Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is de link tussen besluitvormingsmodellen en beleidsinstrumenten?

Ik weet en begrijp wat beide begrippen betekenen, maar kom er gewoon niet uit wat de link is tussen deze twee. Ik weet wel dat ze iets met elkaar te maken hebben...maar vind het nog steeds moeilijk! Als iemand me hiermee kan helpen, graag..

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
792

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Besluitvormingsmodellen en beleidsinstrumenten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden als het gaat om het oplossen van complexe vraagstukken. (politiek, maatschappelijk, commercieel of technisch)

Met het volgen van een besluitvormingsmodel wordt het vraagstuk gedefinieerd, geanalyseerd, haalbaarheid van mogelijke oplossingen gezocht en uiteindelijk naar een besluit gewerkt dat soelaas biedt voor het op te lossen probleem.

Teneinde het dan genomen besluit uit te voeren heeft men beleidsmiddelen nodig om tot een vlotte uitvoering te komen. In de politiek bijvoorbeeld betekent dat meestal wetgeving. Wijziging, nieuw of additioneel.
Wetgeving is nl. zo'n beleidsinstrument. Met wetten regelt de politiek het gewenste resultaat zodanig dat het voorgestelde doel uit de eerdere besluitvorming kan worden gehaald.

Beleid oftewel 'uitvoering' betekent in deze zin het toewerken naar een toestand of situatie die men wil bereiken of handhaven.

Dus kort gezegd: je neemt een besluit en voert dat uit met de daartoe beschikbare middelen.
Zijn de uitvoeringsmiddelen ontoereikend dan zorg je zonodig voor aanvullende- of aangepaste middelen om je doel te bereiken.
Dit zijn dan de 'beleidsinstrumenten', het 'gereedschap' om je doel te bereiken.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Bedankt, ik begrijp het nu wat beter!

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding