Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Heb je anorexia, als je jezelf dun vindt, maar wel bang bent om dik te worden?

Ik ben een jongen en wil weten of ik anorexia heb. Ik ben best wel dun en ben ook ondergewicht volgens BMI. Ik ben alleen wel bang om aan te komen. Ik eet gewoon normaal. Mijn vader zei "Eerst groei je in de lengte en later wordt je wat breder." Ik ben ook heel lang, maar wil niet dikker worden. Telt dit als anorexia?

Verwijderde gebruiker
2 jaar geleden
1.2K
tinus1969
2 jaar geleden
Waarom ben je bang om aan te komen? Wat voor gevoel heb je daarbij?

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Nee.
Anorexia wordt gekenmerkt door een stoornis van de lichaamsbeleving. Patiënten hebben het idee dik te zijn, terwijl hun gewicht vergelijkbaar is met leeftijdgenoten of – meestal – daaronder ligt. Ze ontlenen zelfbewustzijn aan hun vermogen om het eigen gewicht te controleren en houden zich dwangmatig bezig met het zelfbeeld, het gewicht en hun voedingspatroon. Soms gaat de ziekte gepaard met boulimie, perioden van overmatig eten, gevolgd door zelf opgewekt braken, het gebruik van laxantia en klysma's en/of overmatige lichaamsbeweging.

Zoals ik het lees, heb je niet het idee dik te zijn. Daarnaast zeg je dat je normaal eet.
(Lees meer...)
SimonV
2 jaar geleden
De angst om aan te komen is één van de kenmerken van anorexia. Daarnaast vinden patienten zichzelf te dik, terwijl ze óf een normaal gewicht hebben, óf te dun zijn. En dwangmatig bezig zijn met eten, calorieën en / of bewegen, is een ander kenmerk. Boulimia is een andere ziekte, en niet alle patienten met anorexia geven over, of gebruiken laxeermiddelen. Als jij je zorgen maakt zou ik eens langs gaan bij de huisarts, die praat met jou over eventuele dingen waar je mee zit - waarom wil je niet dikker worden / ben je bang om te dik te worden, en kan dan een diagnose stellen. Als je anorexia hebt, of daarnaar op weg bent is het belangrijk dat er zo snel mogelijk een diagnose komt, dan kom je er makkelijker, of minder moeilijk, van af. (En misschien is er bij jou niet zoveel aan de hand, maar dan weet je dat ook.)
(Lees meer...)
2 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding