Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Stel je wil dmv een donor alleenstaande moeder worden, heeft dit gevolgen voor eventuele subsidies,uitkeringen en of toeslagen?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
in: Wetgeving
798

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

SUBSIDIES: in Nederland zijn we niet gewend het (alleenstaande) moederschap met subsidies te belonen. Dit in tegenstelling tot landen als Duitsland waar een thuisblijvende moeder € 100 per maand ontvangt. Er zijn wel fondsen voor studerende alleenstaande moeders. Zie de bron hieronder. Als informatie / fondsen wordt aangeklikt is een voorbeeldbrief te vinden waarmee een beroep gedaan kan worden op een bijdrage uit een fonds.

TOESLAGEN: er zijn er vier. Kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag is hierboven al genoemd.
Zorgtoeslag verandert niet door de geboorte van een kind. Maar een eventuele huurtoeslag wel! Als toetsingsinkomen geldt nu het inkomen dat ook voor toeslagpartners geldt, m.a.w: de huurtoeslag zal in vele gevallen hoger uitkomen en ook het maximuminkomen om nog in aanmerking te komen voor huurtoeslag is hoger, circa € 30.000 i.p.v. € 22.000

Dan zijn er nog de KORTINGEN zoals inkomensafhankelijke combinatiekorting en de alleenstaande ouderkorting. Voor de combinatiekorting geldt dat er minimaal een kleine € 5000 inkomen uit werk moet zijn. Als er een uitkering is is er geen recht op de combinatiekorting die kan variëren van € 1000 tot € 2100 (afgeronde bedragen 2012)

De alleenstaande ouderkorting wordt ook gegeven als er een uitkering is. De hoogte varieert van € 947 bij een uitkering (kan ook WWB zijn) en oplopend tot maximaal € 2250 als er inkomen uit tegenwoordige arbeid is.

NB: Een alleenstaande werkende moeder hoeft door de kortingen geen belasting te betalen bij een inkomen tot ruim € 20.000 !

Toegevoegd na 3 minuten:
Voor het recht op bijstand (WWB) moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zie: http://www.rechtopbijstand.nl/inhoud?pid=203
(Lees meer...)
fisbel
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Bedankt voor al deze informatie....Nu scheelt het dat ik nu al een WWB heb dus ben al door de voorwaarden heen. Dit heeft een gezondheidsreden waardoor ik nooit meer aan het werk kom....maar dus weer niet in de zw of ww kom.

Andere antwoorden (1)

Op welke manier je moeder wordt heeft geen invloed op dat soort dingen. Wel veranderen er dingen door het ouderschap zelf. Denk aan kinderbijslag en allerlei toeslagen (belasting, zie link).
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
hoe bedoel je met: ''Wel veranderen er dingen door het ouderschap zelf. Denk aan kinderbijslag en allerlei toeslagen (belasting, zie link)''
Kun je dit nader uitleggen???
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Voor de overheid maakt het niet zoveel uit waar je kind vandaan komt. Of het nou uit China komt, van je buurman of van een anonieme donor. Dat maakt niet uit. Je bent alleenstaande ouder en dat is bepalend voor de hoogte van evt toeslagen.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
okee dank jullie wel voor de snelle reacties!
fisbel
11 jaar geleden
Kortingen komen in het gegeven antwoord en in de reacties niet voor. Een alleenstaande ouder heeft recht op extra belastingkortingen. Dat kan flink oplopen. Zeker als er inkomen uit arbeid is. Zie hieronder.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding