Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

hoe komt het dat getrainde spieren langer kunnen werken dan ongetrainde spieren?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
1.7K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (3)

Er kan meer bloed dus zuurstof in je spieren opgenomen worden, waardoor ze minder snel 'moe' worden. Daarom worden je spieren ook dikker; meer bloedvaatjes
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Bijna juist, timdobytos.
Er worden meer spiervezels opgebouwd door training.
Meer vezels geeft steviger spieren, vergelijk het maar met iets tillen: soms kun je iets met twee mensen niet tillen maar met drie wel, je hebt dan meer kracht.
Omdat je door training een betere conditie krijgt, hou je een krachtsinspanning langer vol (of je nou fietst of tilt of bankdrukt).
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Een "krachtinspanning" langer volhouden is anaerobe inspanning. En wat dat betreft klopt je uitleg, Hippo. De vraag gaat echter over "uithouding", hetgeen slaat op aerobe inspanning.
Als je spieren traint, gebeuren er twee dingen:

1) Er worden meer bloedvaatjes aangelegd naar de spieren, waardoor er meer bloed met zuurstof en energie naar je spieren kan vervoerd worden.
Dit is uiteraard nodig voor de spieren om te kunnen werken. Een ongetrainde spier krijgt minder bloed en valt uiteindelijk stil door uitputting. Als er immers niet genoeg zuurstof is om de spier zo hard of lang te laten werken, dan schakelt de spier over op "anaerobe" verbranding. Hierbij verbruikt de spier de eigen reserve op en produceert hierbij melkzuur --> de stof waar je uiteindelijk kramp van krijgt.

2) De spiercellen worden dikker voornamelijk door hypertrofie (dus de cellen zelf worden groter) en dit is wat zichtbaar is als dikkere spierballen. Dit kan natuurlijk pas wanneer er ook voldoende bloedvaten zijn gevormd (zie puntje 1)) Door de betere vorming kan de zuurstof en de energie beter opgenomen worden door de spier, waardoor deze optimaler werkt en dus minder snel uitgeput raakt.

3) Indien er hyperplasie optreedt (dit is de vorming van nieuwe spiercellen), zal uiteindelijk de kracht over meer cellen verdeeld worden en wordt elke cel afzonderlijk minder belast en raakt daardoor minder snel uitgeput.

Toegevoegd na 58 seconden:
Het zijn vooral de eerste twee mechanismen die ervoor zorgen dat je getrainde spieren langer kunnen werken dan ongetrainde spieren.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding