Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

kan je als gewone burger minister worden in de EU?

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
809
Antoni
9 jaar geleden
Wat bedoel je precies met "minister in de EU"? De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, bestaat uit commissarissen, niet uit ministers.
Computoon
9 jaar geleden
De Raad van de Europese Unie bestaat uit ministers die geleverd worden doorde llidstaten. Het werkt natuurlijk wel allemaal anders dan in ons landsbestuur
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
jazeker wel; immers iedere inwoner van de EG is naast al het andere dat zij of hij is, ook ' gewoon burger'. Jongens en meiden zoek toch af en toe de nuance!! Weliswaar is het niet eenvoudig, maar onmogelijk is het zeker niet. En er is vooral tijd en volharding voor nodig...
Poet
9 jaar geleden
Wat bedoel je eigenlijk met "gewone burger"?

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Ja. De kans is natuurlijk klein.

Eerst moet je al minister zijn in één van de lidstaten van de EU.

"Er zijn eigenlijk geen vaste leden. Elk land stuurt steeds de minister die bevoegd is voor het behandelde onderwerp naar de Raad, bijvoorbeeld de minister van milieu naar de vergadering over milieuzaken. Die vergadering wordt dan de "Milieuraad" genoemd."

De Raad van ministers van buitenlandse zaken heeft een vaste voorzitter: de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands en veiligheidsbeleid English van de EU.

Alle overige raadsvergaderingen worden voorgezeten door de bevoegde minister van het land dat het roulerend EU-voorzitterschap bekleedt.

Zo wordt de Milieuraad tijdens het Estse voorzitterschap voorgezeten door de Estse minister van milieu."

Van januari tot en met juni 2016 levert Nederland de voorzitter.
(Lees meer...)
Computoon
9 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Dus je kan je dus niet als kandidaat stellen voor minister van de EU?
Computoon
9 jaar geleden
Nee.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
@ Computoon
Jazeker kan dat wel; alleen is er wel een voortraject voor nodig met moeilijk te nemen horden. Als het niet zou kunnen, kwam er nooit een dergelijke minister. het feit dat er wel zo' n minister is toont het ongelijk aan van Computoon in 2e instantie, alleen het is niet eenvoudig dus zijn 1e antwoord was wijzer dan zijn tweede. Maak aub het onderscheid tussen mogelijk en waarschijnlijk! en een plus voor Computoon van mij.
Computoon
9 jaar geleden
Hoe is dan deze procedure om je rechtstreeks te kandideren als EU-minister, dus zonder dat je al minister van een EU-lidstaat bent? Mijn bron zegt niets over deze 'alternatieve' route. Hoor graag de bron.
Minister in de EU word je wanneer je eigen politieke partij je afvaardigde. Elke burger op de verkiezingslijst zetten van een politieke partij. ( uitzonderingen voor crimelen en bijzondere omstandigheden zoals gedwongen opname in psychiatrisch centrum ) .

Wanneer je op de verkiezingslijst staat, kun je bij voldoende stemmen in de tweede kamer. Vandaar kun je gekozen worden voor het parlement in de EU.
(Lees meer...)
9 jaar geleden
Antoni
9 jaar geleden
Ik begrijp weinig van dit antwoord, en wat ik begrijp ("vanuit de Tweede Kamer kan je worden gekozen voor het Europees Parlement") is onjuiste informatie! Een duimpje omlaag van mij voor dit antwoord.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Helaas... ik sluit me aan bij Antoni. Volgens mij hoef je geen lid te zijn van een politieke partij. geen min van mij hoor...

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding