Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Met welke HBO-opleiding word ik dokter?

Ik heb mn havo diploma behaald maar ik wil geneeskunde studeren op de universiteit. Welke hbo opleiding moet ik doen om daarna geneeskunde te kunnen studeren?
PS ik had een e&m profiel .

Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
7.8K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

HBO Verpleegkunde is een goede start om mee te kunnen worden toegelaten tot de universitaire studie geneeskunde.
(Lees meer...)
Amadea
7 jaar geleden
erotisi
7 jaar geleden
heb je daar een bron van? wat dat is juist wat ik vaak lees dat dat nu niet kan vanaf havo/prop
erotisi
7 jaar geleden
"Ik heb een HAVO diploma en een HBO-V diploma, kan ik zonder loting instromen?
Nee, in dat geval moet je eerst voldoen aan de toelatingseisen van geneeskunde. Daarvoor moet
je wel een bewijs van toelating aanvragen. Je moet waarschijnlijk een aantal deficiënties
wegwerken voor je een bewijs van toelating ontvangt. Met dit traject word je in lotingklasse C
geplaatst. " http://www.studereninleiden.nl/images/uploads/Geneeskunde/Veel_gestelde_vragen_over_de_loting_Geneeskunde_20121.pdf
Amadea
7 jaar geleden
Ik ken iemand die het op deze manier gedaan heeft. Hij was inmiddels 21, en heeft bewezen dat hij toegelaten kon worden. Dus is HBO-V een goede keuze als je na je havo eerst een hbo-opleiding wilt gaan doen.
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Ik ken iemand die na HBO-V propedeuse gehaald te hebben aan de universiteit van Leiden is toegelaten.
Klopt dus.
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Laten we zeggen dat het geen garantie geeft, zoals VWO met 8en dat wel geeft (bij het LUMC). Maar dan moet je dus wel het juiste vakkenpakket hebben op VWO en aangezien de vrager dat pakket niet heeft op HAVO is de kans dat je dat even doet op VWO-niveau uiterst klein. Ook is niet duidelijk welke vakkenpakket op de middelbare de genoemde voorbeelden hadden die het via HBO-V deden (en of dat nog invloed had, ik kan me voorstellen van wel). Sowieso kom je in een loting terecht op deze manier en ook nog een lage. Of geldt dat weer niet voor alle universiteiten? "Ik ben uitgeloot voor Geneeskunde. Hoe vergroot ik mijn lotingkansen voor een volgende loting? Het gemiddelde cijfer van je eindexamen VWO blijft bepalen in welke lotingcategorie je komt. Dit
verandert niet als je bijvoorbeeld een propedeuse van een andere universitaire studie behaalt." De betere keuze lijkt me dus VWO met het juiste vakkenpakket. Maar dat is natuurlijk niet de vraag. De quote van erotisi toevoegen lijkt me hoe dan ook geen gekke. In principe loopt wat hij zegt ongeveer gelijk met je eigen uitspraak een reactie later. Ook die zou je bij kunnen voegen. Allemaal relevante informatie die het antwoord verduidelijkt. Wellicht zelfs met hoe hij dat bewezen heeft als je die informatie hebt (via een toelatingsexamen?! moest deze nog deficiënties wegwerken?). http://www.uva.nl/onderwijs/bachelor/bacheloropleidingen/content/geneeskunde/toelating-en-inschrijven/toelating-numerus-fixus/toelating-numerus-fixus.html Ook hier lees ik vooral dat het belangrijk is dat je op VWO-niveau Natuurkunde, Scheikunde, Biologie en Wiskunde behaald moet hebben met een voldoende. Met andere woorden. HBO-V (prop.) is weinig relevant voor de toelating, het halen van de 4 vakken op VWO-niveau des te meer.
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
https://www.maastrichtuniversity.nl/nl/onderwijs/bachelor/bachelor-geneeskunde-0/toelatingseisen Volgens mij maakt het helemaal niet uit welke HBO prop. je gedaan hebt, als je er maar 1 gedaan hebt, maar daarnaast is de kennis van de 4 genoemde vakken veel belangrijker. "Een OU-propedeusediploma, een hbo-propedeusediploma, hbo afsluitend diploma, universitair propedeusediploma, of universitair afsluitend diploma. Voldoende kennis op vwo-niveau van de vakken natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde is vereist."
Ik weet niet naar welke universiteit jij wil, maar de universiteit van Leiden zegt hierover het volgende:

Volg je op dit moment een havo-opleiding dan ben je na het behalen van je diploma
niet toelaatbaar tot de opleiding Geneeskunde. Je wordt geadviseerd om na je havodiploma eerst je vwo-diploma te behalen. Je hebt dan wel profiel Natuur & Gezondheid mét natuurkunde en/of profiel Natuur & Techniek mét biologie nodig. Check bij je school of je die stap kan maken.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding