Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is er een kleinere infuusnaald waar medicijnen doorheen mogen dan de roze naald?

Met de roze infuusnaald prikken ze me iedere keer door de ader heen of ze prikken me op andere wijze kapot, en reken maar dat dit geen leuk simpel prikje meer is!
ik wil weten of ze niet een kleinere naald kunnen gebruiken!!!

iemand kennis hierover?

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
2.4K
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Zijn ze weer aan het prikken geweest?
Sterkte meis ;)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
yep, dank je.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Er zijn kleinere naalden (blauw(0.8mm), geel(0.6mm) en zwart(0.5mm)) maar het probleem is dat ze rekening moeten houden met de toediensnelheid van het infuus wat je krijgt. Als de naald te klein word kan de vloeistof niet snel genoeg door de naald.
Daarbij komt dat ze met een kleinere naald ook door vaten heen kunnen prikken, het ligt ook aan de patiënt (hoe makkelijk zijn de vaten te vinden en aan te prikken) en aan degene die de naald inbrengt.
Ik raad je aan om dit een keer te bespreken met de arts of verpleegkundige.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

De term 'roze naald' zegt me eerlijk gezegd niks, maar in de tijd dat mijn dochters inde couveuse lagen en nauwelijks een kilo wogen, moesten ze regelmatig infuusjes en andere prikjes her en der, en de naalden die daarvoor gebruikt werden waren bijna haardun - net als de vaatjes waar ze in moesten.

De dunste naald die ik op Internet kan vinden is grijs en heeft en dikte van 0,4 mm. Of ze er nog dunner zijn kan ik uit dat document niet opmaken. Wel dat de door jou genoemde roze naald in dit rijtje als zo ongeveer de dikste met 1,2 mm.

Voor de bepaling van de dikte van de naald is echter niet alleen het formaat van de ader maar ook wat er doorheen moet van belang. Sommige medicijnen zijn behoorlijk dik qua substantie, en zouden meteen verstoppen. Ik heb tijdens de zwangerschap zeven weken lang hemo-hes gekregen (dat is ongeveer zo dik als joghurt), maar na vijf weken dagelijks meerdere keren moeten wisselen van infuus heb ik uiteindelijk een lange lijn gekregen, waarbij een naald werd gebruikt van minimaal 3,5 mm !! (flinke breipen zeg maar). Het kan dus ook echt nog veel dikker.

Wat in jou geval het beste is, zal je arts en alleen je arts moeten en kunnen bepalen, al kun je wel degelijk met hem overleggen over het bezwaar van al het prikken. Dat leidde in mijn geval tot die lange lijn ; ze konden ook geen ader meer vinden waar niet alle kleppen van dichtsloegen als ik zelfs maar een naald zág, terwijl ik het nooit als pijnlijk heb ervaren. Blijkbaar dacht mijn lichaam daar anders over.

Kort antwoord op je vraag : ja, er zijn dunnere naalden. Mogen daar ook (jou) medicijnen door ? Daarvoor moet je overleggen met je arts.

Toegevoegd na 1 uur:
Ik had blijkbaar de verkeerde URL geplakt voor de bron ; hier is-ie alsnog.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
wauw. hartelijk bedankt! hier kan ik wat mee. Ik zat er flink mee in mn maag, maar natuurlijk heb je gelijk. het kan dikker, en het verstandigste is overleggen met mn arts.
ik blijf het idee houden dat het mogelijk moet zijn een maatje kleiner te gaan zitten... ;-))
De kleur roze zegt mij niets. Maar ik weet wel dat ieder vloeibaar medicijn een bepaalde dichtheid in concentratie heeft. Dus afhankelijk van die dichtheid en concentratie zal een bepaalde dikte worden gebruikt. Om simpelweg te voorkomen dat de infuusnaald verstopt raakt...

Maak de vergelijking maar even met een allesreiniger en afwasmiddel. Met een allesreiniger kun je de afwas ook goed doen. Alleen is afwasmiddel veel dikker als vloeistof. Om de heel simpele reden dat daar andere grondstoffen in zitten en niet alleen de dichtheid, maar ook de concentratie hierin anders is...
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Ik zeg alleen maar dat de kleur roze mij niets zegt. Daarbij probeer ik zo uitgebreid mogelijk uit te leggen, waarom er verschillende diktes zijn...
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
ik hoop dat het in dit geval meer om de snelheid gaat dan de dikte van het medicijn... als het medicijn waterdun is moet het dus in principe kunnen, met een iets langere toedien tijd.... toch? het gaat overigens om Remicade/infliximab.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Dat het medicijn waterdun is heb ik nergens in je vraagstelling kunnen opmaken...
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
het spul LIJKT waterdun, maar of dat ook zo is... dat weet ik niet precies. Het drupt als water, maar dat zegt volgens mij niet alles. Ik zal het moeten navragen.
Als je vaak geprikt moet worden is misschien een Port-a-cath het overwegen waard, dit is een soort aanprikpunt die ze in een ader maken, zie link, dit zul je met je behandelt arts moeten over leggen of dit kan en wat de voor-en nadelen ervan zijn.


Daarbij is iedere naald inderdaad voor verschillende dingen, zie de 2e link
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
ga ik nu even lezen!
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
het is een mogelijkheid. ze hadden het al gesuggereerd, maar in principe wil ik gewoon de kleinere naald. when possible.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding