Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Mag je voedsel meenemen voor eigen gebruik als je van Nederland naar Spanje gaat?

Met vliegtuig. Maar het gaat me niet alleen om of het van het vliegtuig mag, maar ook of het qua douane mag.

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
in: Vakantie
1.8K
Poet
9 jaar geleden
Ja wat broodjes en maar niets in een flesje/blikje
Utrecht
9 jaar geleden
vloeistoffen (flesjes/blikjes) mogen wel in de ruimbagage.
Poet
9 jaar geleden
Kijk even op de site van de luchtvaartmaatschappij. Hier bijv de KLM:
http://www.klm.com/travel/nl_nl/prepare_for_travel/baggage/baggage_allowance/restricted_baggage.htm#p1
ItisILeClerc
9 jaar geleden
kijk zelf ook even, Poet
tinus1969
9 jaar geleden
Aangezien Spanje net als Nederland onderdeel is van de Schengenzone, is er geen paspoort of douanecontrole; douane die er niet is, kan ook niet kijken of je voedsel meeneemt.
tinus1969
9 jaar geleden
Bovenstaand antwoord van mij is verplaatst naar reacties, wat ik niet helemaal begrijp aangezien het mij een zinvol antwoord leek op de vraag, gezien de gegeven toelichting ('maar ook of het qua douane mag.')
Hoe dan ook, er was een reactie geven op mijn antwoord, namelijk: "Ga je niet door een douane-ding heen op het vliegveld?"
Het antwoord is nee; ik weet ook niet hoe een 'douane-ding' er uit zou moeten zien.
tinus1969
9 jaar geleden
@Gelmer, dat is GEEN douanecontrole. Dit is een security-check, gericht op veiligheid aan boord. Wat jij een douane-ding noemt, wordt niet door de douane gebruikt, maar door een particuliere beveiliger namens de luchthaven Schiphol. De douane is een onderdeel van de belastingdienst en controleert op illegale handel, invoerrechten en BTW (smokkel dus). Aangezien er vrij verkeer van personen en goederen binnen de EU is, valt er niets te smokkelen.
Drugs etc zijn in de eerste plaats verantwoordelijkheid van de politie (het bezit ervan is illegaal). Voor de douane is dit 'bijvangst'.
Paspoortcontrole (als het gaat om het binnenkomen/verlaten Schengenzone) is in Nederland ooit door de douane gedaan (omdat ze toch al de invoerrechten deden), maar is al een kwarteeuw een taak van de Koninklijke Marechaussee. In veel andere landen is het een politietaak of taak van een speciale immigratiedienst.
tinus1969
9 jaar geleden
@Gelmer; de vraag van Fynnya was 'of het qua douane magn', en mijn antwoord was 'er is geen douane'. Dat lijkt me volkomen duidelijk -behalve voor de mensen die het verschil niet weten tussen douane en security.
Erna55
9 jaar geleden
Het is burgers toegestaan om binnen de EU vrij te reizen. Maar je hebt echt wel een douane die kijkt of je een EU-ingezetene bent.
Er bestaan nog steeds douanes.
tinus1969
9 jaar geleden
@Gelmer; ik til er niet zwaar aan; het verschil is nou eenmaal groot. Douane en security controleren andere dingen, voor andere opdrachtgevers, met andere bevoegdheden.
En nogmaals, vraagstelster vroeg zelf heel nadrukkelijk naar de rol van de douane -dan is het correct om iets te zeggen over de douane, niet over de security. Sterker nog, als Fynnya vraagt 'Maar het gaat me niet alleen om of het van het vliegtuig mag, maar ook of het qua douane mag.' dan zou het zo lezen, dat de security nu juist controleert 'of het van het vliegtuig mag.'
tinus1969
9 jaar geleden
@gelmer, juist dat 'breder zien' van douane leiddt tot allerlei misverstanden.
Het is in de basis namelijk heel simpel; binnen de EU cq. Schengenzone is er vrij verkeer van personen en (legale) goederen, en is er dus geen beperking aan wat je meeneemt.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Ja eten mag je meenemen. Vergeet het eerste antwoord maar, want drugshandelaren zouden daar erg blij mee zijn
(Lees meer...)
9 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding