Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Na een kat, ook nog een hond?

Het zit zo: Wij hebben al zo'n 6 jaar een kat, en hij is erg verwend. Een jaar of 3 geleden hebben we geprobeerd om ook nog een hondje erbij te kopen, een szie-szu (geen idee hoe je het schrijft) en maltezer kruising, maar dat ging niet. We hebben hem naar 3 dagen al weer terug gebracht, met veel verdriet. De reactie van de kat op de hond was, ontwijken. De kat kwam ook veel minder binnen.
Zouden we het nog een keer kunnen proberen, maar dan met een ander ras? Of moeten we het gewoon langer volhouden? Of is het niet slim om nog een gok te wagen, omdat als de hond toch weg moet, het voor veel verdriet zorgt?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
1.7K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

De meeste dieren zijn net als mensen gewoontedieren. Aangezien de kat niet kiest voor een nieuwe huisgenoot komt zoiets voor hem/haar altijd onverwacht. Het kost dan ook best wel veel tijd voordat de kat gewend is aan de hond.
Je kan er dus gerust een maand of 3 voor uittrekken voordat de kat zijn gewoonten weer oppakt en enigzins went aan de hond. Bedenk wel, volwassen katten leren de hond tolereren maar meer ook niet (uitzonderingen daargelaten)
Een volwassen hond bij een kat plaatsen is niet verstandig, behalve als de hond gewend is aan katten of van zeer rustige aard is.
Hondenras speelt wel degelijk een rol, maar zou in het geval van een shih tzu niet uit moeten maken. Wees streng en consequent tegen de hond en trap niet in "speel" spelletjes naar de kat. De hond moet in eerste instantie leren om de kat met rust te laten. Zolang katten niet agressief reageren (katten doen meestal de hond meer kwaad dan andersom) kan het heel goed lukken. Maar dat kost tijd, geduld en toewijding. De kans dat het mislukt blijft echter ook bestaan. Ga in ieder geval met de hond naar een goede hondenschool zodat hij goed leert luisteren. Als de kat op den duur merkt dat de hond hem/haar niet stoort, neemt hij meestal zijn plek in huis weer in. Maar daar gaat dus wel tijd overheen. Bij twijfel, niet doen!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Andere antwoorden (6)

doe maar liever niet.
zijn territorium is voor de kat van levensbelang, en hij is blijkbaar niet gesocialiseerd op honden.
er is geen enkele reden te bedenken waarom het nu beter zou gaan dan bij het eerste hondje.
je bezorgt je kat zo enorme stress.
doe dit je kat en jezelf niet aan.
(Lees meer...)
Rieneke1
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
+ Het is tenslotte al bewezen dat het niet gaat werken dus ik zou een tweede keer niet proberen.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
dit doe je je kat niet aan, maar het hondje ook niet
Rieneke1
11 jaar geleden
daar heb je helemaal gelijk in pokemon!
Bij uitzondering zou het kunnen dat het nu wél goed gaat. Maar ik zou het er niet op gokken. Zoals je zelf zegt, geeft dit verdriet voor zowel dier als mens.

Anderzijds als je een iets rustiger ras (misschien een oudere hond) zou het wel goed gaan.

Het blijft jammer genoeg een gok.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
natuurlijk kan je het nog een keer proberen, je weet tenslotte niet of het nu misschien wèl zal lukken, maar inmiddels is de kat 6 jaar, ik zou het niet meer doen.

wat je ook kan doen is een tweede kat, maar ook dat zou met gemak gewoon kunnen mislukken.
het kan dat jullie een kat hebben die goed alleen kan zijn, genoeg aandacht van jullie krijg en misschien wel ook naar buiten kan.

antwoord op je vraag: het heeft waarschijnlijk niets met het ras van de hond te maken, veeleer met territoriumdrift (de kat: mijn huis!) en ook al zou je het nog een keer en dan langer uitproberen, ja, als het fout gaat, zal het weer voor verdriet zorgen en voornamelijk voor de hond! die weer naar het asiel moet, denk ik.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
+ Het is tenslotte al bewezen dat het niet gaat werken dus ik zou een tweede keer niet proberen.
Ontwijken van elkaar is eem heel normale reactie,je kunt ze niets dwingen en zet ze alsjeblieft niet dicht bij elkaar.Drie dagen is veel te kort om te zien of het gaat met elkaar.Drie weken zijn nog niet eens veel in zo'n situatie.Ik zou het gewoon doen met een rustig niet te jong klein hondje ,er zitten er genoeg te wachten in het asiel.En gaat hij te wild achter de kat aan dan verbied je dat luid en duidelijk mondeling! De kat komt vanzelf wel weer vaker binnen ,maar hij kijkt de kat uit de boom,dat gezegde is niet voor niets.We hebben zeven katten en vier honden en elk gaat lekker zijn eigen gangetje.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
De combinatie is niet zo heel moeilijk. Ik denk dat je te weinig verstand van honden hebt om dit aan te kunnen. Had je dat wel gehad, dan had je geweten wat te doen en de hond niet na drie dagen teruggebracht, maar hem opgevoed.

Ik had een 5 jaar oude blauwe rus en kocht een jachthond. Vanaf het begin iedere actie van de hond in de kiem gesmoord en de kat op hoogte verwend met lekkere hapjes.
Na twee weken zat de kat rustig zich te wassen op een kast en de hond wist dat hij beter een tukje kon gaan doen dan naar de kat kijken. Na drie maanden zat de kat op het haltafeltje te wachten tot ik met de hond terug kwam van de wandeling en liepen ze samen de huiskamer in. Er werd eerst een welkoms-likje gewisseld. Toen ze zover waren heb ik ze 's nachts samen in de huiskamer laten slapen.

Ga je eerst eens héél goed verdiepen in "de hond" voordat je hieraan begint.
(Lees meer...)
Ivana
11 jaar geleden
ik zie dat er al genoeg antwoorden gegevens zijn, maar toch wil ik nog even reageren.

wij hebben een toen 10 jaar oude poes "verrast" met een hond, vond ze niet leuk, nu 2 jaar later, is ze meer in de buurt dan ooit te voren, inmiddels zijn we aan de tweede hond begonnen (de eerste hebben we moeten laten inslapen) en hebben we er nog een maine coon (poes) bij. Inmiddels zijn de hond en de jongste poes dikke maatjes en is de oude kat helemaal in haar nopjes en nog meer in de buurt dan anders, ze is ook heel vaak in de buurt van de hond te vinden, terwijl dat echt niet haar grootste vriend is, maar dat hoeft ook niet....
ik vind dus dat je het best kan doen, maar je moet langer geduld hebben en je zoals eerder genoemd, misschien toch beter verdiepen in het soort ras wat bij je zou passen.....

heel veel succes met je beslissing en eventueel heel veel plezier met je hondje.....
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding