Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wanneer hebben voetgangers voorang?

De ene keer is het "rechtdoorgaandverkeer gaat voor afslaand verkeer" (dus ook voetgangers) de andere keer is het voetgangers zijn geen bestuurders en hebben dus geen voorang. Wat is het nou ? :(

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
in: Wetgeving
5.3K
dudemeister
9 jaar geleden
ik hanteer altijd
zie je de voetganger in zijn gezicht op op zijn achterhoofd dan heeft ie voorrang

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (3)

Wanneer je afslaat dan moet aan alle andere verkeersdeelnemers voorrang verlenen. Aangezien voetgangers en fietsers ook verkeersdeelnemers zijn, moeten die, als ze rechtdoor gaan, vrije doorgang krijgen van afbuigend verkeer. Deze regel geldt altijd, ook als er geen zebrapad is.
(Lees meer...)
Erna55
9 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
ik kreeg op www.wegrijden.nl het antwoord, je moet geen voorrang verlenen want het is geen bestuurder, de voetganger ging rechtdoor en ik sloeg af... bedankt voor je antwoord
Reddie
9 jaar geleden
Geen voorrang verlenen, maar vrije doorgang geven is de term.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Geen voorrang nemen, maar voorrang krijgen en controleer even of die andere je gezien heeft. Ook bestuurders hebben geen acht ogen.
Een voetganger is verplicht om het zebrapad te gebruiken als het zich op minder dan 30 m. afstand bevindt. Bestuurders (ook fietsers) die het zebrapad naderen, moeten voorrang verlenen aan voetgangers die op het punt staan om over te steken of al aan het oversteken zijn.

Hoewel de voetganger voorrang heeft mag hij natuurlijk niet zomaar de straat oversteken. Hij moet rekening houden met het aankomende verkeer. Door oogcontact te maken met de bestuurder weet de voetganger dat hij hem gezien heeft en weet de bestuurder ook dat de voetganger wil oversteken.

Als fietser hebt u geen voorrang op het zebrapad. U kunt uw fiets natuurlijk wel aan de hand nemen en op die manier het zebrapad als voetganger gebruiken.

Een tram heeft altijd voorrang op andere weggebruikers, behalve wanneer het verkeer geregeld wordt door een agent of door verkeerslichten. Ook als een zebrapad de tramsporen kruist, moeten de voetgangers voorrang verlenen aan de tram.

Over het algemeen:

Voetgangers hebben ALTIJD voorrang bij een geldig zebrapad

(Afbeelding 1: voetganger heeft voorrang)
(Afbeelding 2: voetgangen heeft GEEN voorrang)

Toegevoegd na 1 minuut:
Afbeelding 1: http://www.gratisrijbewijsonline.be/zwakvoetwet/afbeeldingen/zwakvoetwet20.JPG

Afbeelding 2:

http://www.gratisrijbewijsonline.be/zwakvoetwet/afbeeldingen/zwakvoetwet25.JPG
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Bedankt voor je antwoord!! maar het gaat om de sitatie's zonder zebrapad, op een gelijkwaardig kruispunt bijv.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
@JP001 quote .. Hoewel de voetganger voorrang heeft mag hij natuurlijk niet zomaar de straat oversteken. Hij moet rekening houden met het aankomende verkeer. Door oogcontact te maken met de bestuurder weet de voetganger dat hij hem gezien heeft en weet de bestuurder ook dat de voetganger wil oversteken. ... unquote
Het zou een zegen zijn als ook voetgangers en fietsers (de goede niet te na gesproken) iets meer rekening hielden met het overige verkeer. Ik moet al weken driemaal daags naar het ziekenhuis (waarvan één 's avonds in het stikdonker). Voor ik op de autoweg ben, passeer ik zes zebrapaden, vier rotondes waar fietsers van links en rechts voorrang hebben, en dan nog een fiets/wandelpad dat uit een onoverzichtelijk, onverlicht bos komt. Soms lijkt het of de joggers en e-bikers als paddenstoelen uit de grond komen. Ik heb de naam stalen zenuwen te hebben, maar hier wordt ik echt zenuwziek van. Men neemt geen voorrang, voorrang wordt verleend. Te weinig verkeersdeelnemers beseffen dat.
Het ligt aan de regel die van toepassing is. Ik zal twee voorbeelden noemen.

 

Eerste voorbeeld:
Jij slaat rechtsaf op een gelijkwaardige kruising, een voetganger (die in dezelfde richting loopt als waarin jij oorspronkelijk rijdt) wil rechtdoor.

In dit geval geldt de regel dat rechtdoorgaand verkeer voorrang heeft op afslaand verkeer. De voetganger gaat rechtdoor. Die voetganger is geen bestuurder, maar wel verkeer. En de regel zegt dat rechtdoorgaand VERKEER voorrang heeft - dus heeft deze voetganger voorrang.

 

Tweede voorbeeld:
Jij komt uit een zijweg en je wilt een voorrangsweg oversteken. Een voetganger loopt langs de voorrangsweg, hij volgt de voorrangsweg.

In dit geval geldt de regel dat jij, komend uit de zijstraat, voorrang moet verlenen aan alle bestuurders die vanaf de voorrangsweg komen. De voetganger komt weliswaar ook vanaf de voorrangsweg, maar hij is geen bestuurder. De regel zegt dat alleen BESTUURDERS voorrang hebben - dus heeft deze voetganger geen voorrang.

 

Je zult dus bij elke regel niet alleen moeten weten wat de regel zegt over de voorrang, maar ook of de regel het over 'verkeer' of 'bestuurders' heeft.
--  Een regel die het over 'verkeer' heeft (of over 'verkeersdeelnemers') is ook van toepassing op voetgangers.
--  Een regel die het over 'bestuurders' heeft is niet van toepassing op voetgangers.
 
(Lees meer...)
Cryofiel
9 jaar geleden
tinus1969
9 jaar geleden
Als aanvulling; je zult dus vooral moeten weten, WELKE regel er van toepassing is op jouw situatie.
Simpel gezegd; je moet stoppen voor een rood stoplicht. Maar als er geen stoplicht staat, dan doet die regel er niet toe.
ALS je afslaat, DAN moet je al het rechtdoorgaande VERKEER (dus ook voetganger) op DEZELFDE weg voorrang geven. Ook voetgangers.
ALS je bij een gelijkwaardig kruispunt komt, DAN hebben alle BESTUURDERS van rechts (dus geen voetgangers, dus bestuurders op een ANDERE weg) voorrang. Of die bestuurders nou zelf afslaan, rechtdoorgaan, etc

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding