Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Als je je stem verheft ben je zwakker?

Als je luider gaat praten in een discussie ben je dan zwakker dan de ander. en als ze daarna zelf gaan schreeuwen omdat jij zo rustig blijft ben je dan sterker?

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
10.5K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Je hebt het eigenlijk helemaal niet nodig: je stem verheffen in een discussie met een ander. Hoe zachter je stem wordt, hoe harder hij aankomt (als je begrijpt wat ik bedoel).

Ik heb weleens boze klanten aan de lijn die tekeer gaan. Ik wordt dan automatisch rustig en mijn stem wordt zachter. Daar bereik je veel meer mee. De ander hoort zichzelf ineens schreeuwen en je merkt dan dat ze hun stemgeluid ook ineens gaan bijstellen. Soms bieden zelfs excuses aan voor hun geschreeuw.

Heb je een discussie of een debat met meerdere mensen, kun je ervoor kiezen om je stem wat te verheffen, om ook gehoord te worden. Dat is echter niet hetzelfde als schreeuwen. Schreeuwen is onmacht, stemverheffing is aandacht vragen om gehoord te worden.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Andere antwoorden (7)

Als de ander inschikt door jouw luide stem heb je toch gewonnen? Er zijn meerdere manieren om een debat te winnen. Je ziet maar al te vaak dat de grootste aap het wint van argumenten. Helaas...
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
meestal zul je je stem verheffen omdat je je niet gehoord voelt, omdat je je minder voelt, omdat je je zwakker voelt...
als de ander als reactie dat zelfde doet, en jij blijft kalm, blijf je kalm omdat je inziet hoe stom het is om te gaan schreeuwen, hoe kinderachtig... en hoe weinig je daarmee bereikt... in tegendeel je bereikt alleen dat de ander ziet hoe klein/minderwaardig/kinderachtig je je gedraagt...
als je inziet dat stemverheffing niet nodig is... dan ben je op dat moment 'sterker' dan de ander...
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Helaas, in de praktijk blijkt het er bij een discussie ook om te gaan gewoon gehóórd te worden, letterlijk, en als degene met de beste argumenten niet boven het lawaai uitkomt, jammer, dan kun je de sterkste argumenten hebben, maar verlies je de discussie.
Dat is echter niet hetzelfde als schreeuwen ; schreeuwen is meestal een teken van onmacht en ongelijk. Dan is het feitelijk ook geen discussie meer maar een ordinaire ruzie. Maar in een goed debat, is een verstaanbaar stemgeluid zeker een pre, vooral als dat niet teveel gekleurd wordt door dialecten en spraakgebreken, want die kunnen het effect weer teniet doen.

(Voor ik iemand beledig : dialecten. Dat is NIET hetzelfde als accenten ; een accent of tongval hoeft geen probleem te zijn. Écht dialect is echter in een gemengde discussie niet voor iedereen verstaanbaar.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
als ik in een discussie luider ga spreken, dan heeft dat niets met dominantie te maken, maar met betrokkenheid.
(Lees meer...)
Rieneke1
14 jaar geleden
Stemverheffing komt door de verzwakking, je gaat wat compenseren wat zojuist weggevallen is, namelijk je kracht... En als je kracht twijt raakt wordt je zwakker...

Klopt helemaal dus...
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Ja. Stemverheffing wordt in de meeste gevallen gebruikt om je gelijk te halen, om de ander te overtuigen (van jouw gelijk?) hetzij te overtroeven.

Het is ook een vorm van onzekerheid. Wanneer men zich onzeker voelt probeert men dit te compenseren, zich 'sterker' te maken, door zijn stem te verheffen.


Wanneer je aan de 'lijn' staat en je verheft je stem ben je niet zwakker; je moedigt je team aan. Wellicht is je team zwakker die juist een aanmoediging nodig heeft.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Nee. Als je maar weet wanneer het kan en niet kan. Als je dit niet weet kom je inderdaad zwakker over.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding