Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Zijn filosofische levensvragen van vroeger ook wel hedendaags terug te zien in het nieuws?

Wat is het nut eigenlijk van de filosofische vragen die de eerste filosofen stelden?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Filosofie
1.5K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (3)

Ja, ik denk het wel. Kijk bijvoorbeeld naar de filosofen die de democratie bedachten, op dit moment gaat het in de wereldproblematiek erg veel over dat onderwerp. Zie Egypte, Libië.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Maar als de zeden van het volk vervalt.En de regering naar het volk moet luisteren ....
Of wanneer de meerderheid van de bevolking 'fundamentalisten' zijn ,en de regering (democratisch)naar het volk moet luisteren... wat dan? Leven we niet in een tijdsperiode welke bewijst dat er aan democratisch bestuur ook ernstige mankementen kunnen zijn?
Het nut van elke filosofische vraag is dat ze je aan het denken zet.De eerste filosofen of de laatste, de vragen verschillen niet zoveel
Hieronder een uittreksel van een goed essay over de vraag hoe kunst en wetenschap ervaren worden door de doorsnee burger.
http://books.google.nl/books?hl=nl&lr=&id=pa5r9U6vqcYC&oi=fnd&pg=PA1&dq=early+philosofical+questions&ots=icPISri0Gi&sig=c3pYBPkU_S1Qtx0MrjFaGNeJPXI#v=onepage&q&f=false
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Yep. (Mooie vraag trouwens)
'Hoe te leven?' is een oeroude en uiterst actuele vraag. Dit gaat over waarden en normen en in een globaliserende wereld is dat actueler dan ooit.

Maar ook vragen naar het wezen van de natuur. Een oude Griekse filosoof bedacht dat 'alles water' was. We zijn nog altijd bezig met de vraag wat eigenlijk de basis van alles is, in de deeltjesversneller van Geneve bijvoorbeeld. Of het begin der dingen, wat is tijd en kunnen we in de tijd reizen?

Maar ook vragen over leiderschap, de overheid, gebruik van geweld, rangorde tussen mensen en ga zo maar door.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding