Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is het zo dat je slechts 1uur verspreid per dag aan 90dB mag blootgesteld zijn of 1uur aan één stuk per dag mag blootgesteld worden aan dit lawaai?

Ik zie veel dingen op internet van zo lang mag je aan zoveel decibel blootgesteld worden vooraleer je in de gevarenzone terechtkomt, maar is dit dan per dag? En bedoelen ze aan één stuk en als de pieken verspreid zijn over de hele dag is dit dan even schadelijk. Hoe zit dit?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
787

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

http://nl.wikipedia.org/wiki/Gehoor:
"De arbeidsomstandighedenwet geeft aan dat bij blootstelling van 8 uur per dag gedurende 5 dagen per week bij een geluidsniveau > 80 dB(A) gehoorbescherming moet worden gebruikt."

Aangezien 90dB 10x zo luid is, lijkt het mij dat 90dB 1 uur continue (aan één stuk) absoluut te hard is zonder gehoorbescherming.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Oor:
"In het slakkenhuis zit het basilair membraan, waarop ongeveer 20.000 haarcellen zitten. Deze haarcellen worden niet geregenereerd zoals veel andere cellen in het lichaam. Ze kunnen daardoor onherstelbaar beschadigd worden door hoge geluidsdoses. Dit kan diverse gehoorstoornissen tot gevolg hebben."

Als de arbo zegt dat 80dB te luid is om zonder gehoorbescherming te beluisteren, lijkt het mij dat bij 90dB er dus ook haarcellen onherstelbaar beschadigd worden.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Van 80 naar 90 db is maar 3,33 x zo hard elke 3 db is een verdubbeling van het geluid en niet elke db

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding