Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe lang duurt het na de sterilisatie van een poes dat ze ophoud met plassen in huis?

Ik heb 2 poezen thuis, een is aan de pil en de andere plast inmiddels mijn hele huis onder en is vandaag gesteriliseerd. Tot mijn grote spijt was ze koud 2 uur thuis en begon direct haar plas gedrag te hervatten. Ik ben al 2 weken bezig met pies opruimen en mijn huis piesvrij te houden, maar langzaam begin geduld op te raken en begin te denken om haar weg te doen. Hoe lang duurt het normaal gesproken na de sterilisatie dat het plassen in huis minder wordt en ze weer gewoon als voorheen op de bak gaat zitten? Ze doet trouwens ook nog wel plasjes op de bak.

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
20.1K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Vaak is de kans op zowel plassen als sproeien in huis wel wat kleiner als een kat gecastreerd of gesteriliseerd is, maar dat wil nog niet zeggen dat een kat vanzelf ophoudt met in huis plassen als ze eenmaal is gesteriliseerd. Misschien ben jij één van de gelukkigen waar dat zo werkt, maar beter lijkt mij om te achterhalen waarom je poes in huis plast.

Allereerst de bak: is die bereikbaar, en heb je genoeg kattenbakken, verspreid door het huis? Met twee katten in huis moet je eigenlijk minimaal drie bakken hebben, liefst op rustige plekken. De bak moet goed schoongehouden worden, soms gaan katten uit protest naast de bak plassen omdat ze de bak te vies vinden.

Dan de verdere omgeving: hebben je katten genoeg ruimte, en genoeg eigen plekjes? Kunnen ze naar buiten, hebben ze genoeg hoge plekjes in huis, hebben ze genoeg 'eigen' ligplekjes? Dat zijn allemaal factoren die belangrijk zijn voor het welbevinden van een kat. Plassen in huis is vaak een uiting van stress. Ik ga er overigens wel vanuit dat als je contact met de dierenarts hebt gehad, je ook haar urine hebt laten controleren. Dat is het eerste dat uitgesloten moet worden. Daarnaast is het belangrijk om te kijken of ze niet vooral plast op ligplekken en de plek waar ze slaapt, want dan is de kans groot dat ze incontinent is, en er dus niets aan kan doen. Meestal is het meer een gedragsprobleem, dan zie je dat je poes ook echt in de plashouding gaat zitten als ze plast.

Oh, en zorg er verder voor dat je plasplekjes heel goed schoonmaakt. Anders heb je een grotere kans dat ze er een volgende keer weer overheen gaat, omdat ze herinnerd wordt aan het plassen door de geur. Gebruik azijn of een speciale spray om de lucht weg te krijgen nadat je het hebt schoongemaakt, en in elk geval géén chloor, want dat vinden ze juist lekker.

En vraag je dierenarts om advies, misschien heeft die ook een indruk gekregen van je poes. In elk geval moet er urineonderzoek worden gedaan als dat nog niet is gedaan. Een kat met een blaasontsteking of met niergruis zal ook in huis plassen, en bij een lichamelijke oorzaak is dat meestal wel terug te vinden in de urine.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Rieneke1
12 jaar geleden
schoonmaken met biotex, en vervolgens met azijn.
+
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Het plassen heeft idd niets met de sterilisatie te maken, ze doet het al langer dan gisteren. Ik heb het schoonmaken met eerst soda en daarna spiritus gedaan, dat is een goedkopere variant van ecodor, het gaat om de alcoholoplossing die erin zit om de geur te verwijderen.
Het kon idd ook met azijn, maar ik heb gekozen voor spiritus. Maandag laat ik een plasje nakijken, vandaag is de dierenarts tot 11 uur aanwezig en daarna gaan ze dicht. Dus tot die tijd is het ff uitzitten. Ook heb ik gevraagd over het in een bench, dat zou kunnen helpen om de gewoonte van het plassen te doorbreken, als het een gewoonte is geworden van Sam. Voor de rest ben ik al je punten na gegaan bij mijzelf...
de kattebakken zijn bereikbaar en staan rustig, rustiger kan hier in huis niet.
Mijn kattebakken worden elke dag verschoont
Ze kunnen mijn hele huis door, alleen mijn sl kamer is verboden terrein, daar wil ik ze niet hebben.
Ze komen niet buiten omdat ik ze niet buiten wil hebben, een kat is weggelopen/verongelukt, nooit meer thuis gekomen, daarom houd ik ze binnen. ze geven mij niet de indruk dat ze het vervelend vinden. Mijn balkon is afgerasterd met gaas, ze kunnen wel op het balkon.
Ze kunnen zich afzonderen maar meestal doen ze dat niet, ze komen meestal lekker bij ons in de kamer. Hoge plekken zijn er ook, ik heb speciaal een katteklimrek en daar maken ze ook veel gebruik van. en een hoge kast waar ze op klimmen. Ze plast niet op ligplekken. Veel punten zijn voldoende...... de min zou dan zijn dat ze niet buiten mogen spelen en ipv 3 kattenbakken heb ik er 2
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ik heb er ook twee hoor, voor twee katten. Het zal niet altijd een must zijn, maar je kunt natuurlijk proberen of het effect heeft. Verder weet ik ook niet echt wat je eraan kunt doen, ik heb een gecastreerde kater die vooral sproeit en krabt, volgens mij vooral omdat hij per definitie vindt dat ie te weinig aandacht krijgt. Elke keer als ik weer een tijdje in 't ziekenhuis lig, wordt het weer erger. En als de avondzorg mij in bed komt helpen en ze wágen het om hem niet te knuffelen, dan zorgt meneer ervoor dat hij aandacht krijgt door even op mijn dekbed te sproeien. Dat soort gedrag. Genoeg spelen met d'r, dat kan ook nog schelen. Zeker als ze niet naar buiten kunnen, moet je ze af en toe even flink laten rennen in huis. Maar laat in elk geval haar urine nakijken en wacht de dierenarts af. Maar als de genoemde omstandigheden aardig optimaal zijn, heb ik verder geen algemene tips voor je. Dan kun je beter afwachten of Rieneke nog advies voor je heeft, die heeft veel meer kennis dan een gemiddeld kattenbaasje zoals ik ;-)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ik laat ze voldoende bewegen, ik heb zo'n laserlampje en daar gaan ze altijd als een razende achteraan..Daarbij heb ik nog hengeltjes nou ja, er is genoeg om met ze te spelen en ook ruim voldoende om ze zichzelf te laten vermaken.
Maandag wordt de urine na gekeken, ik heb begrepen dat het wel goed blijft als ik het in de koelkast zou bewaren. Helaas belde ik om half 11 vanochtend en om elf uur gingen ze dicht. Maandag komt het verlossende antwoord! Ik heb ook gevraagd over de bench, dat mag gerust en is niet erg of zielig. Het in een kleine ruimte (met kattebak, water en voer) kan helpen de plas gewoonte te doorbreken. Hoeft niet, maar ik vind het dus wel degelijk de moeite waard!! Na 2 weken intensief kattepis dweilen ben ik het zo allemachtig zat, dat ik alles aangrijp om eraf te komen. Dus ook de bench en helpt dan niet....Maandag nog de urine controleren en komt daar geen bijzonderheden uit, dan zal ze toch echt gaan verhuizen.....
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Maar hoe groot is jouw bench dan? Als ik die van mij zo lang in de bench zou stoppen, zou dat mishandeling zijn. Dat is zo'n reismandje, waar ze amper zouden kunnen draaien als je er twee flinke volwassen katten in zet.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ik krijg een bench van een vriendin te leen en dat is er normaalgesproken een voor een duitse herdershond. Volgens haar kan daar makkelijk een kattebak, voer en waterbakje bij in. Groot genoeg natuurlijk.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Dat is wel anders ja. Maar dan nog: als de oorzaak stress is, maak je de stress er alleen maar groter mee. Zou je zoiets niet moeten doen als een 'last resort'-optie? Anders heb je kans dat je het probleem juist erger maakt. Heeft ze trouwens vast plasplekjes, of plast ze echt overal? Of wacht, eigenlijk moeten we echt eerst de dierenarts afwachten, anders is speculatie zinloos. Er zijn anders nog wel middelen die de stress kunnen verminderen, bij de dierspeciaalzaak kunnen ze je nog adviseren. Maar je moet toch eerst de DA afwachten.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
precies, maandag weet ik meer...
Rieneke1
12 jaar geleden
laten we idd maar rustig de uitslag afwachten.
het is wel van belang dat de plas zo vers mogelijk is anne. nog even een tip mbt de speeltjes; rouleer ze, zodat het interessant blijft.
je kan ook met geuren werken; zo is een oude sok gevuld met valeriaanwortel een groot succes. wel nog een vraag; hoe reageer jij als poes weer eens geplast heeft?
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Nou, het verse plasje wordt wel heel vers....:-) Ik heb gisteren de bench gekregen en heb er alles in klaar gezet, maar gistermorgen heeft ze haar laatste plasje in de keuken gedaan, en die had ik gewoon opgedweild. Daarna heeft ze tot nu nog niet weer buiten de bak geplast. dus ze is ook nog niet in de bench geweest. Ik heb de play spray van Beaphar ook de keep off trouwens en af en toe besproei ik daar de krabpaal en wat speeltjes mee. Toen het nodig was heb ik de keep off gebruikt voor mijn bank, dat heeft wel geholpen. In eerste instantie reageerde ik wat verontwaardigt toen Sam in de wasbak had geplast, na een tijdje toen ze vaker begon te plassen in de keuken op de grond heb ik haar een keer bij het nekvel gepakt toen ik haar op heterdaad betrapte en ben toen gaan zoeken op internet hoe ik moet reageren op een plassende kat, en dat is dus helemaal niet straffen, dus ik doe om heel eerlijk te zijn niks, als alleen de plas weer opruimen. schoonmaken en geur verwijderen. Inwendig sla ik zelf met mijn hoofd tegen de muur, want ik raak wel gefrustreerd. Dus mijn antwoord op wat ik doe als ze heeft geplast is niets....
Rieneke1
12 jaar geleden
goed dat je niet reageert anne. je kan ipv afwachten of ze het weer naast de bak doet, ook de bak goed reinigen met alleen heet water, en die vervolgens vullen met een in repen geknipte vuilniszak.
zo heeft ze wat te krabben zonder dat de plas wordt geabsorbeerd.
zet haar vanavond daarmee apart; nu een plas zou niet vers genoeg zijn.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Dat is idd een goeie tip!! Dat zal ik vanavond zeker doen.
Ik begon me al af te vragen hoe ik aan een plasje kwam als ze het nu weer op de bak doet.... Dank je wel Rieneke voor je tip!
Rieneke1
12 jaar geleden
graag gedaan hoor.
je zou haar in de bench kunnen zetten, of in de badkamer.
wel de stop op de afvoeren, en alle kleedjes en andere zachte lapjes weghalen.
is niet erg comfortabel voor haar, maar nood breekt wet.
je zou er water met een scheutje koffiemelk bij kunnen zetten, naast het voer en gewoon water, om haar tot extra drinken te bewegen.
mocht het nou helemaal niet lukken, dan zal je de poes mee moeten nemen naar de praktijk, dan kan de dierenarts haar blaas aanprikken.
dat klinkt heftig, maar valt reuze mee.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Nou... Geen blaassgruis of ontsteking en zaterdag ochtend het laatste plasje opgeruimt, dus het lijkt erop dat het te maken had met de krolsheid. Al bijna 2 dagen niet meer buiten de bak geplast, dus de rust is terug in huize Anne01 !!! Ik ga er van uit dat als er toch nog een keer buiten de bak wordt geplast dat het een ongelukje is. Nu op naar juni of juli, dan wordt Pip ook geholpen en dan zijn we hopelijk van alle ellende af. Mensen bedankt voor het meedenken, tips en alle aaaaaah zielig's, ik denk dat ik het nu wel weer alleen kan.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Nou... Geen blaassgruis of ontsteking en zaterdag ochtend het laatste plasje opgeruimt, dus het lijkt erop dat het te maken had met de krolsheid. Al bijna 2 dagen niet meer buiten de bak geplast, dus de rust is terug in huize Anne01 !!! Ik ga er van uit dat als er toch nog een keer buiten de bak wordt geplast dat het een ongelukje is. Nu op naar juni of juli, dan wordt Pip ook geholpen en dan zijn we hopelijk van alle ellende af. Mensen bedankt voor het meedenken, tips en alle aaaaaah zielig's, ik denk dat ik het nu wel weer alleen kan.
Rieneke1
12 jaar geleden
dat is goed nieuws anne, fijn dat je nog even laat weten hoe of wat! :)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Er was maar een antwoord, dus dan is het ook de beste!! Dank je wel voor het meedenken!

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding