Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is er een vaste rekenmethode om de kooktemperatuur van een molecuul te herleiden van de kooktemperatuur van hun moleculen?

De kooktemperatuur van water is bijv. 100 C maar zijn bestanddelen waterstof en zuurstof hebben respectievelijk −252,9 en −182,9. Ik vraag me dan af hoe dat kan en of er soort rekenmethode of logaritme is die je kunt gebruiken om deze kooktemperaturen van allerlei moleculen af te leiden uit hun atomentemperaturen?

erotisi
9 jaar geleden
1.3K
Reddie
9 jaar geleden
Dat dat niet kan valgt al uit de kooktemperatuur van Koolstof.
(Grafiet) 4872°C
Dan zouden er al geeen gasvormige KoolWaterstoffen
(aardgas en zo) bestaan.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Nee, dat kan je zo niet zeggen. Ligt aan de verbindingen binnen de moleculen en ook tussen de diverse moleculen.

Voorbeeld:
1,3-butadieen (C4H6) heeft als kookpunt -4.4 graden C
Cyclobuteen (C4H6) heeft als kookpunt +2 graden C.

Wel kan je als vuistregel aanhouden dat grotere moleculen een hoger kookpunt hebben, maar zoals je al bij het kleine molecuul water (3 atomen) ziet in vergelijking met de C4H6 hierboven zegt dat niet alles.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Reddie
9 jaar geleden
Je vuistregel gaat inderdaad op, maar nu juist niet voor water.
Op grond van het molecuulgewicht zou je een kookpunt van minus 200 graden Celsius verwachten. Het is lichter dan O2.
Maar doordat de moleculen polair zijn (een plus en een min kant hebben) blijven ze elkaar zo sterk aantrekken dat het kookpunt 300 graden hoger ligt.
Overigens is het juist dank zij deze bijzondere eigenschap dat er leven mogelijk is.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Precies

Andere antwoorden (2)

Die vaste rekenmethode is er niet. Wel kun je zeggen dat polaire stoffen een hoger kookpunt zullen hebben dan apolaire stoffen, eenvoudigweg omdat de moleculen van polaire stoffen (de ene kant van het molecuul is +, de andere kant is - geladen) elkaar een beetje vasthouden zoals magneetjes dat doen. Om die kracht te verbreken is extra energie nodig en daarom is het kookpunt van water (H2O) uitzonderlijk hoog, 100 C, voor een dergelijk klein molecuul. Ethanol (ethylalcohol, C2H5OH) is minder polair dan water (maar nog steeds niet geheel apolair) en kookt bij 78 C. Pentaan (C5H12) is echt apolair, en kookt bij 36 C. Ik hoop hiermee aangetoond te hebben dat niet alleen de grootte/ het gewicht van een molecuul belangrijk is maar dat de 'aantrekkingskracht' van moleculen onderling heel belangrijk is.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Dat dat niet kan valgt al uit de kooktemperatuur van Koolstof,
(Grafiet) 4872°C
Dan zouden er al geen gasvormige KoolWaterstoffen
(aardgas en zo) bestaan.
In de bijlage een grafiek met enkele kookpunten.
(Lees meer...)
Reddie
9 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding