Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat verstaat een zorgverzekeraar onder "spoedeisend"?

Op een buitenlandse reis in de VS bleek dat ik mijn medicijnen vergeten was. Ik ben verzekerd voor spoedeisende hulp in het buitenland, maar mijn claim van ongeveer 200 euro (medicijnen en kosten dokter voor een recept) wordt niet vergoed omdat het niet spoedeisend zou zijn.

Ik lig er niet echt wakker van, maar als je langere tijd geen medicijnen tegen hoge bloeddruk inneemt kunnen de gevolgen serieus zijn. Wanneer is hulp 'spoedeisend'? Zijn daar harde criteria voor?

paulus811
9 jaar geleden
1.4K
ronron1212
9 jaar geleden
Je bent zelf verantwoordelijk voor je medicijnen moet de gemeenschap op draaien omdat jij ze vergeet. Spoed eisen dan is het bedreigend.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Spoedeisend is een situatie van leven op dood, of in elk geval heel snel moeten handelen om ernstigere (gevolg)schade te voorkomen. Die zal niet heel snel optreden als je een tijdje geen medicijnen neemt voor hoge bloeddruk. In tegenstelling tot bijvoorbeeld insuline, ik noem maar een zijstraat , waarbij de situatie binnen een dag al levensbedreigend kan worden. Bij een hoge bloeddruk gaan daar jaren overheen ; een vakantie zal niet extreem veel extra schade toebrengen.

Los daarvan : je had de medicijnen wel, je bent ze gewoon vergeten. Heel hard, maar voor de verzekering een gevalletje : "eigen schuld dikke bult" . Had je ze gewoon zelf meegenomen, dan had de situatie nooit ontstaan. Echt gewoon domme pech.

Bovendien valt de vergoeding voor daadwerkelijke spoedeisende hulp erg tegen ; mijn zus moest vorig jaar onverwacht een hartfilmpje laten maken in Amerika, omdat ze niet goed geworden was. Het was gelukkig niks, maar die ongein kostte daar - filmpje, consult, röntgenfoto - 4000 dollar. Ze kreeg echter slechts 1500 dollar - wat het zelfde rijtje onderzoeken in Nederland kost - vergoed. (Gebeurt iets dergelijks in Afrika voor pakweg drie tientjes, dan geldt voor de vergoeding natuurlijk WEL de lokale prijs).
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
paulus811
9 jaar geleden
Dank voor je antwoord waar ik het in grote lijnen mee eens ben. Overigens heb ik een extra verzekering voor spoedeisende hulp in het buitenland omdat ik in de VS werk en daar de kosten, zoals jouw zus ondervonden heeft, behoorlijk oplopen en hoger zijn dan in Nederland. De extra verzekering dekt nu op basis van de kosten in het betreffende land. De extra premie is 10 euro per jaar, dus wellicht een tip naar je zus voor een volgende keer. Ok, ik maak een fout en vergeet mijn medicijnen. En ik zou nog een hele maand zonder medicijnen zitten. Wie garandeert mij dat dat geen probleem is en niet leidt tot complicaties? En natuurlijk had ik ze op kunnen laten sturen uit Nederland en ook de 200 USD brengen me niet in een faillissement. Waar ik moeite mee heb is het 'eigen schuld dikke bult' principe. Als mijn 'eigen schuld' niet vergoed wordt, waarom dan wel een hartinfact voor iemand die jarenlang gevulde koeken als lunch neemt? Of elk jaar op wintersport gaat, maar regelmatig de gipsvlucht terug moet nemen? Of rookt als een ketter.....vul maar aan. Ik denk dat een verzekering het woordje 'spoedeisend' met een bepaalde willekeur gebruikt/misbruikt, maar ik hoop dat er meetbare en harde criteria zijn voor zaken die daar wel en niet onder vallen.
paulus811
9 jaar geleden
O, wel een + natuurlijk. Zou ik bijna dat ook nog vergeten.....
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Omdat het eigen schuld dikke bult - principe in dit geval gewoon gaat om iets heel kleins dat je heel eenvoudig en met bijvoorbeeld een klein checklijstje had kunnen voorkomen. Niet over de mogelijke lange-termijn-gevolgen van 'ongezond' gedrag (omdat je dan over een heel groot grijs gebied praat, waar we onze vingers niet aan moeten willen branden, want dan leg je een bom onder het principe van de collectieve verzekering). Misschien is die hele hoge bloeddruk wel van de categorie 'heb je invloed op' (overgewicht, stress, roken), of is het gewoon onverklaarbaar aangeboren. Dat mag niet uitmaken voor eventuele complicaties. De medicijnen garanderen ook niet dat je nooit wat krijgt. Dit is gewoon hoe de verzekering het doorgaans uitlegt : je had dit kunnen voorzien. (Waarbij je inderdaad een heel debat kunt voeren over of iets vergeten altijd verwijtbaar is ; ik vind persoonlijk van niet). Waren je medicijnen bijvoorbeeld onderweg verloren of gestolen, dan was het wellicht anders geweest voor de verzekering. Eerlijkheid wordt helaas niet altijd beloond. (Eigenlijk nooit). Dat verzekeringen altijd in hun eigen voordeel rekenen is overigens geen nieuws ;-) . Wel prettig te lezen dat je je voor hogere lokale kosten inderdaad tamelijk voordelig kunt bijverzekeren. Zou je echter acute klachten hebben gekregen van je bloeddruk, dan zou dat vermoedelijk wel weer onder spoedeisende hulp vallen, met of zonder medicijnen. Want ook met een hoge bloeddruk kun je een hartaanval of beroerte -om de ergste twee maar te noemen - niet echt zien aankomen.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
'Eigen schuld dikke bult' slaat hier ook beslist niet op je aandoening, maar domweg op het vergeten. Je had ook je tandenborstel kunnen vergeten (goedkoop te vervangen) of je camera (iets duurder grapje), of je pyjama. Die had je dan ook nieuw moeten kopen. In die beide gevallen had de (reis)verzekering ook niks vergoed. Jammer genoeg komt er nu een doktersconsult bij ; dat is vermoedelijk driekwart of meer van de kosten geweest.
paulus811
9 jaar geleden
Dank voor je goede antwoord en uitgebreide reacties!

Andere antwoorden (2)

Niet superhard maar toch duidelijk:

"Medische zorg die je niet hebt kunnen voorzien en die niet uitgesteld kan worden tot na terugkeer in Nederland".
(Lees meer...)
Computoon
9 jaar geleden
Ik neem aan dat dat gaat om precies die zorg die in Nederland ook geldt als spoedeisend. Dus klachten waarmee je naar de spoedeisende hulp zou gaan, of voor spoedeisende huisartsenzorg buiten kantoortijden, de huisartsenpost. Ook die is alleen bedoeld voor dringende zaken waarmee je niet kunt wachten tot de eerstvolgende werkdag.

Nu is het natuurlijk zo dat op het moment dat jij je medicatie bent vergeten of dat je niet op tijd een herhaalrecept hebt aangevraagd voor medicatie waar je echt niet buiten kunt, er voor JOU een relatief spoedeisende situatie ontstaat. En in voorkomende gevallen is het niet (kunnen) nemen van medicijnen medisch gezien ook nog een spoedgeval. Maar het is iets wat je had kunnen voorkomen door op tijd een herhaalrecept te regelen of bij een reis voldoende mee te nemen. In Nederland zul je zeker bij belangrijke medicatie wel geholpen worden, maar onder protest. Een arts op de huisartsenpost bijvoorbeeld zal hooguit een recept uitschrijven voor tot het eerste moment dat je weer bij je eigen huisarts terecht kunt, en je zult zeker te horen krijgen dat dit niet de bedoeling is. Omdat je een nota van zorg in het buitenland zelf opstuurt en het strikt genomen geen verzekerde zorg is, zal de reden zijn dat de verzekering niet wil uitkeren.

Wat is dan wél een spoedeisende klacht? Die dingen waarmee je niet kunt wachten en waar relatief snel medische zorg voor nodig is. Denk aan (vermoeden van) een botbreuk, luxatie, wonden die gehecht moeten worden, zeer hoge koorts, een ernstige allergische reactie, plotse of ernstige benauwdheid, (dreigende) uitdroging door bijvoorbeeld een combinatie van aanhoudende diarree en overgeven, acute of ernstige buikpijn met eventueel symptomen van een infectie, pijn op de borst, neurologische uitvalsverschijnselen, een ernstige of langdurige hartritmestoornis, verlies van bewustzijn, acute verwarring of ernstige psychiatrische symptomen (bijvoorbeeld een psychose) plotselinge verergering van een bestaande (ernstige) aandoening, verwondingen na een ongeval, een epileptische aanval die veel te lang duurt en niet reageert op medicatie, ernstige pijn van voor jezelf onbekende oorsprong.. nou ja, vul maar in. Vaak zijn het onvoorspelbare en acuut opkomende klachten waarvoor je direct hulp nodig hebt, of die zorgwekkend zijn en waarbij je je afvraagt of het wel eens iets ernstigs zou kunnen zijn.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
paulus811
9 jaar geleden
Dank je Lies12, erg goed antwoord. Natuurlijk had ik het kunnen voorkomen door medicijnen mee te nemen, er is voldoende voorraad. Ik ben ze 'gewoon' vergeten en dan sta je in de VS met nog een maand voor de boeg. Waar ik moeite mee heb (en dat is niet om het antwoord onderuit te halen) is dat, zoals Marleen hieronder ook antwoordt, er een eigen schuld dikke bult principe lijkt te zijn. Wat ik kwalijk vindt is dat heel veel gezondheidsklachten ontstaan door dat principe, maar wel vergoed worden. Te veel, te vet, te zout eten, roken, gevaarlijk sporten etc. Iedereen die als gevolg daarvan spoedeisende hulp nodig heeft krijgt die (en dat is maar goed ook). Maar een maand lang geen medicijnen innemen tegen hoge bloeddruk kan vrees ik ook ernstige gevolgen hebben en daarmee spoedeisend worden.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Ja, je hebt zeker een punt. Er zijn heel veel dingen die voorkomen hadden kunnen worden door anders te handelen: iemand die een ladder niet stevig genoeg neerzet en er vervolgens vanaf kukelt, had dat ook zelf kunnen voorkomen. En niet voetballen zou heel wat meniscusoperaties schelen. Met dingen als ongezond eten is er echter niet iets wat iemand direct kan doen of nalaten om te voorkomen dat er tijdens een vakantie acute zorg nodig is. Met vergeten medicatie is er in principe een heel directe handeling die je nagelaten hebt, namelijk het inpakken van je medicatie. Maar er zijn meer handelingen die vrij direct aan te wijzen zijn als oorzaak van een ongeval of medische spoed. Mijn zin in bovenstaand antwoord is door knip- en plakwerk wat krom geworden (ik ben vaak eindeloos bezig mijn antwoord binnen de 2500 tekens te krijgen) maar wat ik wilde schrijven is dat niet-vergoeden ook te maken had met het feit dat je deze rekening zelf moest indienen. Zou je namelijk gewoon thuis vergeten zijn op tijd je herhaalrecept voor het weekend te regelen en daarmee de huisartsenpost bellen, dan krijg je wel de wind van voren en hooguit pillen voor tot maandagochtend, maar zou het wél vergoed worden door je zorgverzekeraar. Dat heeft simpelweg te maken met de vergoedingsstructuur: de zorgverzekeraar betaalt in feite voor het contact dat je hebt met de huisarts, los van de aanleiding van dat contact. Met name voor de spoedeisende hulp laait eens in de zoveel jaar weer eens de discussie op of mensen die met niet-spoedeisende klachten naar de SEH komen, dat niet zelf zouden moeten betalen. Dat blijkt echter te complex om uit te kunnen voeren. De pech voor jou is dat het voor zorg in het buitenland, die niet rechtstreeks wordt gedeclareerd, wél uit te voeren is. Overigens zal medicatie voor een hoge bloeddruk een tijdje niet nemen niet meteen problemen geven hoor. Hoge bloeddruk is vooral een lange-termijn risico, en dan ook nog eens in combinatie met andere factoren. Tenzij het om een echt extreem hoge tensie gaat. Maar het gekke van het verhaal? Als iemand door het niet nemen van belangrijke medicatie acuut ernstig ziek wordt, dan wordt die zorg wél gewoon vergoed. Naar de voorwaarden uiteraard, vaak is dat gelijk met het bedrag dat in Nederland voor diezelfde zorg betaald zou worden.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Ik heb nog even wat nagezocht en geloof dat naast de praktische kant er ook een scherpere definitie is van spoed voor het buitenland. Op de site van het Zilveren Kruis wordt dat zo uitgelegd (en het gaat om het basispakket, dus in principe is dat gelijk voor elke andere zorgverzekering): U krijgt geen vergoeding wanneer:
• er sprake is van planbare hulp. Dat is zorg die al bekend en/of nodig was voor vertrek naar het buitenland. Het gaat dan om 'niet-spoedeisende zorg in het buitenland'. Nu is planbare zorg ook in ons Nederlandse systeem bijna per definitie niet spoedeisend. De huisartsenpost bijvoorbeeld is er voor zaken die ontstaan of verergeren ná kantoortijden: als je tijdens kantoortijden al ziek bent, moet je je eigen huisarts bellen. Toch kan het gebeuren dat je huisarts net op vrijdagmiddag niet bereikbaar is en je klachten hebt die aanhouden en waarvan je het idee hebt dat het misschien niet direct spoedeisend is, maar dat je er ook weer niet mee kunt wachten tot maandag. Dan bel je toch de huisartsenpost, en hier heeft men over het algemeen best begrip voor. Maar het principe is: alles wat bij de eigen huisarts (of een waarnemer daarvan) kán, móet daar ook gebeuren. Een vergeten herhaalrecept hád je bij je eigen huisarts kunnen regelen, dus daar is de HAP niet voor bedoeld. Datzelfde geldt voor iemand die een flinke blaasontsteking heeft en daar de vrijdag gewoon mee doorgewerkt heeft en dus 'geen tijd' had om naar de huisarts te bellen. Toch worden die mensen geholpen: een dienstdoende huisarts laat je heus niet in de kou staan met een probleem dat behandeling behoeft, maar zal je misschien wél vertellen dat je een volgende keer dat soort dingen bij je eigen huisarts moet regelen (of zit zich enorm in te houden en zegt toch maar niks). Voor zorg in het buitenland is er blijkbaar een wat specifiekere definitie voor spoed. Alles wat planbaar is, dus wat al bestond was voor je vertrok uit NL, wordt niet vergoed in het buitenland. Dus iemand die een probleem heeft waarvan de behandelend arts heeft gezegd dat het binnen twee maanden geopereerd moet worden omdat het anders veel ernstiger kan worden en die vervolgens voor een half jaar naar het buitenland vertrekt, zal een eventuele operatie en bijkomende zorg voor datzelfde probleem (dat in NL al bekend was) óók niet vergoed krijgen. Dat is dus - op dat moment althans - wél spoedeisend, maar behoort toch niet tot de verzekerde zorg.
paulus811
9 jaar geleden
Dank je Lies12 voor je uitgebreide reactie! En er is niets kroms aan ;-) En inderdaad, veel mensen weten niet dat de vergoeding gebaseerd is op de kosten in Nederland. Ik werk in New York en dan kun je voor zeer onaangename verrassingen komen te staan als je een dokter nodig hebt. Inmiddels heb ik me voor een tientje per jaar verzekerd tegen dat onheil en krijg ik nu (als het goed is en spoedeisend....) wel uitgekeerd op basis van lokale kosten.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding