Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe ventileer ik mijn kleine (open)raamloze kamer voldoende?

Ik heb sinds kort een nieuwe kamer in het ons aller bekende Utrecht. Het betreft een kleintje; iets meer dan 11 m2. Gelukkig past alles er precies in.
Het idiote alleen is dat de kamer geen toegang heeft tot de directe buitenlucht.
De kamer is langwerpig. Aan de ene kant van de twee 'smalle' zijden van de rechthoek bevindt zich de deur tot onze hal, en aan de andere kant een groot raam. Deze kan echter niet open. Wel bevindt zich bovenin het raam een ventilatierooster wat ik uiteraard altijd open heb staan, maar ik heb het idee dat dit absoluut niet voldoende ventilatie biedt. Ik mis wat dat betreft mijn vorige kamer. Daar kon je gewoon het raam open zetten zodat het even goed 'doortochtte'. Hier kan dat dus niet, en volgens mij is dat ook de reden voor het feit dat het ongelooflijk snel weer stoffig is hier.
Ik heb al een ventilator geprobeerd, maar die heeft niet echt het gewenste effect. Heeft iemand eventueel nog andere tips om toch een soort goede doorstroming te creëren in mijn kamer zodat het ook niet zo snel stoffig wordt en dat het gewoon 'frisser' wordt in mijn kamer? Ik moet er wel in leven!
Dank voor de antwoorden alvast en een goedenacht.

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
in: Wonen
17.6K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (4)

Heel flauw, maar als het slangetje lang genoeg is tot bij het raam

Geen tips verder, maar ik heb zo'n werkplek gehad zonder raam. Het went na verloop van tijd, maar met een airconditioning wordt het een klein beetje frisser.

Toegevoegd na 1 minuut:
Airconditioning is wel een serieus antwoord. Die zijn in verschillende prijsklassen te koop.

Toegevoegd na 6 minuten:
Toegevoegde link geeft een paar goedkopere. Geen idee of die ook goed zijn.

Toegevoegd na 13 minuten:
Probeer anders eerst een bak met ijs voor de ventilator of een aantal losse koelelementen (Hema bijv.) die lekken tenminste niet. Zo werkt in principe een airco.

Toegevoegd na 1 dag:
O hoe fijn zijn al die minnende deelnemers weer. Ze zouden eens moeten lezen.

Toevoeging: Als je verbeteringen aanbrengt aan je kamer dan moet je opletten. Het kost je geld. Je kunt het niet meer los halen of als de verhuurder wil dan kan hij gemeen zijn en er kosten voor in rekening brengen om het in de oude staat te laten herstellen. Bovendien kan hij een verhoging van de huur in rekening brengen voor aangebrachte verbeteringen.

Ik ken een (extreem) geval waarbij een kale ruimte gehuurd was voor weinig geld. Met veel handigheid en hulp had de bewoner er zelfs een keuken in gemaakt. De verhuurder legde een huurverhoging op zonder ook maar een cent eraan bijgedragen te hebben. Gelukkig voor deze bewoner en die (in alle opzichten stomme) verhuurder wist niet alles. Het was wel zo gedaan dat alles zonder schade weer te verwijderen was. Die was er snel weg. Dit even als voorbeeld voordat je het ventilatie-systeem laat vervangen of verbeteren.
Ik heb zelf ook een douche-ruimte met vochtproblemen en ik heb van de vakman wel het advies gekregen om dit echt in overleg met de verhuurder te doen. Echt goede ventilatie is net zo duur als een losse component voor airconditioning. Zorgen dat je geen vocht in de ruimte krijgt. Dus geen natte was ophangen en niet koken bijvoorbeeld.

Voor de rest: Veel plezier en succes met je studie. Gewoon rustig verder blijven kijken voor andere woonruimte.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Misschien is het een idee om bij een bouwmarkt een kierstandhouder kopen, die op de deur monteren en zo een opening naar de hal creëren.
Als je dan thuis bent kun je de lucht doorstroming bevorderen, mits de geluidsoverlast (van de hal naar de kamer vice versa) geen rol speelt.
Succes met het vinden van een oplossing.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Goed idee, zo'n kierstandhouder! +
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Het rooster is een opening met de buitenlucht en door daar tegenover de deur op een kier te zetten krijg je 'trek'. Ik weet niet of in de hal vaak een (buiten)deur opengaat maar dat zou nog meer turbulentie veroorzaken. Hoe meer luchtverplaatsing binnen (in de hal) of buiten (wind) des te groter de luchtverversing in de kamer. Het voordeel van de kierstandhouder is dat je die altijd kunt gebruiken als je in de kamer bent. Klem een wig onder de deur of bij voorbeeld een bal tussen deur en deurkozijn en de deur kan niet dichtslaan. Anderzijds kan niemand de deur verder openen en binnendringen. Dus al is de luchtverplaatsing misschien niet al te groot, hij is wel constant aanwezig. Ik hoop dat je vooral 's nachts de mogelijkheid hebt de kierstandhouder te gebruiken; wordt je 's morgens vast met een prettiger gevoel wakker.
Er bestaan ventilatoren die je rechtstreeks in het raam kunt bevestigen. Er moet dan een mooi rond gat in het raam gemaakt worden (dat kan natuurlijk alleen als het geen dubbel glas is) en dan kan de ventilator daar precies in gemonteerd worden. Dit levert een stuk meer verfrissing op dan een luchtroostertje boven je raam. Misschien is er met je verhuurder over te praten.

En 11m2 is best een goede maat voor een kamer, hoor!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Plus van mij
Zoals momopoyolo zegt: heb je mechanische ventilatie?
Zo ja:
Dan zit er ergens in huis een knop waarmee je die kan bedienen, meestal stand 1,2 en 3. Die zo hoog mogelijk zetten. (als het niet teveel herrie maakt)
Dit heeft alleen zin als er ook in jouw kamer lucht ingeblazen wordt.

Vaak zit er ook ergens een filter, die hoort elk jaar vervangen te worden. Meestal gebeurt dat niet en na een jaar of 10 zitten ze helemaal dicht met stof en soms ook schimmel.

Heb je geen mechanische ventilatie dan is de kamer waarschijnlijk oorspronkelijk niet bedoelt als slaapkamer. Dan zou het wel eens een punt van lijst C kunnen zijn (zie bron)

Misschien kan je met ventilatoren (of een aantal pc-fans op rij) iets maken voor op het ventilatierooster.
(voor hulp hiervoor moet je ff een foto plaatsen van het rooster)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Een plus voor alle meedenkers.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Op de nominatie voor sloop..
Dat biedt mogelijkheden.
Met een diamantboor heb je redelijk snel een mooi rond gat in je muur...
Ventilator erin en blazen maar. Je hebt wel iemand nodig die een beetje handig is:
Diamantboor op statief nat/droog max200mm beton.
Tarief: Per dag: € 45
http://www.bo-rent.nl/verhuuroverzicht.php?groep=Beton%20bewerken%20en%20metselen Eén of twee gaten van 10cm is waarschijnlijk ook al goed,
Dan kan je een kleinere boor nemen.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ik zou er wel toestemming voor vragen, maar als je het netjes doet is het ook in zijn voordeel.
Als je er tot de sloop blijft wonen, dan kan je eigenlijk doen wat je wilt, maar het kan altijd dat je een betere kamer vindt. Je kan ook niet zomaar gaan boren,
je moet wel zeker weten dat er geen leidingen in de muur lopen. (daar hebt je apparaatjes voor)

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding