Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe gedraagd iemand zich die (waarschijnlijk)narcist is?

Even een voorbeeld;vrouw zegt tegen haar man dat ze vanavond uit eten gaat met vriendinnen.Waarop de man tegen haar zegt dat ze dat zeker moet doen,als ze het thuis niet gezellig genoeg vind.Eenmaal in het restaurant aangekomen blijft de man aan het bellen en controleren.Thuis gaat dat op een verschrikkelijke ruzie uitlopen,die uiteindelijk nergens meer over gaat!Pas als de vrouw gezegt heeft dat het haar spijt en dat ze het nooit meer zal doen is de rust weder gekeerd.

Toegevoegd na 8 minuten:
Nog een voorbeeld dan;als de vrouw geen zin heeft in sex zegt de man tegen haar dat ze niet van hem houdt.Of als zij een avond niet bereikbaar is dat ze dan bij een andere man is.Of dat die vriendin niet goed voor haar is want die heeft een slechte invloed op haar.

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
2.5K
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Zijn je voorbeelden uit het leven (om precies te zijn, uit een bestaande relatie in je omgeving) gegrepen? Dan gaan er bij mij namelijk nogal wat alarmbellen rinkelen, niet vanwege narcisme van de man. Het klinkt namelijk als een relatie die uit kan draaien op mishandeling.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

is het niet zo dat het minder belangrijk is om te weten of de man in kwestie een narcist is, dan of de vrouw zichzelf wel kan zijn bij die man? Dat etiket doet er toch eigenlijk niet zo toe.
Als jij altijd vertelt waar je naar toe gaat, zoals je normaal met je familieleden en gezinsleden doet -je wilt tenslotte niet "kwijt"" zijn- en je man vertrouwt je niet, dan ligt daar een probleem. Als hij jaloers is en zelfs zijn liefde niet kan of wil vertrouwen, dan is dat zijn probleem.
En dat kan jij niet oplossen. (stel dat het om jou gaat).
Je zal grenzen moeten stellen.

Als dit zo doorgaat, je geeft eraan toe, dan heb je geen leven! En je hebt maar een leven! Vriendinnen zijn belangrijk, vriendschappen moeten worden onderhouden.

Je zou het misschien bij een relatietherapeut of zo, of een vertrouwenspersoon bespreekbaar kunnen maken.

Ga op je eigen gevoel af.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Andere antwoorden (8)

Een leuk voorbeeld,maar daar haal ik niets uit uit wat met narcisme te maken heeft,eerder mnet jaloezie. Narcisme is (kort door de bocht gezegd) het verliefd zijn op je zelf.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Ik denk dat je zelf al een redelijk goed voorbeeld hebt gegeven van hoe een narcist zich gedraagd! Een narcist geloofd alleen in zijn eigen waarheid, en voor de rest heeft hij een geweldig bord voor zijn kop!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Het is een vorm van gedrag dat wordt gekenmerkt door een obsessie met de persoon zelf (vaak het uiterlijk), egoïsme, dominantie, ambitie en gebrek aan inlevingsvermogen. Iemand die narcistisch gedrag vertoont, noemt men een narcist.


Ik denk dat het bij deze persoon ook heel erg te maken heeft met grote onzekerheid en geen keuzes kunnen maken. De vrouw in kwestie is hierbij een makkelijk doelwit. Hij kan blijkbaar alles bij haar maken. En daar maakt hij gebruik van.

Als zij geen grenzen stelt, zal hij keer op keer op keer hetzelfde doen.

Toegevoegd na 10 minuten:
antwoord op jou bewerkte vraag: Hij is strontjaloers en verschrikkelijk onzeker over zichzelf.

In mn eerste antwoord staat al wat een narcist is. Je kunt hier toch zelf uit opmaken of dit bij het plaatje van de man past?
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Je voorbeeld is voor mij een voorbeeld van een uitermate onzekere man - die ook wel weet dat de nooit-meer-doen-belofte niets te betekenen heeft, omdat zij van de ruzie af wou zijn. Z'n onzekerheid zal daardoor beslist niet minder worden, integendeel....binnenkort gaat hij bellen waarom ze nog steeds niet terug is uit de supermarkt.

Als de vrouw geeft om de man, zullen ze er samen aan moeten gaan werken.
Als de vrouw de man eigenlijk maar lastig vindt, en zich aan hem ergert, kan ze beter vertrekken, en de man een kans geven een vrouw te ontmoeten, die wat zorgvuldiger met de zwakke punten van de man omgaat dan de huidige vrouw.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
mij doet het verhaal ook eerder aan jaloersheid denken, maar het kan best een combinatie met narcisme zijn. Vooral als de gesprekken altijd gaan over hoe erg alles is voor hem en totaal geen rekening houden met de persoonlijke behoeften en overtuigingen van de ander kan het om narcisme gaan.
Denk maar zo, alleen al de gedachte dat de vrouw ergens heen gaat 'omdat het thuis niet leuk is' in plaats van omdat ze iets leuks met vriendinnen wil doen, is alweer narcistisch. Alles draait om hem en heeft betrekking op hem, en kan in zijn gedachten niet met andere zaken te maken hebben die buiten hem liggen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Hoe iemand zich gedraagd die narcistische persoonlijkheidstrekken vertoont, is heel eenvoudig gezien het volgende.
In het begin iemand die heel erg charmant kan overkomen. Die er alles aan doet om de ander het naar de zin te maken.
Na een tijd verandert dit beeld en zal die persoon zich steeds egocenstrischer opstellen en steeds meer aandacht verlangen.

de genoemde voorbeelden zouden er op kunnen duiden dat die persoon narcistische persoonlijkheidstrekken vertoont, alleen is dit moeilijk te zeggen omdat dit voorbeelden zijn. Om duidelijk vast te stellen of dit echt het geval is aanzienlijk meer informatie nodig. Deze voorbeelden kunnen namelijk ook nog op heel andere (minder of juist meer ingrijpende) zaken duiden.

Mocht dit zich in jouw eigen leven afspelen, wil ik je sterk adviseren hierover in contact te treden met een professional. Bijvoorbeeld je eigen huisarts.

Toegevoegd na 14 minuten:
Ter aanvulling, de diagnostische criteria die gehanteerd worden in DSM IV:
Narcistische persoonlijkheidsstoornis: een pervasief patroon van grootsheid (in fantasie of gedrag), behoefte aan bewondering en gebrek aan inlevingsgevoel, meestal beginnend in de vroege volwassenheid en aanwezig in verschillende situaties. De stoornis kan worden gediagnosticeerd als sprake is van vijf of meer van de volgende criteria:

- De persoon heeft gevoelens van grootsheid en eigen belangrijkheid (hij overdrijft bijvoorbeeld zijn prestaties, talent, kennis, contacten en persoonlijke eigenschappen en eist als superieur beschouwd te worden, ook als zijn prestaties hiertoe geen aanleiding geven).

- De persoon is geobsedeerd door fantasieën over succes, roem, (al)macht, genialiteit (de cerebrale narcist), schoonheid of seksuele prestaties (de somatische narcist) of een ideale, blijvende liefde.

- De persoon ziet zichzelf als uniek en meent dat hij alleen begrepen kan worden door even unieke of speciale mensen (of instellingen).

- De persoon heeft enorme behoefte aan bewondering, aandacht en bevestiging of wil gevreesd en berucht zijn.

- De persoon gelooft dat hij meer rechten heeft dan anderen. Hij wil dat anderen zich aanpassen aan zijn onredelijke verwachting van een voorkeursbehandeling.

Toegevoegd na 15 minuten:
- De persoon is manipulerend en gebruikt anderen om zijn doel te bereiken.

Zie ook vervolg in reactie
(Lees meer...)
Bronnen:
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Ja, dat is ziekelijk jaloers gedrag... en egocentrisch, maar het hoeft niet over een narcist te gaan...Het kan ook een dominante egoïst zijn, die kijkt hoever hij gaan kan...( het kan wel een narcist zijn overigens)
Een narcist denkt dat hij/zij beter is dan ieder ander... is het middelpunt van het universum, en kan zich niet in anderen verplaatsen of rekening houden met anderen...
(dat kan zich inderdaad ook uiten in jaloers gedrag).
Alles wat er mis gaat in het leven van een narcist is 'door anderen veroorzaakt'...
Maar wat het ook is... (etiketje maakt niet uit...) met deze persoon wordt je niet gelukkig...! Hard weglopen...!
(het wordt eerder erger dan beter...)

Toegevoegd na 1 minuut:
Narcisten scheppen graag op over zichzelf... en zijn erg gevoelig voor vleierij...
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Narcisme is dat je van de ander verwacht dat hij jou net zo waardeert als hij of zij zelf doet. Daar is hier geen sprake van.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding