Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Welke verschillen tussen soorten (bouw) grond worden gemaakt?

Welke verschillen in grond worden er gemaakt in Nederland?
Je hebt bouwgrond en landbouwgrond.
Op landbouwgrond is het onmogelijk om te mogen bouwen, of er toch een manier om landbouwgrond om te zetten in bouwgrond?
En als je grond zoekt voor recreatie, zoals een camping, valt dit dan onder bouwgrond? Of is daar een andere soort grond voor?

Er is gebouwd op een stuk grond waar omheen alleen maar akkers lagen(landbouw). Het lijkt net alsof het stuk waarop gebouwd is (9 ha.) eerst ook landbouwgrond was.

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
in: Wetgeving
6.2K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Behalve landbouw grond en bouwgrond is er ook nog bosgrond.
Bosgrond valt onder de Boswet
In het kort zegt de Boswet: wat bos is, moet bos blijven.
Bos dat wordt gekapt, moet worden herplant. Als dat niet kan op dezelfde plaats, dan op een andere plaats (compensatie).

Landbouwgrond kan omgezet worden in bouwgrond.

Toegevoegd na 7 minuten:
Grond voor het bouwen van bv een camping is bouwgrond.
In een bestemmingsplan kan zijn aangegeven of er in een gebied een sportcomplex mag komen of bijvoorbeeld een camping. Er staat ook waar winkels, horeca en bedrijven mogen komen. Een provincie of de landelijke overheid (het Rijk) kan sinds de inwerkingtreding van de Wet ruimtelijke ordening op 1 juli 2008 ook een bestemmingsplan maken, dat het gemeentelijke bestemmingsplan kan overrulen; het inpassingsplan.

Toegevoegd na 22 minuten:
De productie per landbouwhectare is de laatste decennia gestegen, ondanks het teruglopende landbouwareaal en de nog sneller krimpende boerenstand. Met minder grond wordt meer geproduceerd, de landbouw kan met minder grond toe.
Economen beweren al langer dat meer landbouwgrond voor bouwgrond ingeruild moet worden. Door het aanbod bouwgrond te verhogen, nemen de grondprijzen af en kunnen woningen voor minder geld weggezet worden.
De bouw wordt de komende jaren de grote groeisector. De woningbouwproductie zal in 2015 met 17% groeien en in de periode daarna, van 2016 tot en met 2019, groeit de bouwproductie gemiddeld met 10,5% per jaar, volgens een berekening van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding