Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

wat is het verschil tussen een orthopeed en revalidatie arts?

Graag wil ik weten wat het precieze verschil is tussen een orthopeed en een revalidatie arts. Wat de werkzaamheden zijn kan ik op internet vinden, maar ik hoop dat iemand het kan vertellen omdat hij of zij dat meegemaakt heeft.

Verder hoor ik om mij heen dat een orthopeed voornamelijk een oplossing ziet in een operatie. Als er bijvoorbeeld iets scheef staat zal hij dit niet recht gaan duwen, dit zou een orthomanueel arts bv wel doen, maar kiest hij voor de operatie is mij verteld.
Klopt dit verhaal?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
2.1K
ronron1212
10 jaar geleden
Als je het weet een revalidatie arts helpt mensen revalideren en opereert niet. Een orthopeed is voor iets heel anders dat is niet iemand die je helpt met revalideren maar Orthopedie is een medisch specialisme dat zich bezighoudt met de behandeling van afwijkingen en ziekten van het steun- en bewegingsapparaat. Dus wat wil je nu precies weten?
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Wat ik graag zou weten is of een orthopeed je ook kan helpen zonder te opereren, kraakt hij ook etc? Of richt hij zich met name op operaties

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Een orthopeed is een chirurg die gespecialiseerd is in botten en gewrichten. Hij behandelt afwijkingen waarbij een operatie noodzakelijk zoals bijv. een gebroken heup, vervangen van het schoudergewricht of een tumor in een bot.

Een revalidatiearts is geen chirurg maar heeft zich na zijn artsenstudie helemaal gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met bijv. een handicap, letsel tgv een ongeluk of bijv een hersenbloeding. Het doel hierbij is ze weer zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren. Dmv van therapieën, hulpmiddelen zoals speciaal schoeisel
of rolstoel etc.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Dankjewel, klinkt duidelijk. Maar doet een orthopeed bv niet kraken? Of iets recht zetten met de handen? Is dat veel operatief?
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Een orthopeed is een chirurgisch arts, dit betekent dat hij zich met name bezig houdt met ingrepen waarvan de werking (zo veel mogelijk) wetenschappelijk bewezen effectief is.
Als iemand zijn arm heeft gebroken, dan zal een orthopeed die arm gerust wel rechtzetten. Als daar geen operatie voor nodig is, dan zal hij dus ook niet opereren. Soms kan het gewoon echt niet zonder de operatie. "Kraken" zoals een kraker dat doet is niet bewezen effectief. Daar zou een arts zich dus niet aan moeten wagen. Pas geleden stond er een stuk in medisch contact over de vereniging tegen de kwakzalverij (VtdK) waarin ook orthomanueel artsen werden besproken:
http://medischcontact.artsennet.nl/actueel/nieuwsbericht/130576/orthomanueel-arts-mag-kwakzalver-heten.htm
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Thanks voor de link. Maar stel je hebt een SI gewricht probleem. Een kraker fysio manueel arts of therapeut zegt dat ze dat heel makkelijk kunnen los draaien.
Doet een orthopeed of revalidatie arts dit bijvoorbeeld ook?

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding