Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kunnen de top dalers op de beurs (per dag) positief zijn?

Als de marktindex omhoog gaat maar het aandeel stijgt minder hard, wordt dat dan gezien als een daler?

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
767
Cryofiel
9 jaar geleden
Ik ken dergelijke aandelen in het Engels als "laggers" of eventueel "laggards". In het Nederlands zou je ze "achterblijvers" kunnen noemen.
SimonV
9 jaar geleden
Een daler is een aandeel waarvan de koers ten opzichte van de slotkoers van de vorige dag lager is. Het heeft dus niets met de marktindex te maken.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Aandelen stijgen of dalen altijd ten opzichte van de slotkoers van de vorige dag. Als je het gemiddelde over een periode bekijkt dan kan het dus best zo zijn dat een aandeel daalt terwijl het in dezelfde periode een paar keer stijgt. Je ziet dat goed terug in koersgrafieken die meestal een soort zaagtand vorm hebben rondom een stijgende of dalende lijn.

Ten opzichte van een index kan alleen gezegd worden of het aandeel beter presteert dan de index (dus procentueel meer stijgt bij een stijgende index of procentueel minder daalt bij een dalende index) of minder presteert dan de index (dus procentueel minder stijgt dan de index als deze stijgt of procentueel harder daalt dan de index daalt.). Dus ten opzicht van een index heb je geen stijger of daler.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding