Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Mag je iemand die je bedreigt aanvallen?

Als iemand die veel groter is dan jij je bedreigt is het niet verstandig om af te wachten totdat hij/zij je aanvalt, en is het waarschijnlijk beter hem/haar meteen in de ballen te trappen of de ogen uit te steken.
Aan de andere kant viel je wel als eerste aan, dus mag het dan?

Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
in: Overig
1.3K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Als je slachtoffer dreigt te worden van een misdrijf, mag je jezelf, anderen en je bezittingen verdedigen. Daarbij kan het gebeuren dat degene die zich verdedigt, iets doet dat in principe strafbaar is. Hij of zij kan dan voor de rechter een beroep doen op ‘noodweer’. Als de rechter dat beroep terecht vindt, legt hij geen straf op. De rechter kijkt daarbij of het noodweer in verhouding stond tot de dreiging (‘proportionaliteit’) en of degene die bedreigd werd, ook iets anders had kunnen doen (‘subsidiariteit’).

Toegevoegd na 12 minuten:
Hoewel de rechter het moet beoordelen zal mi ic in zijn ballen trappen als hij/zij je aanvalt met een mes wel als noodweer worden gezien.
Maar als hij je een brief schrijf en je bedreigd als hij je ooit nog tegen komt met een mes zal neer steken. En jij bent hem voor en steekt hem zijn ogen uit terwijl hij geen mes bij heeft wordt het anders.
Maar in concreto moet dat beoordeeld worden door de rechter wat proportioneel is. En eventueel of er noodweer exces aanbod komt
(Lees meer...)
erotisi
8 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Als jij als eerste aanvalt ben jij strafbaar. Als je dit zelf meemaakt zou ik eens met de politie gaan praten. Dan is die in elk geval op de hoogte van de bedreiging.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Aanvallen mag nooit, je zelf verdedigen is wat anders. Dit mag niet bij enkel een bedreiging.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Nou, als ik bedreigd word met een mes en geen kant op kan, probeer ik mijn tegenstander zeker uit te schakelen nog voordat hij mij heeft aangeraakt. Ik denk dat een rechter heel wat genuanceerder zal oordelen en niet zo zwart-wit. Zo simpel ligt het nu eenmaal niet.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding