Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe lang duurt het voordat ik mijn boete binnenkrijg en hoe werkt het precies?

Anderhalf jaar geleden is mijn rijbewijs ingenomen omdat ik te hard had gereden. Na 2 maanden kreeg ik deze weer terug, maar heb geen boete ontvangen. Daarnaast heb ik ook geen verder bericht dat mijn zaak nog in behandeling is. Ik vraag me dus af of ik die boete nog wel krijg.

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
in: Wetgeving
654

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Er is inderdaad een grote kans dat je die boete niet meer krijgt. Als het al 1 jaar en 4 maanden geleden is dart je jouw rijbewijs terugkreeg, is de kans groot dat men er niet aan is toegekomen om de boete op te leggen. Een van de redenen daarvoor is overbelasting van het ambtelijk apparaat. Een andere reden kan zijn dat men de handen vol had aan zwaardere feiten die gepleegd waren, en die met prioriteit wilde behandelen.

Ik heb natuurlijk geen idee hoeveel te hard je reed, maar het zal niet 6 km zijn geweest, want dan was het zeker met een boete afgedaan. Ik meen dat bij 30 km en meer te snel (na correctie) je rijbewijs wordt ingevorderd. Dus zo licht zullen ze jouw snelheidsovertreding niet ingeschat kunnen hebben. Ik zie echter (zie de bron strafbeschikking) dat inname van het rijbewijs (ontzegging van de rijbevoegdheid) voor hoogstens 6 maanden niet per se gecombineerd hoeft te zijn met een geldboete.
De Algemene Wet Bestuursrecht is van toepassing.

Wat betreft de mogelijkheid van alsnog een boete opleggen (wat dus iets heel anders is dan de waarschijnlijkheid): je kunt in geval van een overtreding binnen 3 jaar na het feit nog worden vervolgd. Maar in jouw geval denk ik dat het principe Ne Bis In Idem (geen tweemaal vervolging voor hetzelfde feit) geldt; de straf die jou is opgelegd, is de ontzegging van je rijbevoegdheid. Het zou vreemd zijn wanneer achteraf ook nog een boete volgt; die had namelijk tegelijkertijd, als subsidiaire straf moeten worden opgelegd. Ik ben echter geen rechtsdeskundige dus helemaal zeker weet ik dit niet.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding