Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

BHV conflict situatie

Gisteren ging het brandalarm af en heb ik als gecertificeerd BHV-er de leiding op mij genomen. Echter mijn direct leidinggevende heeft mij over ruled ( hij is geen BHV -er) en de medewerkers weer aan het werk gestuurd. Na een conflictsituatie heb ik nu schriftelijk een officiële waarschuwing gekregen. Is dit reëel?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Wetgeving
1K
bamibal
13 jaar geleden
Was het niet zo dat alleen het hoofd-BHV of de centrale post mag besluiten tot ontruiming? En dat je als BHV-er de instructies moet afwachten (tenzij er direct gevaar is)?
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
We gaan er van uit dat er direct gevaar was.
Dan gaan we niet afwachten maar direct handelen.
Het inschakelen van de vakbond is een goede optie.
De waarschuwing van de werkgever moet direct worden ingetrokken.
Indien u wordt belemmerd in uw functie dan zou ik voor mezelf nagaan of u er nog wel achter staat.
Dus iets voor de ondernemingsraad of de vakbond.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Bij brandalarm weet elke BHV'er zijn plaats. In sommige gevallen willen leidinggevende niet meewerken omdat ze denken dat het een oefening is. Niks mee te maken, als het echt is dan wil je het ook niet op je geweten hebben dat je collega's verbranden. Bij evaluatie een klacht neerleggen en de leidinggevenden moeten nogmaals goed geinstrueerd worden dat ze niet moeten dwars liggen. Ik zou zeker een klacht indienen, na deze schriftelijke "klacht"! Erg lullig voor je, zou erg boos worden. Jij staat in je recht!

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (7)

Nee! Jij bent BHV-er en hebt op zo'n moment de leiding, ook je baas moet in die situatie naar je luisteren.
Ik denk dat ik in jouw geval tegen je baas zou zeggen dat ik op deze manier de verantwoordelijkheid van het BHV-er zijn niet meer zou aandurven en dat je deze functie neerlegt.
Het is nou eenmaal een grote verantwoordelijkheid, en die kun je alleen op je nemen als men achter je staat.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
En dat heb je goed gezegd.
De BHV-er is de BAAS op dat moment.+1
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Klopt helemaal ik ben ook BHV'er dan neem jij de leiding over in dit geval, dit soort gevallen werd expliciet vermeldt dat jij dan boven de leidinggevende van een afdeling staat. Het gaat immers dat een BHV'er de leiding en verantwoordelijkheid overneemt! Je moet op dat moment zorgen dat iedereen het pand verlaat volgens het protocol.
Wat jou baas heeft gedaan, mag absoluut niet. Op het moment dat er een brandalarm of iets dergelijks afgaat, heeft IEDEREEN naar de BHV'ers te luisteren, zowel de koffiemadam als de directeur, of het nu een oefening, een valse melding of echt is. Heeft jou leidinggevende ook weer mensen boven hem? Praat dan met hun hierover als je leidinggevende niet wil luisteren. Hun kunnen hem hier misschien op aanspreken. Vanaf het moment dat jij je hesje aan heb waarmee je duidelijk maakt BHV'er te zijn, heb jij de leiding (samen met eventuele andere BHV'ers).
Je baas hoort hier degene te zijn met een officiele waarschuwing, en niet jij! Laat je niet op de kop zitten! Je moet er toch niet aandenken dat dit gebeurt in geval van echte levensbedreigende nood...

Succes met het uitvechten van het conflict, en twijfel niet aan jezelf! Je staat volkomen in je recht.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
+1
Meld dit voorval maar eens bij de afdeling preventie van de brandweer in je gemeente! Als brandweerman weet ik dat je baas daar heel wat uit te leggen heeft en dat het bedrijf onder toezicht komt te staan!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Lastig en vervelend allemaal! Ik denk ook dat je als BHV-er de leiding op je neemt in het geval van nood. Daar sta je waarschijnlijk wel in je recht.
De brief met de officiële waarschuwing kan je ook gekregen hebben mbt het conflict wat er zich daarna heeft afgespeeld. Probeer dus op een subtiele manier te werk te gaan en niet je directe leidinggevende hard af te vallen.
Ik zou wel vragen stellen bij degene die boven je directe leidinggevende staat wat de procedures zijn bij een noodgeval en hem op de situatie wijzen die zich heeft voorgedaan. Ik zou ook een gesprek aanvragen met degene die je de brief met officiële waarschuwing heeft gestuurd. Dan kan je duidelijk krijgen.
Succes ermee!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Bij iedere situatie waarbij de veiligheid binnen een bedrijf in het gedrang is leidt de BHV, eventueel in afwachting van (in dit geval) de brandweer. Kennelijk is de rol van de BHV binnen jouw bedrijf niet duidelijk. In plaats van jou een berisping geven kan het management beter energie steken in meer duidelijkheid over de rol van de BHV. Jouw verhaal is natuurlijk de ene kant maar als je echt gehandeld hebt conform de richtlijnen dan vind ik dat ze je nogal in de kou laten staan. Lijkt me iets om door de OR te laten behandelen. Niet reëel dus, voor alle duidelijkheid.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ik zou eens met je leidinggevende proberen om in een rustig gesprek erachter te komen waarom een en ander uit de hand is gelopen. Pas daarna kijken wat voor vervolgstappen je onderneemt. Wie weet berust het wel op een miscommunicatie.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Is er geen evaluatie met andere BHV-ers en eventueel leiding.(ik neem aan dat het bedrijf groot genoeg is voor meerdere BHV-ers) Dan zou je de situatie ter sprake kunnen brengen en voorstellen dat de regels nog eens duidelijk uitgebracht worden. Als er geen evaluatie is, kun je zelf voorstellen er een te houden.
(Lees meer...)
anneliez
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding