Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Dingen vaker doen dan 1 keer, wat is het?

Hallo allemaal,
Ik heb dus iets waar ik mee zit,
en ik vind het zelf ook een beetje eng.
Ik probeer meestal dingen vaker
als 1 keer te doen. Zo doe ik
bevoorbeeld voordat ik ga slapen
mijn bedlampje uit, vervolgens doe
ik hem weer aan en dan klik ik hem
weer uit. Ook als ik iets aanraak,
doe ik dat nog een keer. Soms is het
2 keer, soms 4 keer, soms 8 keer..
En soms nog zelfs vaker.
Toen las ik een keertje in Girlz ofzo,
dat er iemand was die dat zelfde probleem
had maar dat er dan een stem was in haar
hoofd die zei: je MOET dit 4x doen anders
krijg je morgen een auto-ongeluk. Ofzoiets.
Dat heb ik nou gelukkig weer niet!
Ik doe het puur voor het geluk denk ik ofzo,
ik doe het gewoon omdat ik dat wil.. Heel raar!
Ik kan er nergens iets over vinden op internet,
dus ik denk miss kan hier iemand me helpen.
Of is het normaal?
Herkent iemand dit?
X Tess

Toegevoegd na 17 uur:
Allemaal superbedankt voor de antwoorden die jullie gegeven hebben! En ook alvast bedankt voor de antwoorden die komen gaan! (:

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
3.8K
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Voor de leuk doe ik het ook vaak. Net zoals alleen op de witte strepen staan bij een zebrapad. Lekker kinderachtig haha. Je mankeert niks hoor. Je bent alleen een beetje gek.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
ik had hier vroeger vooral ook last van, maar dan iets anders. Als ik iets aanraakte moest ik het met me andere arm/hand ook aanraken, maar op een gegeven moment ging dit weg.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
@boris12567 Dat heb ik ook!!! Zo vervelend, hopelijk kom ik er snel van af. Gelukkig ben jij eraf gekomen
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Klinkt als een beginnende dwangstoornis. Probeer er niet teveel aandacht aan te geven..
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ik heb ht niet maar veel mensen wel maar zoiets zit tussen je oren kan je niks aan doen.. Want e blijft toch zo denken ..
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Hallo,
Ik heb precies hetzelfde. Als ik s,avonds een stukje kaas of worst pakt, moet ik altijd daarna nog een stukje worst of kaas pakken. Als ik op me telefoon op whatsapp kijk, moet ik dat altijd 2x doen. Alles moet bij mij 2x. Drink ook nooit 1 bakje koffie, moet altijd 2 bakjes. Alles moet bij mij 2x.
Het beheerts niet helemaal mijnleven, maar het is wel hinderlijk. Goed dat er mensen zijn die hierop antwoorden hebben gegeven. Ga er zeker wat mee doen.
dank jullie wel.
Peet

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (10)

Het kan een probleem zijn, maar daarentegen ook een doodgewone tik (:.
Sterkte ermee !
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Dit is een tic, een dwangmatige handeling. Op zich heel gewoon, iedereen heeft er wel eens last van.

Een heel bekende vorm is het twee of drie keer moeten controleren of het gas wel uit is en of de achterdeur wel op slot zit voordat je je huis verlaat.

Het kan in bepaalde fasen van je leven, bijvoorbeeld in de puberteit, erger zijn dan anders. Dat is niets ernstigs.

Pas wanneer het zodanige vormen begint aan te nemen dat je er echt last van krijgt in de zin dat het je normale functioneren gaat belemmeren, moet je er iets aan doen. In dat geval kun je het beste naar de huisarts gaan. Die herkent dit als iets dat vaker voorkomt, en hij/zij zal samen met jou kijken hoe ernstig het is, wanneer je er het meeste last van hebt, en wat een goede behandeling zou kunnen zijn.

Best kans dat hij dit overlaat aan een andere hulpverlener, bijvoorbeeld aan een psycholoog.

Er zijn vele manieren om zulke dwangmatige handelingen onder controle te krijgen. Maar zolang het gaat om een bedlampje dat je meerdere keren uit moet doen - nog niet al teveel zorgen maken, ik heb het ook tijdelijk gehad, en het gaat (meestal) vanzelf weer over.
(Lees meer...)
Cryofiel
13 jaar geleden
Kristal
13 jaar geleden
zeer zinvol antwoord Cryo. +
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
+
Het begint meestal met een stukje extra zekerheid willen dat een bepaalde handeling goed is verricht of echt wel is gedaan. Als je dit niet beseft en er wel over nadenkt kan je er andere conclusies aan gaan verbinden. Dan kan je bijvoorbeeld gaan denken dat je lichaam dit automatisch doet. Voorts ga je denken dat je het wel MOET doen omdat je dit immers vaker zo doet.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Hallo Tess,
Ik heb preciés hetzelfde.
Soms moét ik van mezelf over een putje fietsen, een paaltje aanraken (maar dan wel met links en rechts), langs iemand heenlopen en die stiekem aanraken met m'n schouder, iets 2x aantikken etc etc etc.
Allemaal van dat soort tikken. Ik vind het heel irritant van mezelf en word soms wel eens boos op mezelf. Dan denk ik: niet doen, je gevoel tegen gaan, pas dan kom je eraf etc.
Het is niet zo dat het mijn hele leven beheerst ofzo, maar soms is het echt irritant. Ik kan er bijvoorbeeld best lang mee zitten als ik denk: voordat diegene weggaat, nog even een high five geven, en het komt er niet meer van. Dan zit daar gewoon mee! Raar hè?
Ik denk maar zo: iedereen heeft wel van dat soort tikken, en als je jezelf maar lang genoeg tegenhoudt, kom je er vanzelf wel weer af.
Zou je hierop willen reageren?
X Yvonne
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Het heeft waarschijnlijk iets te maken met innerlijke onzekerheid en ter compensatie van die onzekerheid wil je controle uitoefenen op de dingen om je heen. Misschien heb je moeite om in slaap te komen en denk je dat je dat kunt oplossen door het lampje naast je bed een paar keer aan en uit te zetten. Het is een dwangmatig iets, een soort tic. Meestal hebben mensen dit soort dingen in de kindertijd of puberteit. Niets om je zorgen over te maken, het gaat - als het goed is -vanzelf weer over. Je groeit er, als het ware, overheen. Als het echt neurotische vormen gaat aannemen, kun je het beste eens met iemand gaan praten hierover. Een huisarts of psycholoog. Maar zolang het je leven niet beheerst, zou ik me er niet al te druk om maken. Zoals ik al zei, je groeit er vanzelf wel overheen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Als het in een onschuldig stadium is heet het tic. Het kan geen kwaad. De meeste kinderen hebben het een poosje en het gaat vanzelf weer over. Het wordt vervelender als die tic uitgroeit tot een dwangneurose.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Hallo,
Het is heel normaal ik heb het ook, maar ik doe het niet omdat ik dan tevreden ben maar omdat ik dan zeker weet dat iets gebeurt is.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ik zou graag zeggen dat het normaal is, maar het is het niet. Het zijn dwanghandelingen. En dat moet je zo snel mogelijk de kop in drukken. Ik zou bij de huisarts vragen naar een psycholoog om hier aan te werken.
Het is wel een bekend verschijnsel en het heeft met onzekerheid te maken.
Maar je moet er vanaf zien te komen, want je hebt er last van.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Cryofiel
13 jaar geleden
Och, zulke dwanghandelingen zijn heel normaal, hoor. Wie heeft er niets als kind alleen op de witte strepen van de zebra "moeten" stappen, of juist die witte strepen "moeten" vermijden? Afgelopen zomer paste ik op een meisje van zes. We gingen een wandelingetje maken. Ze "moest" daarbij haar voeten alleen midden op de stoeptegels zetten; haar voeten mochten dus niet over de grens tussen twee stoeptegels heenkomen. Allemaal heel gewoon. Zolang het maar geleidelijk verdwijnt wanneer je volwassen wordt, en het niet je leven gaat overnemen.
Heel herkenbaar! Probeer jezelf eens uit te dagen wanneer je de neiging hebt om weer iets nog een keer aan te raken om het heel bewust niet te doen. Dan merk je dat er niets ergs gebeurd.. Wel lastig maar het is veel oefenen.
Als je er echt veel last van hebt of krijgt in je dagelijks leven, zoek dan hulp.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Dit is een dwangstoring. Letop: het lijkt misschien nu niet zo erg maar het kan in de jaren erger worden en dan kost het steeds meer moeite om er af te komen.
Iedereen heeft dit wel eens maar bij mensen waar het een storing is geworden gaat het hun leven bepalen en dan ben je in een vervelende situatie gekomen. Probeer vóór deze situatie dus hulp in te schakelen.
(Lees meer...)
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding