?

Toegevoegd na 6 minuten:
Heb een afbeelding gezocht van de Skandia's met toelichting voor het gebruik bij mijn fabrikant en hierbij gevoegd. Links zit wel degelijk de aansluiting voor GROTE stroomsterktes, dus ik denk dat je die juist gebruikte. Let op het feit dat VAC (wisselstroomsterktemeting) net NAAST het teken van Ohm staat (weerstand). Klikte het apparaat nog wel juist bij het draaien aan de knop en wanneer had je die multimeter laatst nog gebruikt? Welk type Skandia was het? Bij de verbranding zie je immers dat het de linkse aansluiting voor hoge spanningen was die beginnen 'toegeven' is.

Voor de anderen, dit schemaatje is heel handig om te leren werken met multimeters.

Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen (ik niet, integendeel).

+je (Jean Marc)

Toegevoegd na 9 minuten:
Afbeelding in reactie, verdwijnt?
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Blijkbaar zie ik de afbeelding niet na uploaden. Ik heb ze op een van mijn websites geplaatst op http://logocom.be/technisch/elektriciteit-wiskunde/multimeter_scandia_gebruik.jpg zodat je die zeker vindt.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Ik heb deze multimeter:
http://www.totaal-gereedschap.nl/WebRoot/StoreLNL/Shops/62779745/4CEA/C90F/974B/6FDF/8EE4/C0A8/29B9/E4F2/80857235.jpg Ik dacht bijna zeker te weten dat hij op de 10A stand stond maar gezien de grootse vonk moet hij wel op weerstand gestaan hebben.
In mijn meterkast heeft de hoofdschakelaar een zekering van 40A en op de groep staat 16 NA. De multimeter klikt nu in ieder geval niet meer. Daarvoor wel ja.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Heumm, je doet me nu twijfelen met dit model. Maar de grootte van de vonk wijst inderdaad toch op de stand weerstand, waarbij de twee polen door de meetspoel rechtstreeks lopen en kan oververhitten voor redelijk veel milliseconden en zo helemaal defect kan gaan.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Ik ben er uit wat ik fout heb gedaan; ik heb het ding parallel geschakeld ipv in serie. Dat kan die niet hebben
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Schitterend. Dit is de bron van wetenschap: opzoeken wat je fout doet en van daaruit echt de dingen leren kennen. Doe zo voort!

Andere antwoorden (2)

Een amperemeter, want zo heb je 'm gebruikt, moet ALTIJD in serie met het te meten apparaat staan, wat jij hebt gedaan is, een volledige kortsluiting veroorzaken, dus je mooie multimeter kan naar de recycling, kapot dus.

Toegevoegd na 1 minuut:
En repareren kun je vergeten, koop een nieuwe, en lees de gebruiksaanwijzing goed.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Reddie
9 jaar geleden
Ook een cursus elektronica volgen.
Met alleen gebruiksaanwijzing lezen weet je nog steeds niet wat je aan het doen bent.
Je hebt in de stand "Amperes" een stroommeting gedaan op je lichtnet. Van harte gefeliciteerd, het lichtnet heeft het gewonnen van je multimeter. Je meter kan waarden tot 10A meten, dat is veel minder dan de waarde waarmee je groep is afgezekerd. Rook je geen brandlucht toen je dat deed? Er is een onderdeel defect geraakt in je meter, dat heet een 'shunt'. Dat is een vermogensweerstand van een paar ohm. Maak je meter open en kijk of je nog de waarde van die weerstand kunt aflezen. Zo ja, koop een soldeerbout en soldeer een nieuwe in.
Het is echter makkelijker een nieuwe multimeter te kopen. En niet meer doen, he?
(Lees meer...)
escape
9 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Ik zie inderdaad dat het zwart geblakerd is en dat een ijzeren streep op de kaart weggebrand is. Dus dat lijntje moet even opnieuw aan elkaar verbonden worden van het ene soldeerknopje naar het andere als het goed is?
Aan de achter kant was hij ok en zekering is ook nog heel.
Ik merk dat hij in 20k en 2k wel de weerstanden geeft. Alleen 200 is niet accuraat.
Erg dom ja.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Die 'ijzeren streep' zou zomaar eens die shunt kunnen zijn, die kun je alleen vervangen door een met de goede waarde. De stroom gaat door die shunt, de meter meet de spanning die erover valt. Daarvoor moet de weerstand van die shunt, hoe klein ook, hetzelfde zijn als voor dat ie kapot ging. Dat is voor een leek een lastige hobby.
Zonder fatsoenlijke foto is niet vast te stellen of het inderdaad de shunt is die verdwenen is. Die dingen zitten normaliter direct op de aansluitingen en niet op de print.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding