Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

ondertekende brief voor aflossing schulden wordt niet betaald, hoe nu verder?

Hallo,
Mijn ex heeft een brief ondertekend voor de schulden die hij bij mij heeft. Dit is pas na alle gebeurtenissen gebeurd en ook na onze relatie pas.
Alleen komt hij zijn maandelijkse bedrag niet na. niets zelfs.. kan ik hier nog iets aan doen? Ik heb zijn handtekening en een professionele brief die in tweevoud is getekend e.d.

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
1.8K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (3)

Schrijf hem eens een brief, waarin je meldt dat er een betalingsachterstand is en dat jij verwacht dat dit bedrag binnen 10 dagen op je bankrekening staat.
Helpt dit niet dan kun je een advocaat of deurwaarder inschakelen, maar dat doet de relatie die je hebt met je ex geen goed. Als het om een klein bedrag gaat, dan is dit ivm de kosten vaak ook zinloos, de kosten zullen hoger uitvallen dan het bedrag wat je terug ontvangt. Meer informatie vind je in de link.
Succes.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Bedankt voor je reactie. Tot wanneer is een schuld een klein bedrag?
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Dat is voor iedereen verschillend, maar informeer eens naar de kosten voor een advocaat en/of deurwaarder, daaruit kun je opmaken of je daar iets mee opschiet en of dat dat jou waard is.
ronron1212
10 jaar geleden
Je zult eerst moeten zorgen dat er een deurwaarder kan worden ingeschakeld. Daar kunnen allerlei kosten uit ontstaan als je ex weigerachtig blijft te betalen of niet instaat is te betalen en dan ben je zo € 1000 kwijt dus wat noem jij een groot bedrag.
Ga naar een deurwaarder. Deze is speciaal opgeleid voor de inning van geld en met name op dit soort zaken geeft hij ook juridische adviezen, kan helpen met schrijven van brieven en ingebrekestellingen enzovoort. Je kunt natuurlijk ook naar de rechtshulp of een advocaat gaan maar je belandt sowieso toch bij de deurwaarder zodat je je enkele stappen kunt besparen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
De basisprocedure is de volgende. Als de schuldenaar zich niet aan de verplichtingen houdt dan moet je hem in de regel schriftelijk verzoeken om alsnog aan de verplichtingen te voldoen. Dat heet ook wel een ingebrekestelling. Een ingebrekestelling moet drie dingen bevatten:
1. welke afspraak houdt de schuldenaar zich niet aan (niet afbetalen van de lening)
2. wat moet hij of zij doen om dit op te lossen (de achterstallige termijnen terugbetalen)
3. een redelijke termijn om dit te doen (bij dit soort zaken is twee tot vier weken redelijk).

Jij moet kunnen bewijzen dat de schuldenaar de ingebrekestelling ontvangen heeft. Verstuur hem dus aangetekend, of probeer een reactie uit te lokken.

Mocht hij of zij niet binnen de redelijke termijn het probleem oplossen dan is die persoon in verzuim. Zodra dat het geval is dan mag je in principe proberen op een andere manier de vordering voldaan te krijgen. Dat kan via de zogenaamde buitengerechtelijke weg: je huurt een incassobureau in die voor jou gaat proberen met brieven en telefoontjes de vordering alsnog te innen. Een (deel van) de kosten van het incassobureau kan je verhalen op de schuldenaar.
Een andere weg is via de rechter. Je moet de schuldenaar dan dagvaarden. De rechter zal de vordering beoordelen, met eventueel het verweer van de schuldeiser, en als die het met jou eens is dan geeft hij een vonnis af waarmee je een zogenaamde executoriale titel hebt waarmee een deurwaarder over kan gaan tot invorderen. Dat zal in de praktijk een loonbeslag zijn (de verkoop van de inboedel levert vaak te weinig op).

Dat is dus ruwweg de procedure die je nu moet volgen. De ingebrekestelling versturen kan in ieder geval, en dat zou je gewoon moeten doen. Het vervolg is lastiger. Wat je moet doen hangt af van drie vragen:
* Kan je ex het betalen? Als je ex met een uitkering op de bank hangt dan valt er weinig te halen. Evenzo als er andere schulden zijn die voor gaan (zoals belastingschulden). Als je dan gaat investeren in incassobureaus', deurwaarders of advocaten dan is het risico dat jij je geld kwijt bent.
* Hoe hoog is de vordering? Als het om een paar duizend euro gaat dan kan ik me voorstellen dat je er moeite, tijd en geld in wilt steken. Gaat het om een paar honderd? Je moet dan zeker overwegen of het de moeite wel waard is, zeker omdat je een deel van de advocaatkosten in een gerechtelijke procedure nooit terug zal krijgen.
* Wat is de juridische waarde van de schuldbekentenis?
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Hoi Nielx, bedankt voor je reactie en duidelijkheid!
het gaat om duizenden euro's dus het is in principe zeker de moeite waard om erachteraan te gaan. hij heeft op dit moment geloof ik geen werk dus ik weet n iet zo goed wat ik moet doen. Is er een instantie die voor mij in de gaten kan houden wanneer hij werk heeft? zodat er dan misschien iets terugbetaald kan worden ofniet?
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Een deurwaarder kan bij het UWV gegevens opvragen en kan dus inzien wanneer iemand werk heeft (om daar beslag op te leggen). Echter, dit kan pas op het moment dat er een executoriale titel is, dus als je al langs de rechter gegaan bent. Wat voor schuld is het? Met andere woorden, wat heb jij voorgeschoten?

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding