Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Fietst een omafiets hetzelfde als een transportfiets?

Heeft een transportfiets hetzelfde 'gevoel', of fietst dat heel anders?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
in: Fietsen
4.5K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (3)

Is toch iets anders omdat de omafiets die middelste stang niet heeft
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Het gevoel van een fiets wordt bepaald door de stuurgeometrie, de stijfheid van het frame en het gewicht en de gewichtsverdeling tussen frame en stuur (voorvork).
Stuurgeometrie bij een fiets wordt voor het belangrijkste deel bepaald door de hoek van het balhoofd (dit is het stuk van het frame waar je stuur in gaat) en verder het model van de voorvork.

Tot zover de theorie.
Omafietsen hebben vaak een balhoofd wat wat meer onderuit gezakt is en zijn daarmee prima geschikt om loshandjes te rijden (rechtuitstabiliteit).
Een transportfiets heeft meestal een iets stijlere balhoofdhoek zodat je er korte bochten mee kunt maken, daardoor niet zo goed voor loshandjes. Bovendien hebben transportfietsen vaak nog een bagagedrager op de voorvork.
De rechtuitstabiliteit is beter naarmate de voorvork minder massa heeft t.o.v. frame (+ berijder).
Met een bak op je voorvork is de rechtuitstabiliteit helemaal naadje (vanwege de slechte gewichtsverhouding).
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ik heb jarenlang een omafiets gehad en ben na verloop van tijd overgestapt op een transportfiets.
De reden daarvoor was de noodzaak voor een kinderzitje. Die laten zich niet eenvoudig op een omafiets monteren. Ook wist een fietsenmaker me te vertellen dat een omafiets gaat 'zwabberen' met een te groot gewicht achter. Dat kwam me bekend voor, het was me als omafiets-bereider al opgevallen dat als ik veel bagage achterop meenam de fiets te veel meebeweegde, zwabberde.
Ik heb toen gekozen voor een transportfiets. Nogal een verschil. Een transport fiets is om te beginnen veel zwaarder, logger. Om die in beweging te krijgen moet je in eerste instantie wat harder trappen, als ie eenmaal in beweging is merk je daar niks meer van. Het is een stevige solide fiets. Maar als je hem wil verplaatsen in een berging o.i.d. merk je dat gewicht wel, hij manoeuvreert dan moeilijk.
Het grootste verschil qua fietsten vond ik vooral de zit. Een omafiets heeft een hoog stuur, je zit daardoor automatisch recht op en zit 'hoog' op de weg. Daardoor heb je automatisch ook veel overzicht op de weg en het verkeer om je heen, heel handig vond ik dat, met name in de drukke stad.
Die hoge zit mis je in 1e instantie het meest als je na een omafiets overstapt op een gewone fiets of transportfiets.
Het grote voordeel van mijn transportfiets is de mand op de voordrager, een lekker grote mand waar zonder problemen zelfs grote vuilniszakken in vervoerd kunnen worden.
Boodschappen doe ik altijd met deze fiets, supermakkelijk.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding