Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe kan ik zien als een dier het down syndroom heeft?

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
in: Biologie
2.7K
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Dat vind ik een goeie vraag!

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Bij het syndroom van down is het chromosoom nummer 21 drie keer aanwezig in de celkern in plaats van 2 keer. Bij het syndroom van down gaat het ook specifiek om dit chromosoom en niet een ander. De mens heeft in totaal 23 paar chromosomen.

Dieren hebben niet evenveel chromosomen als de mens, dus bij een dier komt het syndroom van down niet voor. Dieren waarbij een van de bij hen aanwezige chromosomen driedubbel voorkomt sterven en zijn niet levensvatbaar. Bij de mens is dat (op een drievoudig chromossom 21 na) bijna altijd ook het geval.

Toegevoegd na 5 minuten:
Bij mensen kan chromosoom 13 en 18 ook drie keer voorkomen, maar babies die hier aan lijden sterven meestal, vaak al voor de geboorte.

Toegevoegd na 8 minuten:
Om een wat specifieker antwoord op je vraag te geven: je kan dus niet spreken van het syndroom van down bij een dier, maar je zou wel een onderzoek kunnen doen en de chromosomen in kaart brengen om te onderzoeken of er van trisomie sprake is.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Het schijnt dat dieren al snel na geboorte sterven als ze het hebben, tenminste, dat las ik op onderstaande site. Er zijn 2 gevallen bekend, een chimpansee en een orang-oetan, beiden met een verdriedubbeling van het 22ste chromosoom.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding