Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kunnen alle atomen een binding met zichzelf aangaan?

Sommige atomen gaan graag een binding met zichzelf aan (ik dacht waterstof en zuurstof) maar zijn er ook bij die dat onder normale druk en temperatuur niet kunnen, of überhaupt onder geen enkele druk/temperatuur. Zijn de edelgassen daar misschien een voorbeeld van?

erotisi
9 jaar geleden
928

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Nee. Edelgassen gaan inderdaad geen binding aan met zichzelf, noch met andere atomen, omdat ze al een geheel gevulde buitenste slektronenschil hebben. Daarom worden ze juist edelgassen genoemd.
Je vermoeden klopt dus.
(Lees meer...)
Reddie
9 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
In bijv. een neutronenster en ik meen ook pulsar is de druk zo hoog dat ze zelfs dermate een binding met elkaar aangaan dat 't één grote soep wordt van deeltjes. (Alleen is 't dan natuurlijk geen gas meer.)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Ook stikstof en zwavel gaan atoomaggregaten aan, dus ze komen voor als moleculen; en dat geldt ook voor de halogenen (Cl2, BR2,F2 en I2). Maar ook veel metalen komen voor als atoom (en niet als molecuul):
ijzer, koper, nikkel, mangaan, niobium, wolfraam en goud, bij voorbeeld.
Reddie
9 jaar geleden
@mmm , op elkaar geperst worden is wel iets anders dan een binding aangaan.
Reddie
9 jaar geleden
@WillemNeoChorio , de vraag gaat over NIET bindingen.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
@Reddie, de vraag zelf gaat over de mogelijkheid ja dan nee; in de toelichting worden (ook) voornbeelden gevraagd van elementen waarbij dit niet kan. Ik geef voorbeelden van beide, wat is daar mis mee?
Reddie
9 jaar geleden
@WillemNeoChorio , sorry, ik heb je reactie en de vraag niet nauwkeurig genoeg gelezen.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding