Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kun je je aderen en slagaderen onderscheiden op je lichaam?

Kun je je aderen van je slagaderen onderscheiden die je op je lichaam ziet, of zijn de zichtbare alle slagaderen?

erotisi
9 jaar geleden
in: Biologie
5K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Alle zichtbare bloedvaten die je kan zien zijn aders. In de aders is de bloeddruk lager dan in de slagaders. Het is dus gevaarlijkers als een slagaders kapot gaat want dan verlies je snel veel bloed, daarom zitten deze slagaders dieper dan aders.
Wat ook meespeelt is dat de kleur van het bloed in de aders anders is dan de kleur van het bloed in slagaders. Dat heeft te maken met het zuurstof gehalte in het bloed, zuurstofarm bloed in de aders is veel donkerder dan zuurstofrijk bloed in de slagaders. Daarom kun je je aders heel goed zien. Met name de aders op je pols kun je goed zien.

Toegevoegd na 2 uur:
Dus alle blauwkleurige bloedvaten die je ziet zijn aders en geen slagaders, de zichtbare zijn alle aders.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Ja, in principe is het verschil goed te zien: de slagaderen 'kloppen' d.w.z. het bloed wordt bij elke hartslag erdoor gestuwd. Bij een slagaderlijke bloeding komt het bloed er dan ook in gutsen uit. In onze aderen stroomt het bloed gelijkmatig, zonder pulsen; zou je een aderlijke bloeding hebben dan komt het bloed geleidelijk te voorschijn. Nu liggen er zowel aderen als slagaderen dicht onder de huid; je polsslagader bij voorbeeld waar je het boven genoemde ' kloppen' als je polsslag kunt voelen en soms ook zien. Diverse andere bloedvaten die je bij je armen kunt zien, zijn aderen, daar voel en zie je niets ' kloppen'.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
HeerVoldemort
9 jaar geleden
+ Klopt.
De pols slagader en ook de hals slagader kan je soms "zien" of beter gezegd je ziet onder de huid iets kloppen, maar een vorm van de ader zie je niet.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding