Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom zijn zovele jonge meisjes gek op paarden?

Het lijkt me alsof er een verhouding van 98%/2% is in de verhouding meisjes/jongens die paarden leuk vinden. Wat kan daarvan een mogelijke verklaring zijn?

TurfGraver
4 jaar geleden
Zal iets met verzorgen, vertroetelen en borstelen te maken hebben?
Verwijderde gebruiker
4 jaar geleden
Opvoeding.....
Weinig ouders stimuleren het dat hun zoon een Barbie koopt, op Ballet gaat.....
Verwijderde gebruiker
4 jaar geleden
@Goeievraagstell, De springsport heeft meer ruiters dan amazones.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/moet-30-procent-van-de-berijders-van-een-paard-verplicht-een-jongen-zijn~b7a1d405/

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Waarschijnlijk toch echt iets aangeboren (denk aan een verschil in hormonen), hetzelfde geldt voor speelgoed. Meisjes kiezen vaker voor poppen(verzorging) en jongens voor auto's of soldaatjes.

http://zwanger.blog.nl/onderzoek/2010/04/20/geslacht-bepaalt-speelgoed-jonges-auto-meisjes-poppen-biologisch
Meisjes spelen met poppen en jongens met auto’s. Lekker stereotiep, zul je misschien denken. Helemaal mee eens. Ware het niet dat nu ook uit onderzoek is gebleken dat de voorkeur al bij jonge baby’s aanwezig is. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me er ook over heb verbaasd hoe mijn zoontje al van kleins af aan alle auto’s uit een speelgoedbak graait. En de poppen en knuffels links laat liggen. Een echte jongen!

Vanaf het moment dat baby’s kunnen kruipen laten ze duidelijk zien welk speelgoed ze het aantrekkelijkst vinden. Het resultaat doet vermoeden dat de voorkeur aangeboren en dus puur biologisch is. Wat volgens de stereotiepen hoort voor een meisje of jongen, is ook wat ze meerderheid van de kinderen het liefst zelf wil. Het effect lijkt zelfs nog iets sterker voor jongens dan voor meisjes

https://www.livescience.com/22677-girls-dolls-boys-toy-trucks.html
Onderzoek laat zien dat dit ook al geldt voor mensapen.
===
Een sociale component zal ook nog meewegen. Als weinig jongens paardrijden zal dat andere jongens niet aansporen om te gaan paardrijden. Als veel meisjes paardrijden zal dat een aanzuigende werking hebben op andere meisjes.
(Lees meer...)
Toegevoegd op 26 mei 2019 14:31: tekst
4 jaar geleden
LeonardN
4 jaar geleden
Dergelijke verschillen blijven ook nog bij beroepskeuze relevant.
https://www.careerexplorer.com/gender-and-career-choice/

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding