Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

hoe wordt iemand een pathologische leugenaar ?

hoe komt t zo dat die mensen zo zijn?

Toegevoegd na 5 dagen:
is t een afwijking in de hersenen,wordt je zo geboren,of ligt t meer aan de opvoeding,misschien trauma's of iets anders?

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
in: Psyche
31.6K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (7)

Op een leugen volgt vaak een nieuwe leugen om de eerste leugen te verbloemen. En zo gaat het steeds verder.

Toegevoegd na 2 minuten:
En hoe het komt dat sommige mensen zo zijn?
Omstandigheden zullen daarvoor bepalend geweest zijn.
Men wordt niet als leugenaar geboren.

Misschien is de betreffende persoon zelf wel eens flink bedrogen en dacht toen vervolgens: dat kan ik beter.
Misschien is het ook wel verslavend.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
ik ken iemand en die spreekt alleen leugens,zelfs als hij niet hoeft te liegen.hij gooit t er met alle plezier uit,ook als t niet klopt
Pathologisch liegen is de onbedwingbare drang om te liegen. Natuurlijk vertelt iedereen wel eens een leugen, bij kinderen is er ook vaak sprake van fantasie, maar pas als het liegen tot ernstige problemen leidt in de omgang tussen de leugenaar en zijn omgeving spreken we van pathologisch of ziekelijk gedrag.
Pathologisch liegen kan dan een symptoom zijn van verschillende psychische aandoeningen, bijvoorbeeld een gedragsstoornis bij kinderen of jongeren, een onvermogen om de impuls te beheersen of een persoonlijkheidsstoornis (met name ASPS).
In de bovenstaande gevallen is de leugenaar zich er goed van bewust dat hij liegt. Het kan echter ook voorkomen dat iemand zijn onjuiste weergave van de waarheid niet als leugen ziet, maar er werkelijk in gelooft of nieuwe feiten nodig heeft om gaten in het geheugen te 'dichten'. Dit verschijnsel heet pseudologia fantastica of confabulatie.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Hier valt niet één antwoord op te geven, de één liegt omdat hij een gedragstoornis heeft, de ander omdat hij moeilijk de impulsen kan beheersen. Het kan ook zijn dat je persoonlijkheidsstoornis hebt, hierbij moet je dan denken aan ASPS. Dit staat voor Anti-Sociale Persoonlijkheidsstoornis, wie dit heeft ziet de consequenties van liegen niet in. Vaak zijn het hele charmante mensen en hebben geen schuldgevoel als ze liegen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Pathologisch liegen kan dan een symptoom zijn
van een psychische aandoening bv.
pas als het liegen tot ernstige problemen leidt in de omgang tussen de leugenaar en zijn omgeving spreken we van pathologisch of ziekelijk gedrag.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Hier heb je nog een link!
http://nl.wikipedia.org/wiki/Pathologie
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Meestal is een pathologische leugenaar zich er van bewust dat hij liegt, maar niet altijd.
soms ziet hij werkelijk de leugen voor waarheid aan.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
maar hoe is hij/zij zo geworden?
Pathologisch liegen

Een leugentje om je bestwil is gauw verteld, bijvoorbeeld als je te laat bent op een afspraak. Dat er ook mensen zijn die hun hele leven veranderen in een leugen, komt gelukkig wat minder vaak voor. Pathologisch liegen kan voortkomen uit een psychische aandoening als zoals een persoonlijkheidsstoornis.

Pathologische leugenaars zijn bewust van hun leugens. Maar er zijn ook mensen die leiden aan wannen of pseudologia fantastica, zij denken dat ze de waarheid vertellen. Een leugen is een bewering die niet gelijk is aan de waarheid. Als dit onbewust gaat, spreek je over een vergissing. Als het opzettelijk gebeurd, spreek je van een leugen.

Pathologisch liegen
Pathologisch liegen houdt in dat iemand een onbedwingbare drang heeft om te liegen. Deze leugens leiden tot problemen in de omgeving van de leugenaar. Dus je partner, ouder of vriend weet niet meer wanneer je een leugen verteld of de waarheid spreekt.

Antisociale persoonlijkheidsstoornis
Pathologisch liegen kan komen uit een psychische aandoening, zoals gedragsstoornis of een persoonlijkheidsstoornis. Mensen met een antisociale persoonlijkheidsstoornis kunnen heel innemend en charmant overkomen, maar zij liegen vaak en zijn niet bang, waardoor zij de gevolgen van hun leugens niet inzien. Mensen met deze stoornis hebben bijna nooit een schuldgevoel.

Pseudologia fantastica
Een pathologische leugenaar weet heel goed dat hij liegt. Maar mensen die leiden aan wanen of aan pseudologia fantastica weten het niet wanneer ze liegen.

Narcistische persoonlijkheidsstoornis
Bij een narcistische persoonlijkheidsstoornis vertelt iemand leugens over plannen die vaak niet haalbaar zijn. Mensen die aan deze stoornis leiden, hebben een overdreven gevoel van eigenwaarde. Ze vinden zichzelf erg belangrijk en hebben daarnaast behoefte aan bewondering.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding