Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Krijg je nog studiefinanciering als je na een HBO studie een Master gaat doen?

Ik ga dit schooljaar afstuderen van een HBO studie (netjes in mijn 4e jaar) en wil hierna graag nog een Master gaan doen. Ik kan echter nergens een (duidelijk) antwoord vinden op de vraag of ik dan nog recht heb op studiefinanciering, en/of hoeveel, en of ik collegegeld of instellingsgeld moet betalen voor een Master. Ik weet dat de instellingsgelden per Master verschillen, maar nergens is te vinden welke van de twee ik moet betalen.

Ik ga ervan uit dat ik een Master wil gaan doen die twee jaar duurt, maar voor ik er een uitzoek en ik helemaal enthousiast wordt wil ik wel graag weten of het de moeite waard is om uberhaupt een Master uit te gaan zoeken ivm de financiën.

Ook op de website van DUO/ib-groep kan ik geen duidelijk antwoord vinden. Ik neem aan dat dit komt door de recente veranderingen omtrent de stufi. Heeft iemand een idee waar ik deze informatie kan vinden, of weet iemand het antwoord op mijn vragen? Graag met link naar een website waar deze info vandaan komt zodat ik het zelf nog helemaal kan nalezen.

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
1.1K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Het kabinet heeft in juni 2013 een voorstel tot wetswijziging ingediend. Deze voorstellen moeten nog in de Tweede en Eerste Kamer worden aanvaard. In dit plan gaat het om de volgende zaken te veranderen op het gebied van studiefinanciering:
invoering van een sociaal leenstelsel voor studenten in de masterfase met ingang van het studiejaar 2014-2015;

In het wetsvoorstel wordt per 1 september 2014 de basisbeurs in de masterfase vervangen door een sociaal leenstelsel. Studenten die vanaf die datum voor het eerst een masteropleiding doen, krijgen dan geen basisbeurs meer toegekend.

Je kunt het bedrag aan basisbeurs wel lenen. Deze lening moet je na je studie terugbetalen, met rente. Als je na je studie problemen hebt met het aflossen van je studieschuld, dan kan DUO daar op verschillende manieren rekening mee houden.
Een voorstel is tevens dat de studieschuld i.p.v. in 15 jaar in 20 jaar mag worden terugbetaald.

De aanvullende beurs valt niet onder de maatregel. Daardoor blijft het hoger onderwijs toegankelijk voor studenten met ouders met een lager inkomen. Studenten die voor 1 september 2014 aan hun masteropleiding zijn begonnen en daarvoor studiefinanciering hebben gehad, vallen evenmin onder de maatregel.

Er is een uitzondering: als je je diploma hebt behaald voor een bacheloropleiding en je hebt minder dan 36 maanden prestatiebeurs verbruikt, dan kun je de resterende maanden basisbeurs inzetten voor een masteropleiding.
Voorbeeld:je hebt 32 maanden van je prestatiebeurs verbruuikt. Je hebt nog recht op 4 maanden basisbeurs voor de masteropleiding (36 – 4 maanden)

In de 2 links hieronder is uitgebreide informatie te vinden over de voorstellen tot wijziging studiefinanciering per 1 september 2014.
(Lees meer...)
fisbel
10 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding