Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Ik woon in een sociale woning en mijn vriendin komt bij mij komen women. Kan dat zomaar?

8 maanden geleden
in: Wonen
5.4K
tinus1969
8 maanden geleden
In het algemeen wel.
redhouse
8 maanden geleden
Houd rekening met subsidies

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Hangt er vanaf hoe een en ander in je huurcontract omschreven staat. Of misschien staat er wel niks over opgenomen in het contract.

Over het algemeen kun je gewoon gaan samenwonen in een sociale huurwoning. Samenwonen kan wel invloed hebben op de hoogte van toeslagen en evt uitkeringen.
(Lees meer...)
AlphaLimaSierra
8 maanden geleden
Ozewiezewozewiezewallakristallix
8 maanden geleden
Het samenwonen moet je ook wel melden aan de verhuurder ! En, indien van toepassing, aan de sociale instanties.
En als de vriendin van gemeente verhuist, moet ze ook ingeschreven worden bij de gemeente.
Woon je in België? Dan moet je dit altijd aangeven bij je huisvestingsmaatschappij. Het mag dus niet "zomaar".
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen huwen/wettelijk samenwonen en feitelijk samenwonen (dus zonder huwelijk noch samenlevingscontract). Uiteraard kan een huisvestingsmaatschappij niet verhinderen dat je vrouw of wettelijke samenwoon-partner bij je komt wonen. Maar melden moet je het in elk geval. Als je huwt of wettelijk gaat samenwonen, dan is je vriendin automatisch ook huurder. Dat betekent onder meer dat zij, als je zou overlijden, mag blijven wonen.
Ga je gewoon feitelijk samenwonen, dan moet je in de meeste gevallen (vraag dit na!) sowieso uitdrukkelijk toestemming vragen en is je vriendin geen huurder en moet bij jouw overlijden, uit de woning.
Als je vriendin een eigen inkomen heeft zullen ze de huurprijs opnieuw berekenen. Dat betekent dat mogelijk je huurprijs stijgt. Maar uiteraard verhoogt met twee inkomens ook het huidige gezinsinkomen.
Ik spreek nu voor België, vermits het niet in je vraag staat waar je woont en ik dit ook niet kan zien op je profiel. Succes!
(Lees meer...)
8 maanden geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding