Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Ik heb een zware munt met doosje, in het doosje staat: pieczęci miejska CHELMNA. Wie kan mij vertellen wat dit is?

zware munt met doosje.
in het doosje staat: pieczęci miejska CHELMNA

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
1.1K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Pieczęci is het Poolse woord voor zegel, Miejska is een Poolse stad.
Chelmna = van Chelmno, ook een Poolse stad of streek
Ook Bydgoskie verwijst weer naar een plaats of regio in Polen

Langs de rand staat een Latijnse tekst die ik niet kan vertalen maar lijkt op iets als "Sigillium burgensium in aulmen" (niet alle letters zijn even duidelijk)
En dat betekent weer " zegel der burgers van Avimen"

Het is dus een munt / medaille met het burgerzegel (wapen) van een Poolse stad, maar welke kan ik eigenlijk niet goed achterhalen. Ze werden /worden vaak uitgereikt aan burgers van een stad als erkenning voor uitzonderlijke diensten. Soort "lintje" maar dan van de gemeente. Hij is dus niet per definitie oud ; ze worden ook nieuw nog geslagen.

Zoeken op " Sigillum Burgensium" levert heel veel hits op - vooral naar vergelijkbare munten - maar niet naar de steden die op de munt en het doosje genoemd worden.

Toegevoegd na 1 minuut:
Oh, herstel, ik kon de tekst met wat zoekwerk WEL vertalen ;-)

Toegevoegd na 4 minuten:
Het vreemde is dus hier dat de stad genoemd op het zegel (deze zegels zijn overigens vaak al uit de middeleeuwen) niet dezelfde is als die op de achterkant en het doosje. Ik ben aan het zoeken naar de geschiedenis van die steden - wellicht hebben ze wat naamsveranderingen achter de rug - maar ben helaas het Pools niet machtig, dus ik vrees dat ik hier niet veel verder mee kom.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

De tekst die je geeft betekent "stadszegel Chelmo", het zou dus een stadszegel van de Poolse stad Chełmno kunnen zijn, dat vooral bekend is om z'n concentratiekamp. Het wapen aan de voorkant komt echter niet overeen met het wapen van het plaatsje zoals op Wikipedia staat (zie bron), en er staat ook nog tekst op de voorkant, rondom het wapen, misschien kun je die ook vertalen uit het Pools, hopelijk geeft dat een aanwijzing...
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Zou goed kunnen. Oudere versie van deze munt lijkt er ook erg op: http://i.imgur.com/hvu1LDD.jpg http://histmag.org/Lokacja-Torunia-i-Chelmna-1233-r.-czyli-o-poczatkach-wladztwa-krzyzackiego-w-Prusach-7511
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
De randtekst is duidelijk Latijn. ;-)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Ah ik had niet gekeken naar de randtekst.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
@Kolibri2014 ; dat lijkt een ander soort zegel te zijn, van een of andere heerser ofzo (Sigillum Conrad Ducis Polinia / zegel van Conrad hertog van Polen, iets van die strekking. Zegels met ridders en kruisen vind je echter heel veel ; niet echt makkelijk zoeken moet ik zeggen.) Wel van rond dezelfde tijd (1200/1300)
In het zegelopschrift staat als laatste woord niet "Aulmen", maar" Culmen". Het volledige opschrift luidt dan: "Sigillum-burgensium-in-Culmen". Culmen is de Latijnse naam voor Chelmno. Met behulp van de onlineversie van de Orbis Latinus van J.G.Th. Graesse kun je Latijnse plaatsnamen in antieke, middeleeuwse en vroegmoderne bronnen herleiden tot hun naam in de taal van het land waarin ze liggen. "Aulmen" ontbreekt hierin geheel. Dit verklaart volgens mij waarom je niets vindt als je naar "Aulmen" gaat zoeken.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Antoni
9 jaar geleden
Als je reageert op het antwoord van Marleen -alleen dáár zie ik "aulmen" in staan-, kan je het beste je reactie onder haar antwoord zetten en niet een eigen antwoord geven. De vraagsteller schrijft immers niets over "aulmen"!
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Bedankt voor de hint, dat zou inderdaad helderder zijn. De vraagsteller kon het randschrift van het zegel kennelijk niet ontcijferen.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding