Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom zou je minder gaan geloven in God als je wetenschappelijk meer weet van ons bestaan?

Vaak wordt beweerd dat mensen die wetenschappelijk geschoold zijn de neiging hebben vaker atheïst te zijn.

De vraag is nooit goed beantwoord, maar ook al is dat zo kun je je afvragen of dat wel logisch is.

Het bestaan blijft in essentie nog steeds een volwaardig mysterie, en is eigenlijk zeker niet minder mysterie geworden sinds we weten hoe immens groot ons universum is, maar ook hoe klein, en hoe precies het dna werkt op moleculair niveau, waarvan we bepaalde mechanismen (denken te) begrijpen. Het bestaan, en vooral dat van het leven, blijft een mysterie en is alleen maar groter geworden als mysterie, vooral omdat we nu weten hoe mooi het werkt.

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
in: Religie
892
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Helemaal mee eens. Ik ben wetenschapper én gelovig en hoewel deze zaken moeilijk samen gaan soms, vind ik het twee visies op de werkelijkheid die mijn leven aanvullen.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Wat is je vraag?

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (6)

een reden kan zijn omdat de de bijbel op veel punten tegenstrijdig is met wetenschappelijke theorien. Maar dat neemt niet weg dat het leven opzich nog steeds een mysterie is, of hoe je het ook wilt noemen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Meer of minder 'wetenschappelijk onderlegd zijn' heeft niet te maken met geloven in het bestaan van God.
Dan zou het wonderbaarlijk zijn dat veel universitair geschoolde mensen blijven geloven.

Geloven in God heeft met de zin van het leven te maken; met het innerlijk van iemand die misschien moeite heeft het geluk in zichzelf te vinden. Of met angst voor de dood en graag willen geloven dat je wordt opgewacht bij de hemelpoort. Of met onzekerheid hoe je je leven kunt invullen.
Als je je bij een religie aansluit, heb je leefregels waaraan je je kunt houden. Dat trekt sommige mensen ook aan.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
De bewijzen van de wetenschap zijn vaak in tegenspraak met wat de religies verkondigen.
Zoals het scheppingsverhaal, het moment daarvan. Daarnaast veroorzaken religies veel oorlogen en misstanden in de wereld en het zou fantastisch zijn als ze om die reden zouden verdwijnen. De kans daartoe is echter nihil. Mens houden zich graag vast aan dogma's.

Natuurlijk zijn er nog een heleboel onbeantwoorde vragen, maar vul deze niet in met fantasieverhalen (ook wel sprookjes genaamd), maar blijf je gezond verstand (de rede) volgen. Daarom heb je het, dus gebruik het dan ook.

ps
En bv de theoriën van Darwin zijn ook mooi en minstens zo geloofwaardig dan bv de bijbel.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
darwin zei op z'n sterf bed dat het geschapen moest zijn wat was er eerder kip of het ei, de het evolutie idee is ontstaan ergens in 1650 en wat wisten ze toen ?????
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Je getuigd van weinig historisch besef. Sterfbed
In een tweede belangrijke boek, werkt Darwin zijn theorie uit: de mens stamt af van de aap. Dat is voor hem de laatste streep door de schepping. In 1882 sterft hij; Darwin wordt begraven in Westminster Abbey, naast Isaac Newton.
In veel reformatorische tijdschriften en internetsites wordt beweerd dat een vrouw zou hebben beweerd dat ze Darwin bezocht heeft toen die op zijn sterfbed lag en dat hij daarbij spijt betuigde over zijn theorie en vroeg om met hem over Christus en Zijn redding te spreken.
Dit is het enige argument wat christenen hebben kunnen bedenken die de theorie van Darwin zou moeten ontkrachten en is van hetzelfde niveau als de verhalen in de bijbel.
DARWINS DOCHTER HEEFT DEZE UITSPRAAK ALTIJD ONTKENT en daar heb ik toch meer vertrouwen in. Ontstaan van de evolutietheorie ergens in 1650.
Aristoteles (384 v.Chr. - 322 v.Chr.) zei al:
'Wat belet dat de verschillende delen (van het lichaam) in de natuur een louter toevallige relatie hebben? Want het gebit, bijvoorbeeld, groeit onvermijdelijk, de voorste tanden scherp, aangepast aan het verdelen, en de maalkiezen vlak en dienstig aan het kauwen van voedsel, aangezien ze niet omwille hiervan gemaakt zijn, maar hun groei een gevolg is van toeval. En hetzelfde geldt voor de andere delen die zijn aangepast aan een doel. Overal waar alle dingen samen (dat wil zeggen alle onderdelen van een geheel) zich voordeden alsof ze gemaakt waren voor een bepaald doel, bleven deze behouden, aangezien ze hun geschiktheid danken aan een inwendige spontaniteit; en dingen die er geen deel van uitmaken, vergingen en vergaan nog steeds.'
We zien hier het principe van de natuurlijke selectie zijn schaduw vooruitwerpen. Wat wisten ze in 1650?
In 1859 is The Origins of Species gepubliceerd en in de volgende anderhalve eeuw is er geen wetenschappelijk publicatie meer verschenen met zoveel invloed en belang. Darwin ligt naast Sir Isaac Newton (1643 – 1727) begraven.
In de wiskunde ontdekte Newton onder meer de differentiaalrekening en de integraalrekening.
Verder beschreef Newton onder andere de zwaartekracht en de drie wetten van Newton, waardoor hij de grondlegger van de klassieke mechanica werd.
Deze wetenschapper is een van de vele die de wereld aan vooruitgang hebben geholpen en hun werk wordt ook nu nog gedoceerd op de universiteiten.
En jij vraagt je af “wat wisten ze toen?” Een belediging van alle grote denkers en wetenschappers uit de geschiedenis.
Wetenschappelijk bewijs is nog niet altijd het bewijs.
Sommige wetenschappers willen absoluut geen tegenwerking, om hun (bewijs) ten koste van in stand te houden.
In alles wat je ziet, ons enorme heelal, de geboorte van sterren en planeten, maar ook alles op micro niveau, zie je Gods werk weerspiegeld, en hoe meer we te weten komen, hoe meer ik ga geloven.
Dit alles is niet ontstaan uit toeval, maar is gedirigeerd en geschapen door een liefhebbende God, die met zijn liefdesadem dit alles heeft geschapen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
ze wijken eerder af ze worden vaak misleid maar god is niet zomaar een god , ook eistein zei; god heeft het heelal geschapen met dobbelen, kent hovind is een natuurkundige en gelovig kijk maar op zijn site daar leer je veel van zoek het maar op met google
gods zegen
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Eigenlijk schreef Einstein dat hij *niet* geloofde dat god dobbelde met het universum. Verder is Kent Hovind absoluut geen natuurkundige, de opleidingen die hij gevolgd heeft, zijn gericht op religieuze educatie. Overigens heeft die belastingontduiker ook nooit iets geschreven dat bij nadere inspectie zelfs maar op wetenschap lijkt. Kijk maar eens op de volgende site *over* Kent Hovind, daar zou je wel eens veel meer van kunnen leren: http://www.kent-hovind.com/
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
ja je bent voor of je bent tegen toch, satan is jou god en die heeft een hekel aan mensen , je voldoet ....Weet dat de laatste dagen zwaar zullen zijn. 2 De mensen zullen egoïstisch zijn, geldzuchtig, zelfingenomen en arrogant. Ze zullen God lasteren, geen ontzag tonen voor hun ouders, ondankbaar zijn en niets heilig achten. 3 Ze zullen harteloos zijn, onverzoenlijk, lasterziek, onbeheerst en wreed. Ze zullen het goede haten 4 en onbetrouwbaar, roekeloos en verblind zijn. Het genot zullen ze meer liefhebben dan God,
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Satan is mijn god? Nee eddy, jij gelooft misschien in Satan, maar ik heb dat soort sprookjes niet nodig om een goed leven te leiden. Heb je je al verdiept in Kent Hovind? En dan écht verdiept, in plaats van kritiekloos zijn onzinverhalen te slikken?
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Heftig? Zo heftig is dit toch niet? Volgens mij is de meest heftige 'krachtterm' in deze uitwisseling 'onzinverhalen', niet echt iets om je heel erg druk om te maken.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
je hebt gelijk doepie, ik vind het alleen heel erg dat mensen zijn blind gemaakt voor de waarheid en dan ook niet geloven ook maar wel in allerlij onzin net als suzy , ze weet niet waar ze overpraat als ze de waarheid zou weten dan zou ze anders zijn en niet zo zelf ingenomen en arrogant.......
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Pst, eddy, doepie sprak twéé mensen aan op 'heftigheid'. Ik was de één, en de ander was...? Ben ik nog steeds zo bedreigend, dat je de behoefte voelt om te roepen dat ik niet weet waar ik het over heb? Je hoeft niet bang te zijn hoor, ik bijt niet. Als je het zelfingenomen en arrogant vindt dat ik je op twee fouten wijs (Einstein precies verkeerd parafraseren en beweren dat Kent Hovind een natuurkundige is, beide aantoonbaar onjuist), ach, het zij zo. Zelf vind ik het altijd wel fijn als ik op aantoonbare fouten wordt gewezen, daar leer ik namelijk van.
Hoe meer logische verklaringen er komen voor ''bovennatuurlijke gebeurtenissen'' in religies hoe meer mensen neigen te geloven in de wetenschap.
De mysterieuze kant van religie verdwijnt dan.

Vroeger dacht iedereen ook dat de aarde plat was. Wie weet denkt iedereen over een eeuw ''wat stom! dat vroeger zoveel mensen in god geloofden'' Net zo onzinnig als het idee dat de aarde plat is.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding