Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Als je een uitkering hebt, en het UWV vraagt naar je bank afschriften, mag je dan de uitgavenposten onleesbaar maken ivm de privacy wet?

Als je denkt van wel, welke gedeeltes mag je dan onleesbaar maken? Alleen de beschrijving, of ook de bedragen, tegenrekening en code? En onder welk wet nummer valt dit?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
12.4K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (7)

Je mag je eigen uitgave onleesbaar maken, het gaat hun namelijk om je inkomsten. Je mag dus de datum, omschrijving en het bedrag weghalen. Tenminste, als er duidelijk in de brief van het UWV staat dat het om je inkomsten gaat.
Onder welk wet artikel dat valt weet ik helaas niet. Ik weet dit uit persoonlijke ervaring.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Nou, het probleem is dat ze een onderzoek zijn gestart. Ze willen natuurlijk op de eerste plaats zien welke inkomsten ik heb gehad, maar ze willen nu ook zien dat ik die lening heb gebruikt, waarvoor ik heb gezegt dat ik het heb gebruikt. Maar ik vraag me af of dit wel mag, want naar mijn idee hebben zij daar niks mee te maken. Maar als ik dus die gedeeltes open laat om te laten zien dat ik het echt daarvoor heb gebruikt, kan ik dan de rest gewoon wegstrepen denk je? Thanks voor je reactie!
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Als hun een onderzoek zijn gestart dan mag je volgens mij gewoon de dingen weghalen die hun niks aan gaan. Laat de dingen open waar hun om gevraagt hebben, dan zou het wel goed moeten zitten.
Mocht het toch niet goed zijn, dan krijg je vanzelf een nieuw verzoek waarin ook staat dat je je afschriften niet mag bewerken. Maar ik ken het UWV en ze zullen er waarschijnlijk niet naar vragen.
Het UWV wil graag inzicht hebben over je inkomen, maar ook naar je uitgaven. Ik snap sowieso niet waarom je het onleesbaar wil maken.. Je wil toch geld van HUN hebben, gemeenschapsgeld om precies te zijn.. Mogen ze naar mijn idee ook weten wat je van dat geld doet.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ik denk dat je prive uitgaven wel onleesbaar kan maken. behalve dan het bedrag. Als ze vragen waarom je dat onleesbaar hebt gemaakt kun je zeggen dat dat onbelangrijke prive uitgaven zijn die het uwv niks aangaat.
De uitgaven aan je vaste lasten, zoals huur, zorgverzekering, elektriciteit, leningen schulden en dergelijke moeten wel helemaal zichtbaar zijn.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Je kunt je voorstellen dat als je vorige maand nog een nieuwe piano gekocht hebt om zodoende onder de vermogensgrens te komen, dat het UWV dat graag wil weten. Maar zolang het om kleine bedragen gaat weegt jouw privacy-belang zwaarder dan het belang van het UWV. Zolang je totale uitgaven (dus inclusief huur) onder de (grofweg) €1000 per maand blijft heeft het UWV niet het recht om precies te weten waar jij je geld aan uitgeeft. Je moet wel al je inkomsten kunnen verklaren, bij wijze van spreken tot aan de €2,50 retour van Kuppesoep. Ik zou van de bijschrijvingen dus niks wegzwarten.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Als je aanspraak wilt maken op een uitkering die door geld van iedereen in Nederland wordt betaald, moet je aan de eisen van het UWV voldoen. Dat betekent dat als ze om een bankafschrift vragen, je niks onleesbaar mag maken. Er bestaat zoiets als privacy, maar als je een uitkering wilt hebben en de staat je levensvoorzieningen gaat betalen, is het gewoon logisch dat ze willen checken of je geen fraude pleegt en dus willen ze je bankafschriften zien. Kijk er niet vreemd van op als ze je uitkering stop zetten, geef maar gewoon openheid.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Er bestaat wel degelijk een verplichting om bank afschriften te overleggen zie bron
(Lees meer...)
ronron1212
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Dat klopt, maar je mag privacy gevoelige zaken censureren op het bedrag na. Ze hoeven alleen maar te zien welke bedragen er bij komen en er af gaan. Als daar elke week 250 euro voor de plaatselijk escort dame bij staat dan vragen ze wel om die hoge uitgave te verklaren.
Allereerst de vraag waarom het UWV je bankafschriften wil zien. Daarover ben je geinformeerd of kun je informatie krijgen bij het UWV. Als je die reden vermeldt dan wordt de vraag duidelijker en mogelijk het antwoord ook.Dus wat is als reden opgegeven?
Dan kan het verzoek om inzage eigenlijk alleen maar te maken hebben met een onderzoek naar inkomsten en dat kan m.i. wanneer je een toeslag ontvangt om het minimuminkomen te krijgen omdat de uitkering (gebaseerd op het eerdere arbeidsinkomen) onder het wettelijk minimum ligtbij voorbeeld door parttime werken. Of als je samenwoont met eenpartner en dat de reden is om geen toeslag t egeven.
Of omdat arbeidsinkomsten van invloed kunnen zijn op de uitkering die je hebt omdat bijvoorbeeld aangenomen is dat je onvoldoende inkomsten kunt verwerven op grond van ziekte of handicap.
Soms kunnen uitgaven een aanwijzing zijn of je in het buitenland bent geweest en daar kun je inkomen hebben verworven door arbeid, bijvoorbeeld druiven plukken.
Het UWV heeft er in principe niet mee te maken hoe jij je inkomen besteedt.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding