Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is het vergelijken van de ecologische voetafdruk van een hond met de ecologische voetafdruk van een SUV wel reëel?

In New Scientist van deze week wordt de ecologische voetafdruk van een hond ( "pawprint" ) van een eigenaar vergeleken met de ecologische voetafdruk van een SUV , ook van een eigenaar. Maar wordt hier wel een eerlijke vergelijking gemaakt ?

Verkort artikel op www.wetenschap24.nl/nieuws/lees/hond-slechter-voor-milieu-dan-suv.htm .

Toegevoegd na 6 minuten:
artikel New Scientist : www.newscientist.com/article/mg20427311.600-how-green-is-your-pet.html#

Toegevoegd na 8 minuten:
Een grote hond zou een véél grotere ecologische voetafdruk hebben als een Toyota Landcruiser SUV, en een kleine hond een heel wat grotere ecologische voetafdruk.

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
in: Biologie
834

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Ha, die Goldenten;

Ik vind het sowieso niet reëel om de ecologische lasent van een levend wezen te vergelijken met die van een voorwerp. Die SUV is een onderdeel van de ecologische voetafdruk van de eigenaar, net zoals die hond dat is. En als een hond vijftien jaar zou worden is de SUV van het baasje in de tussentijd ook alweer twee of drie keer vervangen door een nieuwer model, dus het verhaal rammelt aan alle kanten. Overigens eet mijn hond echt niet alleen vlees, maar ook veel brood en groente. En nee, ik rijd geen SUV....
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Hondenbezitters zullen het niet leuk vinden, maar inderdaad, een huisdier is in de regel een vleeseter, en vlees eten geeft een hele zware druk op het milieu, vooral omdat de kringloop van koe tot bonzo zo lang is en zoveel stappen kent.

Die auto moet gemaakt worden, verbruikt olie en benzine, en is na een jaar of wat op en moet weer worden gesloopt. Een vrij eenvoudige 1 op 1 berekening.

Die hond kan misschien wel 20 jaar worden en loopt 24 uur per dag op vlees. Om te zien hoeveel wel of geen vlees uitmaakt zou je je eigen voetafdruk eens moeten testen, en dan één keer met alle dagen vlees en 1 keer met drie tot vier keer in de week (of minder) vlees. Scheelt bijna de HELFT op je totale verbruik.

Natuurlijk kun je in de vergelijking meenemen dat een SUV een totala overbodig stuk staal is, waar een hond nog wel enig sociaal nut heeft en bovendien voornamelijk leeft van afval van producten voor menselijke consumptie, maar toch. De strikte voetstap verandert daar niet mee.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Coole link . Ik had 7.0 hectare landverbruik in de berekening , een beetje minder dan een Amerikaan ( 9.2 hectare) . Oei dat ze je aan het denken !
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Mozes !!!! Ik kom op 2.8. Vier als ik elke dag (meer) vlees zou eten.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Het is erg , maar ik woon in een erg groot huis dat slecht is geisoleerd , eet vegetarisch en heb geen auto . Ik vlieg weinig . Zo zie je iedereen heeft wel iets
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Als je vegetarisch bent en geen auto hebt kan ik me dat bijna niet voorstellen, joh ! Volgens mij doet die nee/nee sticker (geen reclame / folders) en die vakanties dicht bij huis ook wel een hoop trouwens. Maar ik denk ook vooral het feit dat wij heel, heel streng zijn op energieverbruik.
Rieneke1
14 jaar geleden
leuke link, ik zat op 2.9 hectare.
ben vegetarisch en heb geen auto, maar ben wel een enorme kleum.
gelukkig is alles goed geisoleerd.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
We gaan het huis eco- pimpen als de overheid wat makkelijker subsidie geeft en we het geld goedkoop kunnen lenen. Groot huis = groot dakoppervlak. Ik heb al uitgerekend dat alle electriciteit in ieder geval door zonne- energie kan worden opgewekt. Misschien ook wat elektrische verwarming ...
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Met je laatste conclusie ben ik het niet eens. Juist dat hondenvoer van lager kwaliteit vlees wordt gemaakt (effectief het materiaal dat toch wel van de koe af komt maar niet geschikt is voor de braadpan) maakt dat de ecologische voetafdruk wel degelijk kleiner wordt. Je hond eet dan immers iets dat normaal gesproken afval zou zijn.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding