Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kan "links of rechtshandig zijn," erfelijk zijn?

Ik weet toevallig dat het vroeger werd aangeleerd om met rechts te schrijven. Sterker nog, je mocht niet met links schrijven. Nu is dat niet meer, maar de meeste mensen blijven toch rechtshandig. Hoe komt dat?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
4.3K
HeerVoldemort
11 jaar geleden
Misschien omdat veel mensen een moeder hebben zoals ik? Ik ben links handig, net als mijn vader en mijn tante (mijn vaders zus), maar mijn moeder heeft altijd pennen en potloden in mijn rechter hand gestopt. Gevolg:
Ik raak regelmatig in de war tussen links en rechts.
Ik kan bepaalde dingen niet met rechts en juist wel met links (Boogschieten, Poolen, Bal spellen, deuren openen etc etc) Maar schrijven kan ik goed met rechts dus dat is weer geluk :-S
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Apart. Maar zo te zien kan het dus wel erfelijk zijn. Of zou dat puur toeval zijn dat 3 personen van vaders kant linkshandig zijn?
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
@Krol: Wat aan HeerVoldemorts antwoord vind je onzin?
Want hij zegt nergens dat het niet erfelijk bepaald is dat hij links is (sterker nog, hij geeft een familielijn van linkshandige). Hij zegt alleen dat je met rechts kan leren schrijven als je daar toe gedwongen wordt, ook al ben je links. Dat zijn moeder dat deed, is zeer geloofwaardig. Het gebeurde vroeger heel veel. Nog veel vroeger werd het zelfs gezien als teken van de duivel, als kinderen linkshandig waren...Die kinderen werden dus echt gedwongen rechts te gaan schrijven.
HeerVoldemort
11 jaar geleden
Ik denk dat Krol bedoelt dat het onzin is als ik zeg: "Ik raak regelmatig in de war tussen links en rechts" Dat snap ik, wat ik daarmee bedoel is niet dat ik het verschil tussen links en rechts niet weet, maar dat ik af en toe loop te kl*ten met het doen van bepaalde dingen. Mes en vork verkeerd om, sjoelen kwam ik laatst achter, ging heel moeilijk met rechts. Dat soort dingen.
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Mijn moeder is links. Zij was kind in de tijd dat je geslagen werd in de klas als je links schreef. Reden was dat men schreef met echte inkt. Dus het werd een zooitje als je links schreef, omdat je dan met je muis van je hand de inkt uitveegde. Waarom zij dan ook het schitterend gelukte -maar links gemaakte- borduurwerkstukje moest uithalen? (Zij is daar als 80 jarige nog steeds boos over..) Geen idee, ik denk dat de juf haar helemaal rechts wilde hebben. Die verwarring; dat heeft mijn moeder dus ook. Zij en mijn vader fietsen veel en regelmatig is er verwarring over rechts en links. Ik denk dat de hersenhelften "in de war zijn geraakt" op een bepaalde manier.... Wat ik nu aan het vragen ben, is wie van hun kleinkinderen links is. Bij mijn weten alleen mijn oudste dochter....

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Erfelijkheid lijkt een rol te spelen maar maar 10-15% is linkshandig, daarom worden dat er niet opeens meer omdat je nu wel met links mag schrijven:

De oorzaak van rechts- of linkshandigheid is onbekend, maar erfelijkheid lijkt een rol te spelen. Rechts- of linkshandigheid ontwikkelt zich bij de mens vanaf het zesde levensjaar (lateralisatiefase) en hangt samen met de verschillen in specialisatie van de hersenhelften (lateraliteit). Het hebben van een voorkeurshand heeft tot gevolg dat allerlei vaardigheden uitsluitend met de voorkeurshand worden aangeleerd en deze hand zich veel sterker ontwikkelt dan de andere hand. Dit uit zich in een betere motoriek: de voorkeurshand heeft sterker ontwikkelde spieren die beter bestuurbaar zijn en meer kracht hebben. Voorbeelden:

Schrijven wordt alleen aangeleerd met de voorkeurshand. De andere hand leert dit niet en kan dan ook nauwelijks schrijven. Toch is gebleken dat mensen die hun voorkeurshand ineens niet meer kunnen gebruiken, redelijk tot vrij goed met de andere hand kunnen leren schrijven, ook al bereiken ze niet het niveau van de voorkeurshand.
Professionele tennisspelers hebben een zichtbaar dikkere (onder)arm aan de kant van hun voorkeurshand omdat vooral met deze hand en arm wordt getennist en getraind.

De mens is het meest rechtshandig. Naar schatting 10 tot 15 procent van de mensheid is linkshandig. Over het algemeen zijn er meer linkshandige mannen dan vrouwen, in percentages ongeveer 10% meer. Eén helft van een eeneiige tweeling heeft 20% kans om linkshandig te worden.[bron?] Het fenomeen dat sommige mensen geen voorkeurshand hebben en bijvoorbeeld kunnen schrijven met rechts én links wordt ambidextrie genoemd.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Dus eigenlijk is er nog niets (zekers) over bekend? Duidelijk. Bedankt voor je antwoord.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
kleine correctie Pelle.
Ik heb ambidextrie, ik kan inderdaad alles zowel links als rechts, echter schrijven gaat links moeilijk, omdat dat specifiek rechts is aan geleerd.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Het was een voorbeeld HappyBram, er moeten wel andere dingen zijn die jij met links EN rechts kunt en misschien kun jij sneller leren links te schrijven als je je rechterpols breekt dan ik?
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Ik neem aan dat dit inderdaad zo is Pelle.
want verder maakt het voor mij totaal geen verschil, wat ik ook doe, links gaat net zo makkelijk of moeilijk, als rechts.
voorbeeldje: mijn moeder vertelde, toen ik een kleuter was en ze mijn eten voor me zette en de lepel lag links, at ik met links, lag hij rechts, at ik met rechts.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
@HappyBram: En toch laten heel veel mensen die écht pure ambidextrie hebben zich vaak niet 1 hand aanmeten om te schrijven ;-) Ze plaatsten vroeger voortdurend pennen in mijn rechterhand, maar na zoveel tijd ging ik weer met links schrijven. Lieten ze me links schrijven, dan wisselde ik na een tijdje naar rechts...Je hebt ook mensen die geen ambidexter zijn maar gewoon met beide handen heel erg handig ;-) (waarmee ik absoluut niet wil beweren dat jij geen ambidexter zou zijn! In tegendeel!!!) Dat van het eten vind ik een heel mooi voorbeeld van ambidextrie :D @Pelle: Voor zover ik als leek kan beoordelen klopt jou antwoord hoor! Plusje :)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
@Rinke, vergeet niet dat ik uit tijd kom dat je welhaast rechts moest schrijven, misschien komt het daar door ?
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Ik móest het heel lang ook, omdat ik twijfelde en men rechts als 'handiger' ervaart en omdat mijn juf van de oude stempel was ;-) Maar als ik dan alleen aan het tekenen was thuis of zo, dan ging ik toch soms ook links. Maar mijn punt was meer dat als je echt ambidexter bent (en zo klinkt jou verhaal wel) ik zeker weet dat je, zoals Pelle veronderstelde, sneller links leert schrijven als het moet dan Pelle zou doen als rechtshandige die links moet leren schrijven. Niet alleen omdat je ook links georiënteerd bent, maar ook omdat je al met andere dingen dan schrijven je fijne motoriek hebt getraind in je linkerhand en ook de kracht in jouw linkerhand daardoor groter is ;-)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Bedankt voor je antwoord ;)
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Zes jaar? Mijn oudste dochter legde toen ze twee was haar vorkje -dat ik rechts van haar bordje legde- al links en at altijd links vanaf dat ze zelf mocht eten. Dus kan zich al veel eerder uiten!

Andere antwoorden (3)

Ten eerste: Dat men vroeger met rechts leerde schrijven ook al was links dominant, wil absoluut niet zeggen dat ze ook rechtshandig werden! Links bleef dominant, met bijvoorbeeld iets pakken of uitsteken als je valt, alleen leerde men schrijven met rechts. Ze bleven gewoon linkshandig.

Of links/rechtshandigheid erfelijk is, is nog altijd niet met zekerheid te zeggen, maar ze vermoeden het wel sterk. Vaak komen er meerdere linkshandigen voor in 1 familie. Maar dit hoeft absoluut niet de oorzaak te zijn. Ik ben zelf ambidexter (= geen enkele voorkeur voor links of rechts. Ik kan alles met beide handen even goed of slecht ;-)) terwijl zover we ook maar kunnen nagaan in de gehele familie (dus ook oudooms, achterneven, betovergrootouders etc) echt iedereen rechtshandig is, enkel een achter achterneef of zo iets links. Waar mijn gebrek aan voorkeur vandaan komt (qua erfelijkheid) weten ze nog steeds niet en ze denken ook dat het misschien niet erfelijk ís. De onderzoekers van ambidextrie zijn overigens wel heel nieuwsgierig naar de dag dat ik kinderen krijg om te zien of die dan wel of niet een voorkeurshand ontwikkelen, en of dat dan dezelfde is als van hun vader of dat het ook de andere hand kan zijn ;-)

Oftewel: Het onderzoek naar erfelijkheid van de dominantie van handen is nog volop bezig. Maar er bestaat een sterk vermoeden.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Mag ik vragen waarom je dit bij jezelf hebt laten onderzoeken? Ik zou dit zelf namelijk meer als een gave beschouwen, dan iets om mee naar een onderzoeker te gaan. Bedankt voor je antwoord.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Ik ben ook ambidexter, ik kan inderdaad alles zowel links als rechts, alleen schrijven gaat links moeilijk, ik denk zelf omdat dat specifiek rechts is aan geleerd.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
@Rena: Tuurlijk mag je dat vragen ;-) Ik heb ooit een ernstig auto-ongeluk gehad waarna ik langere tijd niet meer kon lopen (Anderhalf jaar rolstoelgebonden geweest) en mijn pezen in mijn linkerhand heb doorgescheurd. Op het moment dat je dan moet revalideren leer je andere dingen als het gaat om je dominante hand dan als het niet je dominante hand is, en bij weer leren lopen vinden ze het ook interessant te weten welk been je voorkeursbeen is om op te blijven staan en zo. Ik was verder niet van plan het te laten onderzoeken ofzo ;-) Maar een tijdje terug kreeg ik een mailtje van mijn oud-ergotherapeut dat een kennis van haar bezig was met een onderzoek naar Ambidextrie, en nog échte ambidexters zochten (dus waarbij het is aangeboren en niet aangeleerd en niet mensen die af en toe sommige dingen met 2 handen kunnen maar echt álles). En zij herinnerde zich mij nog van de therapieën en vroeg of ik mee wou doen aan het onderzoek, want zoveel ambidexters zijn er niet (het is eigenlijk hartstikke zeldzaam). Vandaar dat ik dus in die onderzoeken ben
gerold ;-) En een gave? Tja, zo klinkt het wel en soms is het het ook. Met examens als iedereen een lamme arm kreeg pakte ik mijn pen over in de andere hand en schreef vrolijk verder ;-) Maar soms is het ook verrekte lastig. Mensen met ambidextrie hebben heel vaak last van enorme besluiteloosheid...Ik laat heel vaak dingen vallen omdat ik het zonder er bij na te denken oppak met rechts en dan ineens met links over wil pakken, dat gaat automatisch...Ik ben flink dyslectisch en ook dat lijkt door de ambidextrie te komen (gebrek aan samenwerking tussen de hersenhelften)...En bij gym was ik op school een ramp, omdat de bal allang voorbij was tegen de tijd dat ik besloten had met welk been ik ging schieten ;-)
Elk voordeel heb zijn nadeel zullen we maar zeggen ;-) @HappyBram: Mag ik vragen of jij toevallig weet of er meer mensen in jou omgeving linkshandig of meer rechtshandig zijn? Ik heb trouwens ook schrijven op school met rechts aangeleerd in zoverre dat ik de schrijfschriften voor rechtshandige kreeg, maar ik deed het tot wanhoop van mijn leraren steeds met een andere hand...Pakte na een paar minuten gewoon de pen over, en snapte het probleem als 6 jarige (en later) echt niet :P Ik schrijf nu dus ook met beide handen even goed (wel een heel klein beetje verschillend handschrift overigens, dat is wel grappig).
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Mijn moeder is linkshandig,
mijn vader was rechtshandig,
en mijn broer is tevens rechthandig.
kinderen heb ik niet, dus kan daar dus ook niet op antwoorden.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
@rinke, wat naar van je ongeluk, maar zo te lezen ben je iemand die zich niet snel uit het veld laat slaan ;) Dat is wel een leuke aangelegenheid geweest lijkt me, zo'n gratis onderzoek ;) Buiten het feit dat je van je ambidextrie ook sommige nadelen ondervind, blijf ik het een gave vinden. Het lijkt me echt heel handig. Ruilen? :p Bedankt voor je toelichting.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
ruilen ???
dat lijkt me niet rena,
maar handig is het zeker !!
ik spreek uit eigen ervaring.
Volgens de spreker in het filmpje op NTR beeldbank

http://educatie.ntr.nl/beeldbank/clip/t20091026_linkshandigheid01

is de gangbare theorie, dat een factor die rechtshandigheid (en dus niet de linkshandigheid) bepaald een genetische factor is.

De meeste mensen hebben die factor en worden rechtshandig. Heb je die factor niet, dan gaat het toeval een rol spelen. Dus die mensen die dat niet hebben, die lopen een even grote kans om linkshandig danwel rechtshandig te worden afhankelijk van hun verdere biologische ontwikkeling.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Wat een interessant filmpje! En met de tekst helemaal uitgetypt er onder, super fijn als je niet goed hoort :-)
Top! +!
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Bedankt voor je antwoord. Alleen wat zorgt er dan voor dat je die factor krijgt? (als je de eerste linkshandige zou zijn in een familie)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
@rena: volgens het filmpje hadden linkshandige die factor juist NIET ;-)
De voorkeur voor een bepaalde hand is wel erfelijk bepaald. Hierbij is rechts dominant over links. Je hebt voor elke eigenschap 2 allelen. De dominante overheerst, waardoor in dit geval je dus 2 allelen voor links nodig hebt, wil je als voorkeur linkshandig zijn. Zodra je een allel voor rechtshandig erbij hebt, heb je dus als voorkeur rechts.
Maar als je als linkshandige vervolgens alleen leert schrijven, tekenen e.d. met rechts, dan ontwikkelt rechts zich. En wordt je dus alsnog rechtshandig. (andersom netzo, als rechts de voorkeurs hand is maar schrijven, tekenen, knippen e.d. leer je met links, dan gaat dat beter)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding