Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Werden Kampers ook vervolgt in de 2de wereld oorlog?

We weten dat Roma Zigeuners vervolgt werden net zoals de Joden, Maar werden Kampers ook vervolgt?

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
2.5K
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Ik bedoel werden Kampers ook vervolgt in de 2de wereld oorlog?

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Ja. Die werden geschaard onder de categorie 'Asocialen' en hadden als herkenningsteken in de concentratiekampen een zwarte driehoek. Volgens de tweede bronsite hadden zigeuners overigens ook een zwarte driehoek maar gedurende een bepaalde periode een bruine.

"Gevangenen die het stempel 'asociaal' kregen, hadden zeer uiteenlopende achtergronden.

Naast personen die - als gevolg van de toenemende schaarste - hadden geprobeerd zichzelf te verrijken, bestond de groep ook uit woonwagenbewoners, kermisgasten, werkweigeraars en beroepsmisdadigers. Enkele gevangenen uit Limburg maakten zich zeer impopulair.
Door de grote ongelijkheid in de categorie 'asocialen' en de slechte naamsbekendheid van enkelen van hen, zullen weinig 'asocialen' zich (in tegenstelling tot politieke gevangenen met de rode driehoek) beroemen op hun zwarte driehoek.

Gevangenen die in kamp Amersfoort door de Duitse kampleiding de status ‘Asociaal’ hadden gekregen werden gekenmerkt door een zwarte driehoek. Deze gevangenen met de bijnaam 'zwartlappen' kunnen in twee groepen worden verdeeld.

De niet zo grote groep personen die er een ongewone levensstijl op na hielden en de veel grotere groep van personen die verdacht werden van een misdrijf. Ook zogenaamde 'contractbrekers' en later 'werkweigeraars' maakten zich schuldig aan een misdrijf. Daarmee behoorden ook zij tot de groep 'asocialen' in Kamp Amersfoort.
In het najaar van 1942 hadden van de 2.500 gevangenen er ongeveer duizend de status 'Asociaal'.

Daarmee waren de gevangenen met een 'politieke' status niet langer in de meerderheid."
(Lees meer...)
9 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Kampers is een term die pas na 1950 in gebruik kwam. De rondtrekkende zigeuners kregen de mogelijkheid om bij elkaar op een vaste plaats te staan: het kamp.
Daar komt ook het woord Kamper vandaan.
In de tweede Wereldoorlog bestonden " kampers" niet. Ze hadden toen de naam : zigeuners. En veel zigeunervolken zijn vervolgd in de tweede Wereldoorlog.
(Lees meer...)
9 jaar geleden
Computoon
9 jaar geleden
"Kampers" en zigeuners zijn geen synoniemen. Zigeuners zijn een volk (Romavolkeren). Maar lang niet alle mensen die in woonwagenkampen wonen zijn zigeuners. De ons bekende Frans Bauer is geboren op een woonwagenkamp maar is geen zigeuner.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Inderdaad roma zigeuners zijn ook niet blank en kampers wel.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
En volgens mij bestonden kampers wel voor de 2de wereldoorlog.
Het lijkt me heel erg sterk dat kamper zijn iets heel nieuws is.
Computoon
9 jaar geleden
Kamper klinkt negatief. Woonwagenbewoner is een neutraal woord en die waren er ook al voor de oorlog. Ze handelden bijv. in oud ijzer of trokken met paard en wagen rond om allerlei handelswaar te venten (lappen stof bijv.)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
zie ook nl.wikipedia.org/wiki/woonwagenbewoner
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Het idee dat zigeuners in woonwagens wonen klopt voor het grootste deel ook niet. De meeste, vooral in Oost-Europa, hebben een vaste woonplaats.
Computoon
9 jaar geleden
Woonwagenbewoners hebben (in Nederland) in de regel ook een vaste woonplaats. Men spreekt van 'wagens' omdat de woningen wielen hebben maar er wordt niet mee rondgetrokken, ze blijven op de woonwagenlocatie. Ik zou denken dat men dan net zo goed in een huis kan gaan wonen maar dat ligt gevoelig,; geloof ik.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
@Computoon, ik bedoelde natuurlijk dat die zigeuners daar in huizen wonen.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding