Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe kun je ontdekken waar een vervelend bromtoon vandaan komt?

We hebben ineens last in huis van een vervelende bromtoon heel de dag en nacht om gek van te worden. Nu aan ons huis is niets veranderd. Dus zoeken we het elders. K heb al verschillende bedrijven akoestiek gecontacteerd doch die zeggen ons niet te kunnen helpen daar dit laag frequentiegeluid is en moeilijk op te sporen?! Hoe kunnen we te weten komen vanwaar dat geluid vandaan komt ? Een app op iphone registreert het wel en de trillingen , maar is er een toestel dat je kunt huren , dat je dan daadwerkelijk ook leid naar van waar het geluid komt ?

een jaar geleden
in: Overig
1.3K
Cryofiel
een jaar geleden
Heb je al geprobeerd om ALLE elektragroepen uit te zetten? Zo ontdek je snel of het geluid door een eigen apparaat wordt geproduceerd.
doralien
een jaar geleden
ja dat hebben we al geprobeerd . Dus het is niet in onze woning . Misschien bij de buren , doch kunnen we dat vaststellen om dan een gesprek aan te gaan voor een oplossing ?
TurfGraver
een jaar geleden
Bron van laag frequentiegeluid zijn inderdaad moeilijk op te.sporen.
Lage frequenties zijn omnidirectioneel en dragen makkelijk door constructies heen.
Cryofiel
een jaar geleden
Hebben de buren vloerverwarming aangelegd, en hoor je nu de circulatiepomp daarvan?
Cryofiel
een jaar geleden
Je kunt ook proberen oc je de brom ook hoort als je NAAST het huis staat (buiten).
Verwijderde gebruiker
een jaar geleden
Kan het de warmtepomp van de buren zijn?
doralien
een jaar geleden
ja ze hebben vloerverwarming
doralien
een jaar geleden
naast het huis horen we het niet zo , eerder in ons huis helaas
Inekez1
een jaar geleden
Misschien is de oorzaak van de bromtoon buiten jouw huis, maar worden de onhoorbare trillingen in jouw huis omgezet in hoorbare tonen. Misschien een holle ruimte in schoorsteen, spouwmuur, kasten etc. Los van zoeken naar de oorzaak, zou het misschien ook kunnen helpen om de 'klankkasten' in je eigen huis weg te werken. Vaak kan dat met gewoon isolatiemateriaal (holle ruimte opvullen), wat tevens helpt als warmte-isolatie.
doralien
een jaar geleden
Beste Inekez1, we hebben nog nooit
s. We horen het in heel ons huis. Maar het meeste in de slaapkamer. Aan ons huis zijn geen spouwmuren allemaal ytongblokken en hout erover. Nergens lekken . Dus het geluid moet van buiten komen , waarschijnlijk door verbouwing van buren maar dat moeten we kunnen aantonen voor we dat gesprek kunnen aangaan .
Cryofiel
een jaar geleden
Je lijkt bang te zijn voor contact met de buren...

Is daar een reden voor (bijv. slechte ervaringen)? Wat weerhoudt jou ervan gewoon eens aan te bellen, jezelf voor te stellen en hen te verwelkomen, dan dan vriendelijk te vragen of ze jou zouden willen helpen bij de zoektocht naar de bron?
tinus1969
een jaar geleden
Eens met Cryofiel.
doralien
een jaar geleden
Het zijn niet de gemakkelijkste en we willen zeker zijn voor we dat gesprek aangaan.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (3)

Als je last hebt van een geluid dan is het logisch om de bron te zoeken. Want als je de bron uitzet, dan is het probleem opgelost. Wat kun je doen om de bron te vinden?

Zet de hoofdschakelaar van de elektriciteit in je huis uit. Hoor je de bromtoon niet meer? Dan komt het geluid uit jouw woning. Zet alle apparaten uit, en daarna één voor één aan. Zo ontdek je wat de boosdoener is.
Komt het geluid niet uit je eigen woning? Noteer dan een tijdje waar en wánneer je het geluid hoort.
Bel vervolgens de gemeente of de omgevingsdienst. Zij kunnen kijken of er iets is veranderd in je omgeving. Bijvoorbeeld of er een nieuw bedrijf is gekomen of een nieuw ventilatiesysteem op een gebouw. Soms doet de omgevingsdienst een meting bij je thuis.
(Lees meer...)
fremar
een jaar geleden
doralien
een jaar geleden
ja we gaan op zoek naar de bron. We hebben alles in huis al afgezet , en terug opgezet ... daar ligt het niet aan. Waarschijnlijk niet van onze woning . We hebben net nieuwe buren die stevig verbouwd hebben en vermoeden dat het daar van komt , maar voor we daar een praatje mee gaan maken willen we eerst zeker zijn . Vandaar mijn vraag is er meetapparatuur dat je naar de oorzaak leid ! ?
fremar
een jaar geleden
De milieudienst van de gemeente moet een meetonderzoek instellen. Indien zij niet de expertise in huis heeft, wordt vaak de Provinciale Omgevingsdienst ingeschakeld.
Heb je al aan de buren gevraagd of zij een nieuwe cv-ketel of mechanische ventilatie systeem hebben geïnstalleerd en zo ja, of deze aan de muur tussen jullie in is opgehangen. Zo ja, dan kan het zijn dat de ophanging niet op de juiste manier is gebeurd. Je zou aan de buren eerst dan kunnen vragen of zij de stekker van de mechanische ventilatie eruit willen halen en dan in je eigen huis checken of het geluid weg is. Zo niet, vraag dan of zij de cv-ketel even uit willen zetten en check dan of het geluid weg is. Als een van deze apparaten het gebrom veroorzaakt en betreffend apparaat is door een bedrijf geïnstalleerd bij hen, dan kunnen zij meteen dat bedrijf bellen dat de ophanging niet goed is gedaan.
(Lees meer...)
een jaar geleden
Om de bron van een vervelend bromtoon te achterhalen, is het belangrijk om de locatie van het geluid te bepalen. Probeer de bron van het geluid te lokaliseren door je oren te gebruiken en te luisteren naar waar het geluid het sterkst is. Als je de bron hebt gevonden, kun je proberen het geluid te elimineren door de bron te verplaatsen of te verminderen.
(Lees meer...)
10 maanden geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding