Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom hang je waterverdampers aan de kachel?

Voor mij is dit iets heel ouderwets. Af en toe zie ik in een folder weer van die dingen staan. Ik heb mij altijd afgevraagd wanneer en waarom je eigenlijk zoiets gebruikt?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
in: Wonen
18.3K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Het wordt je aangepraat, alsof je niet zonder kan.
Het zou de luchtvochtigheid in huis aan zienlijk verhogen en dat zou weer invloed kunnen hebben op onze gezondheid.
Echterrrrrrrrrrrrr.
Het helpt gewoon niets!!
De lucht in huis, is en blijft te droog.
Een luchtbevochtiger helpt natuurlijk wel heel goed.
Maar ook een flink tropisch aquarium, heeft een gunstige invloed op de luchtvochtigheid in huis.
Kamerplanten een heel klein beetje, maar af en toe een raam flink open, helpt beter.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
+1, verder ben ik niet zo bang voor bacteriën, maar dergelijke bakjes zijn zeker als ze al wat ouder zijn een gezellig broedplekje. De reden dat je ze in zorginstellingen niet ziet.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Dank voor uw eerlijke antwoord!

Andere antwoorden (3)

Om 2 redenen; ten eerste verdampt het water sneller door de warmte van de radiatoren. Ten tweede wordt de vochtig(ere) lucht door de opwaartse luchtstroom boven de radiatoren meegenomen en door de kamer gecirculeerd

Toegevoegd na 3 minuten:
En waarom gebruik je zoiets: een ideale luchtvochtigheid in huis licht tussen de 50 en 60%, kom je veel lager dan krijg je last van je ogen en luchtwegen, kom je veel hoger dan krijg je last van vochtplekken en is het lastiger om het huis te stoken. Zo'n waterverdamper helpt om de luchtvochtigheid wat hoger te maken als deze te laag is. (Maar die dingen die je aan de radiator hangt zullen nooit veel meer dan 3-5% verschil maken)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Maar nu nog, want ik heb het ook nooit begrepen(de werking en het effect wel, het voordeel van het effect nooit). Waarom zou je je huis vochtiger willen hebben dan het is?
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Als de luchtvochtigheid te laag is kan je het huis helpen het percentage wat op te krikken. Vooral in huizen met hete lucht verwarming heb je vaak droge lucht. Als het buiten vriest krijg je ook droge lucht (vorst onttrekt vocht net als de airco in je auto) Maar ook door een huis enorm goed te isoleren (je verwacht het niet) kan een huis te droog worden doordat er minder uitwisseling is tussen de binnen en de buitenlucht(die altijd vochtiger is) De precieze ongemakken voor de mens ken ik niet zo goed. maar je lichaam schijnt graag vochtige lucht in te ademen (waarschijnlijk omdat je van binnen ook wat vochtig bent en niemand houdt van droge plekken) dus als de lucht niet van zichzelf vochtig is zullen je slijmvliezen harder moeten werken.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Uitgedroogde slijmvliezen zullen geïrriteerd raken en dus minder goed functioneren. Wat weer meer verkoudheden tot gevolg kan hebben.
Maar dit los je met die bakjes niet op.
Ik heb vorig jaar een luchtbevichtiger gekocht en dàt werkt.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
In de winter stook je veel. Door de verwarming dagelijks aan te doen, kan de lucht in je huis erg droog worden. Dit merk je bijvoorbeeld ook aan statisch haar, of electrische schokjes als je wat aanraakt. Dan is de lucht zeer droog. Evenals een té vochtige lucht, is een té droge lucht ook niet goed.
In veel huizen is de lucht erg droog. Door nu waterverdampers aan de radiator te hangen wordt de lucht minder droog.
(Lees meer...)
ronron1212
11 jaar geleden
In de herfst en winter kan de kamerlucht, mede door de cv die brandt, tamelijk droog zijn. Dat is niet goed voor de huid en slijmvliezen. Ook een aantal planten kunnen slecht tegen een droge lucht. Sommige mensen hangen daarom verdampingsbakjes aan de cv waarmee de lucht bevochtigd wordt.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Wat is het effect op de slijmvliezen? De huis wordt droog neem ik aan.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Te droge lucht geeft problemen met je slijmvliezen, gevolg, droge keel, sneller verkouden, kans op bijholte ontsteking, droge huid, sneller hoofdpijn enz.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding