Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Prikkelbare darm syndroom ook wel genoemd als spastische darm, wat houd het in? Waardoor ontstaat het en wat kan je er aan doen?

İk ben 16 jaar en heb te horen gekregen dat ik een spastische darm heb die voorkomt met veel stress en ongezond eten. Alleen ik vind het heel moeilijk om er mee om te gaan en ook nog wel om het ziekte te accepteren. Nog steeds weet ik niet wat het inhoud en wat kan ik er aan doen? İk ben een persoon die zich heel snel stresst, ook al zijn het kleine dingen. Ook ben ik naar een psycholoog gestuurd om de ziekte te accepteren en leren hoe ik er mee moet omgaan maar dat is uiteindelijl toch weer niet gelukt helaas.

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Overig
570

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (3)

Ik heb het zelf ook gehad... ten eerste moet je stoppen met nadenken over het feit dat ie er last van hebt. Hoe? Afleiding zoeken en niet continu bang zijn dat het de kop weer komt opsteken. Verder op je voedsel letten. Van vet eten worden de klachten erger. Maar ik had het ook met bijvoorbeeld bepaalde soorten fruit en cola. Die producten neem ik dus alleen wanneer ik niet de deur uit hoef of als ik weet dat ik ieder moment een toilet beschikbaar heb.

Maar het is vooral psychisch. Ongemerkt ben je continu aan het nadenken over de klachten waardoor je gaat stressen en dus zelf weer de klachten gaat opwekken.

Door middel van bewust eten/drinken (Vifit met LGG werkt goed!!!) En anders denken ben ik er nu een jaar vanaf. Ik ben nu 21.

Succes!!!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ik heb er zelf last van, om er zo min mogelijk last van te hebben moet je proberen dingen te eten met vezels. Dat maakt namelijk je darmen schoon en zorgt voor minder pijn , wat je ook kan doen is zakjes met poeder vragen bij de dokter, dat zorgt voor een makkelijkere stoelgang en ook minder last van buikpijn , vraag naar movicolon of een andere soort. Probeer je er in ieder geval niet zoveel op te focussen en gewoon lekker je ding te doen, het is natuurlijk vervelend maar je moet er gewoon niet zoveel aandacht aan besteden. Ik liet me ook heel lang tegenhouden om leuke dingen te doen maar uiteindelijk heeft dat ook geen nut.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Probeer het inderdaad niet de hoofdrol van je gedachtes te laten worden, ik heb zelf geen bewezen spastische darm, wel een dokters assistente als moeder dus vermoeden. Bij mij werkt yakult ook ( net als hierboven beschreven vivit etc.) En ik kan geen sappen drinken, alleen vers geperst. Zorg dat je veel over je zorgen praat en zoek een oplossing. Als je iets aan een probleem kan doen, doe dat dan, kan je er op dat moment niks aan doen, laat het dan even los en kijk wanneer je er wel iets aan kunt doen. Veel vezels eten is inderdaad ook een goede !! Roggebrood bv, dat vind ik erg lekker en helpt tegen pijn. Ga ook optijd naar de wc. Heel erg veel sterkte en ik hoop dat je hier iets aan hebt.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding