Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Antwoorden (4)

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Vleermuizen zijn zoogdieren, want ze zijn bedekt met haar, en zogen hun jongen.
Ze kunnen allen vliegen op een manier waartoe geen enkel ander zoogdier in staat is.
Ze vormen dan ook een zeer karakteristieke orde, de Chiroptera, wat Handvleugeligen betekent.
Vleermuizen tellen ongeveer 875 soorten, dwz 1/6 van alle zoogdierensoorten.
Ze horen tot de groep primitieve zoogdieren die men Unguiculata noemt en waartoe ook de opperdieren (primates) en insecteneters (insectivora) worden gerekend.
(Lees meer...)
Rieneke1
11 jaar geleden
Heel makkelijk: vleermuizen behoren tot de diersoort "vleermuis". (^_^)

Als je vraag is onder welke stam, klasse, orde, enz. deze dieren vallen, dan kan je je antwoord hieronder vinden:

> Stam: vleermuizen zijn gewervelde dieren (net zoals vissen, vogels of reptielen)
> Klasse: vleermuizen horen bij de zoogdieren, en dat zijn dieren die bedekt zijn met haar, en hun nakomelingen zogen (en dat houdt in dat ze bij dezelfde groep dieren horen als honden, mensen, walvissen of koeien)
> Orde: vleermuizen hebben een eigen orde, genaamd "chiroptera", en dat betekent dat hun handen als vleugels fungeren, en ermee kunnen vliegen. Binnen deze orde vallen alle soorten vleermuizen die er zijn.

Er zijn meer dan 1200 soorten vleermuizen (dat is bijna 20% van alle soorten zoogdieren!), die grofweg onderverdeeld kunnen worden in twee subordes: fruiteters (ook bekend als 'vliegende honden') en insecteneters. Deze laatste zijn de soorten waaraan iedereen meteen denkt bij het horen van het woord "vleermuis", en die meestal 's nachts actief zijn, en zich oriënteren met behulp van echolocatie. De fruiteters hebben prima ogen en zoeken hun voedsel gewoon op zicht en met behulp van hun zeer verfijnde reukorgaan.

In Nederland vind je voornamelijk twee soorten vleermuizen: de meest voorkomende soort in is de dwergvleermuis, en je hebt ook de laatvliegers. Het zijn beide hele kleine beestjes die alleen insecten of andere kleine diertjes eten.
Met name de laatvlieger kan echter een gevaar betekenen voor mensen en andere dieren want ca. 20% van de laatvliegers is geïnfecteerd met de rabiës virus. Gelukkig, is de variant van de rabiës virus die in Nederland circuleert minder gevaarlijk, maar als je ooit (of een huisdier van je) contact krijgt met een vleermuis, is mijn dringend advies om contact op te nemen met de NVWA (de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit), via telefoonnummer 0800-0488.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Het is een zoogdier, hoort ook bij de gewervelden. Soort = Corynorhinus townsendii
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding